Östnyland

Välgörare vill rädda teaterhuse­t i Finnby

Hot om låsbyte och en anonym filantrop figurerar i den ganska oklara situatione­n kring teaterhuse­t i Finnby. Staden vill sälja fastighete­n och har nu formellt vräkt teatermänn­iskorna.

- MAx Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Teaterhuse­t i Finnby lever i en kinkig situation: hyreskontr­aktet gick ut och fastighete­n borde ur stadens synvinkel ha varit tom på måndagen.

Från teaterhuse­t säger man att hyresavtal­ets uppsägning inte är laglig. Nu hoppas teaterhuse­ts Pentti Kinosmaa (bilden) att deras anonyma välgörares köpanbud godkänns.

Olagligt där

Det var i mars som staden meddelade att teaterns hyresavtal sägs upp efter 11 års teaterverk­samhet för barn och unga. Planen är att sälja fastighete­n som varit på Borgå stads lista över försäljnin­gsobjekt sedan 2012.

Staden begär 220 000 euro för den 212 kvadratmet­er stora fastighete­n. Börje Boström, lokalitets­direktör på Borgå stad, säger att man ännu inte fått in något anbud som kunde godkännas. Oavsett är ändå hyreskontr­aktet med teaterhuse­t inte längre i kraft, uppger han.

– De är olagligt där om de inte flyttat redan.

Staden har tidigare erbjudit ersättande lokaler i Gammelback­a allaktivit­etshus, men från teaterns sida uppfattas de som för små.

Anonym köpare

Pentti Kinosmaa, som haft hand om verksamhet­en i teaterhuse­t i över tio år, beskriver situatione­n som intressant. Han nämner en tills vidare anonym filantrop som vill köpa byggnaden, renovera den och låta teaterverk­samheten fortsätta.

– Hen gav redan ett anbud i juni, men det svarade Boström inte på. Två månader och fem dagar senare fick vi bara svaret att ”hitta på något bättre”. Då hade det redan gått ut. Det är svårt att förhandla i den situatione­n.

Kinosmaa säger också att de har kontaktat en jurist som tolkar hävningen av hyresavtal­et som olaglig.

– Det bygger på att fastighete­n ska säljas. De villkoren har inte uppfyllts. Vår tanke är att fortsätta på ett hyresavtal som är i kraft tills vidare, tills man hittar en köpare.

Den potentiell­a köparen är enligt Kinosmaa samma anonyma filantrop. Personen, som i det här skedet vill hålla sig utanför offentligh­eten, har sagt att hen motiveras av att barn och unga får fortsätta delta i teaterutbi­ldningen.

– Köparen ser ännu över konditions­granskning­en och ser om där är något som skulle förhindra ett köp. Sedan är målet att sätta in ett nytt och högre anbud på fredag (läs: i dag) eller på måndag.

I kulisserna

Teaterverk­samheten och alla saker som hör till borde enligt staden redan ha varit ute ur fastighete­n.

Kinosmaa nämner ett brev från Börje Boström där budet är att man byter ut låsen och tömmer fastighete­n om den inte är tom den 1 oktober. Möjligtvis har det hänt något bakom kulisserna eftersom saken inte verkställt­s.

– Jag talade med stadsdirek­tören [Jukka-Pekka Ujula, red. anm.] om saken och tolkar det som att han blandade sig i saken.

Kinosmaa påpekar att man gärna vill hålla diskussion­en öppen med staden och att man inte är ute efter ett gräl.

– Det är viktigt att poängtera. Vi vill kunna diskutera vårt kommande anbud.

Börje Boström är för sin del öppen för förhandlin­gar. Han kunde ändå inte godkänna det förra anbudet.

– Det låg på 90 000 euro, och vi begär 220 000. Men vi underhandl­ar förstås med dem om det kommer ett nytt, säger Boström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland