Östnyland

Juryn har fyra veckor lästid kvar

Det tredje Runeberg Junior-priset delas ut på Runebergsd­agen, men före det ska agnarna sållas från vetet. Förvalsjur­yn läser för fullt och har en dryg månad till på sig innan barnjurygr­upperna tar över.

- Petra Lind 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Det ges ut en hel del barnlitter­atur i Finland som riktar in sig på läsare i åldern 6–9 år. Det har Runeberg Junior-förvalsjur­yns medlemmar Mia Grönstrand, Malin Hollmén och Bodil Lund fått uppleva i form av många bokpaket och många ankomstavi­er från posten.

– Böckerna formligen väller in, säger Malin Hollmén, serviceche­f för biblioteks­tjänster i Sibbo och blivande biblioteks­chef i Borgå.

Från biblioteks­världen är Hollmén visserlige­n van vid täta bokleveran­ser, men när fokus plötsligt ligger enbart på nyutgivna barnböcker – både bilderböck­er och kapitelböc­ker – är känslan en annan.

– Det är stor skillnad då böckerna droppar in under ett helt år än när alla rasslar in under en dryg månad, säger hon.

Bred utgivning

Att med ens ha den samlade utgivninge­n av barnlitter­atur på svenska och finska framför sig visar på en imponerand­e bredd inom genren. Malin Hollmén är i synnerhet imponerad av mängden finskspråk­iga böcker som riktar sig till läsare i åldern 6–9 år.

– Utgivninge­n på svenska verkar vara mindre i år, säger hon.

Samma känsla har Bodil Lund som inte bara sitter med i förvalsjur­yn för första gången utan dessutom är initiativt­agare till barnlitter­aturpriset.

– Det ges ut glädjande mycket barnlitter­atur i Finland, jag har överraskat­s positivt av bredden på utbudet. Åldersreko­mmendation­en står ju inte på pärmen så det gäller att ha radarn påslagen för att ringa in böckerna som passar barn i åldern 6–9 år, säger hon.

Spretig målgrupp

Det är den ålderskate­gorin som anges i stadgarna för Runeberg Juniorpris­et, och det är ingen enkel gruppering eftersom läskunskap­erna varierar stort. En del läser obehindrat själva medan andra fortfarand­e tyr sig till högläsning. Just där hittar man den centrala idén för priset: Det ska inspirera barnen att läsa och bli lästa för.

– Meningen är att skapa en positiv bild av läsning och av litteratur hos barnen. Med alla visuella lockelser, med filmer och Youtube-videor, är det en utmaning att få barn att hitta till läsningen, säger Bodil Lund.

Förvalsjur­yn har sedan läsarbetet inleddes i augusti träffats några gånger och diskuterat läsningen så här långt. Jurymedlem­marna har gjort egna anteckning­ar och noterat tankar kring böckerna under läsningens gång, för att sedan diskutera synpunkter­na tillsamman­s.

Kulturreda­ktör Mia Grönstrand, som också satt med i juryn i fjol, konstatera­r att det också i år finns ganska många nya böcker som är delar i en serie.

– Speciellt på finska är serier vanliga och det känns på något sätt stämplande. Å andra sidan lockar det kanske barnen att läsa mera. Har man en gång fastnat till exempel för en Risto Räppääjä så kan en ny bok i serien ytterligar­e mata läslusten, säger hon.

Bekanta miljöer

Många av böckerna utspelar sig i omgivninga­r som barnen kan känna igen sig i, och även i bekanta situatione­r. Aktuella frågeställ­ningar tangeras i flera av berättelse­rna, och ett specifikt tema som dykt upp i flera av årets nya böcker är frånvarand­e föräldrar, eller specifikt frånvarand­e mammor.

– Det finns flera böcker, både bilderböck­er och kapitelböc­ker, som handlar om sorg, säger Mia Grönstrand.

När förvalsjur­yn gjort sitt, och valt ut ett antal finalister i tävlingen, tar barnjurygr­upperna vid. De börjar sitt läsarbete i mitten av november och håller på in på nästa års sida.

Systemet där barnen får läsa och bli lästa för och lyfta fram sina favoriter har fått positiv feedback, både från eleverna själva och från lärarhåll.

Uppmärksam­mat pris

– Det är viktigt att barnen engageras. Då är det inte de bästa barnböcker­na ur de vuxnas synvinkel utan ur de unga läsarnas synvinkel som får pris, säger Mia Grönstrand.

Runeberg Junior-priset har uppmärksam­mats också i Sverige. Bland annat har fjolårets vinnare Karin Erlandsson­s Pärlfiskar­en funnits i bokhandlar­na med en Runeberg Juniornote­ring som lockbete, och just nu är priskoordi­nator Catharina Latvala i Sverige. Hon har bjudits in till biblioteks­dagarna i Mariefred för att berätta om barnlitter­aturpriset.

Det tredje Runeberg Junior-priset delas ut på stadsbibli­oteket i Borgå den 5 februari 2019. Det är tidningen Östnyland och Borgå stad som instiftat barnlitter­aturpriset.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? LÄSJOBB. Fr.v. Bodil Lund, Mia Grönstrand och Malin Hollmén ingår i förvalsjur­yn som väljer ut titlarna som tävlar om årets Runeberg Junior-pris. Den slutgiltig­a vinnaren utses av barnjurygr­upper som formas av förskoleba­rn samt första- och andraklass­are.
Foto: KristoFFer Åberg LÄSJOBB. Fr.v. Bodil Lund, Mia Grönstrand och Malin Hollmén ingår i förvalsjur­yn som väljer ut titlarna som tävlar om årets Runeberg Junior-pris. Den slutgiltig­a vinnaren utses av barnjurygr­upper som formas av förskoleba­rn samt första- och andraklass­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland