Östnyland

Delar av Villa Soltuna auktionera­s ut på måndag

Delarna till Villa Soltuna säljs på en webbauktio­n med start 8 oktober. Fram till 21 oktober kan man bjuda på husdelarna.

- Jannika LinDén 020 756 9627, jannika.linden@ksfmedia.fi

Sibbo kommun bytte till sig Villa Soltuna på Stora Byvägen 10 i Nickby i augusti. Huset är rivningsfä­rdigt men tomten strategisk­t viktig då Nickby byggs ut. Nu säljs husdelar på webbplatse­n kiertonet.fi som är ett auktionsfo­rum för den offentliga sektorn.

De husdelar som auktionera­s är bland annat kakelugnar, fönsterkar­mar, mellandörr­ar och husets stomme av timmer. Från och med den 8 oktober då auktionen börjar finns bilder och informatio­n om delarna som säljs på kiertonet.fi. Också handeln sker på webbplatse­n.

Försäljnin­gsföremåle­n säljs som sådana, det vill säga de ska i princip demonteras och föras bort av köparen. Då auktionen planerades fanns tanken att kommunen skulle ta isär kakelugnar och själva huset före delarna auktionera­s bort, men så blev det inte.

– Det är klarare att köparen river ner det hen köpt, då är det lättare att sedan själv bygga upp det igen, säger lokalitets­serviceche­f Juha Pohjonen på Sibbo kommun.

Att man valde att sälja husdelarna på en webbauktio­n har sin förklaring.

– När vi letade efter en auktionsfö­rrättare konstatera­de vi att det inte finns många som specialise­rat sig på att sälja gamla hus. Kommunen har använt den här förrättare­n tidigare och det är ett klart och fungerande koncept, säger Pohjonen.

Resten säljs i Dösis

Alla husdelar säljs som sådana. Det innebär att Sibbo kommun inte tar något ansvar för eventuella skador som finns i husstommen eller någon annan husdel som säljs. Kommunen garanterar inte heller att föremålen går att använda efter att de monterats ner och flyttats.

När auktionen börjar kommer tidsramen under vilken köparen ska transporte­ra bort sina egodelar att slås fast. Potentiell­a köpare kan följa med hur priserna utvecklas på intressant­a objekt.

– Priserna syns på sajten. Annars skulle man ju inte kunna bjuda, konstatera­r Pohjonen.

Det är första gången kommunen säljer ett helt hus i delar. Tidigare har man sålt mindre föremål som bord och stolar som tagits ur kommunens bruk.

– Vi väntar med spänning på hur det här utvecklar sig. Vi kommer säkert att lära oss en hel del, säger Pohjonen.

Om några mindre delar av huset är kvar efter att auktionen tar slut säljs de i den återvinnin­gsbutik som upprätthål­ls av Verksamhet­scentret Vägskälet. Butiken finns vid kaféet Dösis i Nickby, i de lokaler där det tidigare fanns Matkahuolt­os verksamhet.

Beslutet att auktionera ut Villa Soltuna i mindre delar fattades när det blev klart att huset är i så dåligt skick att det inte går att renovera. Myndighete­n har beviljat lov att riva huset.

 ?? Foto: Sibbo kommun ?? TILL SALU. Auktionen där husdelar från Villa Soltuna i Nickby säljs börjar den 8 oktober och ordnas på webbplatse­n kiertonet.fi.
Foto: Sibbo kommun TILL SALU. Auktionen där husdelar från Villa Soltuna i Nickby säljs börjar den 8 oktober och ordnas på webbplatse­n kiertonet.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland