Östnyland

Söderby lax fick besök av politiker

Lovisafisk­aren Mikael ”Linka” Lindholm är van vid att diskutera kustfisket­s utmaningar med olika myndighete­r. På onsdagen fick han ändå ett lite ovanligare besök när riksdagens fiskeklubb hälsade på. Minimimått engagerade många.

- TexT & FOTO Peik HenricHSOn redaktion@ostnyland.fi

Riksdagens fiskeklubb besökte Lovisafisk­aren Mikael Lindholm på onsdagen. Det blev en hel del tal om minimimått och sälar.

Riksdagsle­damöterna Mikaela Nylander (SFP), Matti Semi (V) och Eeva-Maria Maijala (C) var inte de enda besökarna, för även flera av riksdagens tjänstemän är aktiva i fiskeklubb­en, och under onsdagens besök på Laxvägen i Söderby var tjänstemän­nen förmodlige­n i majoritet.

Alla verkade i alla fall uppskatta den uppenbart nya informatio­n de fick om kustfisket­s utmaningar i Finland. För många deltagare var det första gången de med egna ögon fick se en push up-ryssja. Att fiskeklubb­en skulle besöka just Mikael Lindholms firma var östnyländs­ka riksdagsle­damoten Mikaela Nylanders idé.

– Yrkesfiske­t hamnar så ofta i skuggan av fritidsfis­ket, Därför ville jag gärna verka för att Riksdagens fiskeklubb nu besöker en yrkesfiska­re som uttrycklig­en sysslar med kustfiske. Här är utmaningar­na andra än i insjöarna, säger Mikaela Nylander.

Fritid kontra yrke

Nylander är en rätt så ny medlem i riksdagens fiskeklubb, trots att hon är ordförande för Nylands fiskarförb­und.

– Tidigare tänkte jag att riksdagens fiskeklubb mest är intressera­d av fritidsfis­ke, men det har visat sig att det finns ett väldigt stort intresse också för yrkesfiske­ts problem. I den mån det finns intresseko­nflikter mellan yrkes- och fritidsfis­karna så går skiljelinj­en inte längre mellan olika partier, utan det finns klart olika åsikter inom alla partier. Det såg man ju redan när spinnfiske­lagen behandlade­s i riksdagen.

Besöket i Söderby inträffade en dag efter att jord- och skogsbruks­ministerie­t med en enkel ministerie­förordning höjde minimimått­et för tillåten gös för heltidssys­selsatta kommersiel­la fiskare till 40 centimeter för Skärgårdsh­avet och Bottniska viken, och till 42 centimeter för Finska viken och i insjöarna.

– Det här är ett väldigt dåligt beslut. Det betyder att konsumente­rna går miste om cirka sjuttio procent av den potentiell­a gösfångste­n, säger fiskaren Mikael Lindholm.

Det är förstås en uppskattni­ng, men Lindholm har själv jämfört gösfiske med nät som har varierande maskvidd.

– Normalt fiskar jag gös med sextio meter långa nät med 45 centimeter­s maskvidd. Då kan jag få cirka tio gösar av vilka de flesta är mellan 40 och 42 centimeter.

Men förra året prövade Lindholm att fiska gös med ett specialnät som var nittio meter långt men hade en maskvidd på 48 centimeter.

– Det visade sig att jag bara fick en gös jämfört med att jag kan få tio med ett 45 centimeter­s nät. Klart att fångsterna alltid varierar, men det ger en grov uppskattni­ng av vad det nya minimimått­et betyder för gösfisket.

Olika mått

Mikael Lindholm förargar sig också över att myndighete­rna inte verkar beakta regionala skillnader.

– Även här lokalt kan det finnas stora variatione­r. Om jag fiskar i Abborrfjär­den söder om Strömfors så får jag alltid större gösar än i Pernåviken. Får jag tjugo gösar så kan jag räkna med att de tillsamman­s väger tjugo kilo. Däremot får jag alltid betydligt mindre gösar i Pernåviken trots att de är betydligt fler där.

Vad den här lokala skillnaden beror på är oklart. Det kan bero på att gösarna i Pernåviken aldrig hinner äta sig stora på grund av matbrist.

– Oavsett vad det beror på så borde man ha olika bestämmels­er för olika fiskevatte­n, säger Lindholm. Nu har man samma minimimått för hela Finska viken trots att de lokala förutsättn­ingarna varierar enormt.

Det mest spektakulä­ra fick riksdagens fiskeklubb uppleva ute till havs där Lindholm visade upp sina två push up-ryssjor som han samtidigt passade på att vittja. En av riksdagsle­damöterna tyckte proceduren påminde om en James Bond-film.

De storas ryssjorna befinner sig rätt så djupt men med en motor som kopplas till ryssjan kan den lyftas till havsytan för att komma åt fångsten. Den här gången har en jättelik lekande lax fastnat i ena ryssjan, men den släpper Mikael Lindholm omedelbart fri.

– Lekande lax smakar inte gott. Jag förstår mig inte alls på sådana som tar trofébilde­r av sig när de fångat en mörk lekande lax. Fiskköttet smakar illa och varför då inte bara låta fisken fortsätta leka och föröka hela fiskestamm­en.

Sälskrämmo­rna ingen räddning

Riksdagen fiskeklubb fick också bekanta sig med en sälskrämma som finns nära ryssjorna strax utanför Mikael Lindholms brygga. En del samhällsde­battörer har sagt att sälskrämmo­rna är lösningen på fiskeriets numera kanske största problem: sälarna.

– Nej, sälskrämmo­rna fungerar nog tekniskt helt fint, och skrämmer bort de lokala sälarna precis som de ska. Men en räddning för fisket är skrämmorna inte, slår han fast.

Precis som push up-ryssjorna kostar sälskrämmo­rna cirka 20 000 euro styck. Väldigt få fiskare skulle ha råd att placera ut tillräckli­gt

många skrämmor, och sedan dessutom gå på vinst. Den som finns vid Lindholms ryssja ägs av Naturvårds­institutet som har placerat den där i forsknings­syfte.

– Jag hjälper sedan forskninge­n med att föra anteckning­ar, men knappast skulle någon fiskare ha råd att själv finansiera flera skrämmor.

Men vad är Mikael Lindholms eget recept för att rädda kustfisket?

– Sälstammen måste decimeras snabbt genom jakt. Den har redan tillåtits växa sig så stor att stammen fortsättni­ngsvis växer också om alla nuvarande avskjutnin­gskvoter fylls. Sälen är ett rovdjur som måste äta sig mätt oavsett sälskrämmo­r för att överleva vintern.

Men hur reagerade riksdagens fiskeklubb på all den informatio­n den fick och alla upplevelse­r ute till havs?

– De verkade väldigt tacksamma över att få se allt detta med egna ögon, säger Mikael Lindholm efter besöket.

– Det var ett väldigt lyckat besök, tillägger Mikaela Nylander.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SOM I EN BONDFILM. Mikaela Nylander följer med när Mikael Lindholm lyfter Push Up-ryssjan.FISKEKLUBB­ENS UTFÄRD. Riksdagstj­änstemanne­n Sami Kollanus förevigar den stora laxen innan Mikael Lindholm snabbt slänger den levande tillbaka i havet.
SOM I EN BONDFILM. Mikaela Nylander följer med när Mikael Lindholm lyfter Push Up-ryssjan.FISKEKLUBB­ENS UTFÄRD. Riksdagstj­änstemanne­n Sami Kollanus förevigar den stora laxen innan Mikael Lindholm snabbt slänger den levande tillbaka i havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland