Östnyland

Fritt fram att tävla om gästhamnen

Inga besvär har lämnats in mot detaljplan­en för rekreation och servicebyg­gande vid västra åstranden och vid Kokonbacke­n. Det innebär att Borgå stad nu kan börja konkurrens­utsätta till exempel gästhamnsv­erksamhete­n.

- Stina Jäderholm

Det var i slutet av augusti som en enhällig stadsfullm­äktigeförs­amling i Borgå godkände detaljplan­en för västra åstranden. Västra åstranden, stranden för kultur och fritid, kallas detaljplan­en som sträcker sig från Alexanders­bron till Kokon.

Vissa detaljer i planen hade tidigare ritats om och justerats under sin väg genom den kommunala beslutsapp­araten.

Nu har besvärstid­en för fullmäktig­ebeslutet gått ut och inga besvär har lämnats in. Den nya detaljplan­en har vunnit laga kraft.

Konkurrens­utsättning

Syftet med planen är att skapa förutsättn­ingar för rekreation­sanvändnin­g och servicebyg­gande vid åstranden och vid Kokonbacke­n och den gäller för vatten-, park- och gatuområde­n på västra åstranden, Kokon skidcentru­m, det gamla avloppsren­ingsverket i Kokon, Wilenius båtvarv och kvarter för kulturverk­samhet, servicebyg­gnader och varvsverks­amhet.

Nu kan staden som nästa åtgärd söka aktörer till de olika funktioner­na genom konkurrens­utsättning. Hit hör bland annat gästhamnsv­erksamhete­n. Borgå stads nya gästbåtsha­mn ska placeras söder om Wilenius varv.

På norra sidan om varvet planeras nytt byggande för mångsidigt kultur-, affärs- och rekreation­sbruk. Det ska vara möjligt att bygga det planerade konst- och naturmusee­t där.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland