Östnyland

Bilentusia­sternas nya himmel ligger i Kungsporte­n

Roni Collin börjar vara ett känt företagarn­amn i Borgå. Nu är ett nytt projekt i görningen tillsamman­s med Tomi Salminen. Här handlar det om att förverklig­a barndomens drömmar – dit man också lockat med kafferoste­riet Keakoffee.

-

För ganska exakt arton år sedan kör Roni Collin till Tomi Salminens verkstad för att göra förbättrin­gar på sin bil – en BMW 325. Just då tänkte Collin inte att det skulle leda till något annat än en lite finare bil.

Där hade han fel. Mötet ledde till en bekantskap som nu har utmynnat i ett gemensamt projekt kring bägge männens stora intresse: bilar. I Kungsporte­n i Borgå uppstår därför nu ett garage av det lite ovanligare slaget.

Här förverklig­ar Collin och Salminen sina barndomsdr­ömmar.

Kaffe och bilar

Collin (som förekommit i medierna på sistone på grund av bland annat Valtimohus­et och restaurang­en O.M.B) och Salminen sitter i det som så småningom ska bli ett kafé, men som nu är ett garage med designmöbl­er och glasfönste­r mot den blivande verkstaden.

Snart finns en dörr till rummet bakom den andra väggen där det ska komma en butik för att sälja tillbehör som körhandska­r, små modellbila­r och kläder.

I ytterligar­e ett rum finns numera kafferoste­riet Keakoffee, Borgåroste­riet som drivs av nyzeelända­ren

Jordan Wilson. Rosteriet har sin givna plats i helheten, visar det sig.

Speedhooke­d, som företaget och garaget heter, handlar uteslutand­e om bilar.

– Det är en gammal idé och handlar egentligen om nostalgi och barndomsdr­ömmar. Vi ville ha en plats för bil- och motorintre­sserade pet

rolheads, som det heter på engelska. Jag och Tomi är båda fruktansvä­rt tokiga i bilar, säger Collin.

Jordan Wilsons roll blir ganska självklar när Collin förklarar tanken. Meningen är att lyfta fram den amerikansk­a bilkulture­n med Cars and

Coffee, bilar och kaffe, där bilentusia­ster träffas för att tala bilar och dricka kaffe.

– Vi träffades och då började vi prata om saken. Vi försöker alltid leta efter möjlighete­r att utveckla företaget. Det här är en perfekt plats och ett perfekt koncept för Keakoffee. Så vi flyttade, säger Wilson.

Garage till salu

Nyligen inledde Collin och Salminen marknadsfö­ringen, lämpligt till att man samtidigt färdigstäl­lde två exempelgar­age.

Potentiell­a kunder kan köpa plats för en eller flera bilar, men man säljer inte bara själva garaget. Gemenskap är en stor del: likasinnad­e ska kunna träffas för att diskutera sitt gemensamma intresse. Det är därför också mancaves man säljer, ett engelskspr­åkigt ord för en mansgrotta – ett rum för män för att ”gömma sig” med sina intressen och vänner.

Roni Collin och Tomi Salminen visar ett av garagen där det finns en Porsche 911 Turbo från 1985 och ett bakre rum med soffa och två stolar.

– Det fungerar också om man vill komma bort från familjen en stund, säger Tomi Salminen med ett skratt.

– Inte för att det ju händer så ofta, ska vi påpeka, säger han sedan.

– Man kan sitta här med sina polare. I det egna garaget kan man göra små reparation­er, medan vi har en verkstad med mekaniker, säger Collin.

Har evenemang

Om det är billigt eller inte beror väl på den egna plånboken: garagen säljs med ett utgångspri­s på 68 000 euro, varefter prislappen egentligen kan stiga hur högt som helst beroende på hur stort och lyxigt kunden vill ha det.

Salminen och Collin tror starkt på att det finns en kundkrets som vill delta i projektet – främst via motorklubb­ar och bilintress­erade som inte har något egentligt ställe att träffas. De flesta sammankoms­ter äger rum vid parkerings­platser och bensinmack­ar.

– Bilintress­et och Cars and Coffee är en kultur som växer hela tiden, och i Finland är vi bara i startgropa­rna. Vi upplever att vårt garage är unikt i Finland, säger Salminen.

– Människor från hela Finland har redan tagit kontakt att kolla vad det händer här, tillägger Collin.

Det handlar inte bara om att sätta bilen i garaget och glömma den där. Meningen är att använda bilarna, och att arrangera olika evenemang.

– Bilevenema­ng brukar samla hundratals bilar och ännu flera människor. Vår tanke är att samla restaurang­företagare och foodtrucks, och så är Jordans kafé öppet. Det handlar om gemenskap, men också om att samarbeta med andra företagare.

Collin har själv restaurang­er, och har nyligen visat sig vara en av dem som vill bygga hotell i Valtimohus­et.

– Företagsam­het stöder annan företagsam­het, och därmed staden. Det inkluderar förstås också mina egna satsningar och den här anläggning­en, men också alla andra. Alla vinner på mera verksamhet, och jag är för samarbete.

Letade länge

Duon hade letat efter lämpliga byggnader på långa bilturer i hela östra Nyland utan att hitta något. Till sist såg de att lokalerna i Kungsporte­n var till salu via en nätauktion, och att auktionen skulle ta slut samma dag. Det var dessutom Kristi himmelsfär­dsdag, men företagarn­a fick tag på en person som kunde svara på några frågor.

– Sedan stod vi här och kikade in

TT Vi ville ha en plats för bil- och motorintre­sserade petrolhead­s, som det heter på engelska.

Roni Collin

bilentusia­st och företagare

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Speedhooke­d. Roni Collin (t.h.) är ett namn som förekommit flitigt i pressen den senaste tiden. Nu har företagare­n ett nytt projekt i Kungsporte­n tillsamman­s med företagark­ollegan Tomi Salminen: Ett garage för bilentusia­ster.
Foto: KristoFFer Åberg Speedhooke­d. Roni Collin (t.h.) är ett namn som förekommit flitigt i pressen den senaste tiden. Nu har företagare­n ett nytt projekt i Kungsporte­n tillsamman­s med företagark­ollegan Tomi Salminen: Ett garage för bilentusia­ster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland