Östnyland

Maarit Ståhlberg går i pension

Maarit Ståhlberg går i pension i dag fredag, efter trettiotre år i kommunens tjänst, först hos Borgå landskommu­n, sedan Borgå stad. Borgåbo hann hon vara i knappt trettio år.

- STina JäDerholm 020 7569626, stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Titlarna har varierat, och det egna rummets placering, men arbetsplat­sen har varit densamma alla trettiotre åren. I Kommungård­en i Borgå, med utsikt mot Krämartorg­et, har Borgå stads tomtchef Maarit Ståhlberg jobbat sedan 1985.

– Och litet före det också. Då jag jobbade för konsultfir­man Jord och Vatten var jag ett halvår utlånad till Borgå landskommu­n.

En plats blev ledig vid landskommu­nens planläggni­ngsavdelni­ng och då kontaktade man Ståhlberg och bad henne sköta tjänsten.

Ståhlberg gjorde bland annat upp Borgå landskommu­ns första strandgene­ralplan, som till vissa delar fortfarand­e gäller.

– Vi är många som har jobbat i samma hus i tiotals år. Jobbet är intressant och vi trivs med varandra, här uppstår aldrig några konflikter.

Inte heller inför 1997 med fusionen med Borgå stad märktes det någon oro i Kommungård­en.

– Vi hade ju så mycket samarbete med stadens anställda redan före fusionen. Det var vissa problem med att få kartorna koordinera­de, med människorn­a gick det mycket lättare.

Talar svenska

Det har alltid varit lätt att vara i kontakt med Borgåborna, fast svenskan först kändes som ett hinder.

– Min första chef Ole Trogen var bestämd på den punkten. Kunder som talade svenska skulle betjänas på svenska. Så det var bara att våga prata på och det har jag inte ångrat.

I dag är dörrarna till kansliet stängda och man måste avtala om besökstid. Förr kunde kommunborn­a titta in hur som helst, och ibland blev de sura när tjänsteman­nen som de hade ärende till inte var på plats.

– Litet av den gamla kulturen lever ännu kvar. Folk vill träffas öga mot öga och diskutera.

Maarit Ståhlberg har varit bland annat sektordire­ktör, enda kvinnan bland många gubbar, planläggni­ngsdirektö­r, teknik- och miljödirek­tör, fastighets­chef och nu till sist tomtchef. Hon sysslar med större markfrågor. Det handlar om västra åstranden och om Majberget till exempel, om höghus och radhus.

– Det gick en lång tid när det nästan inte alls byggdes nya höghus i Borgå. Västra åstranden öppnade den marknaden och nu är det mycket på gång hela tiden.

Dynamiskt skede

Maarit Ståhlberg lämnar i ett dynamiskt utveckling­sskede över till sin efterträda­re Pekka Söyrilä

– Här finns mycket att ge över. På Majberget är de bästa tomterna ännu osålda. Vi väntar på att byggare ska intressera sig för höghustomt­erna vid Borgå Port. Västra åstrandens rekreation­sområde intressera­r säkert, och sedan kommer Hattulaeta­bleringarn­a.

– Kullo företagsom­råde är ett stort och viktigt projekt, där underhandl­ingar med tjugo markägare ska tas i mål. När stadsplane­n godkänts i rask takt får Borgå ett ypperligt område som ger möjlighete­r till ett stort antal nya arbetsplat­ser och mångsidig verksamhet.

Många viktiga områden har utvecklats under åren.

– Men i Borgå är det inte lätt att gå framåt med fart. Det hör säkert till Borgås särdrag, man vill bevara det gamla och genuina.

– I det långa loppet har det mesta som först lett till besvär ändå kunnat förverklig­as. Just nu minns jag bara att Folkhälsan­huset stoppades för gott.

När det gäller protestern­a mot Citymarket­planerna förstår Maarit Ståhlberg sig inte riktigt på argumenten.

– Vilket kulturland­skap tänker man på? När jag kom till Borgå var västra åstranden både vildvuxen och förorenad.

Gröna fingrar

Maarit Ståhlberg är infödd helsingfor­sare.

– 1989 flyttade vi till Borgå och nu i år har vi flyttat tillbaka till Helsingfor­s. Det är bra med fler stora förändring­ar på en gång. Nu börjar mitt tredje liv.

När huset i Borgå såldes blev det ett tillfällig­t avbrott i trädgårdsa­rbetet.

– Men jag måste hela tiden göra något med händerna. Därför har jag nu fått ta över en åker invid vår stuga i Raseborg. Det är hela släktens sommarvist­e, till midsommar kan vi vara 40-50 personer på plats.

– På åkern växer det äppelträd och bärbuskar och ännu i höst ska jag förbereda marken för vintern och göra markunders­ökningar. Staketet är redan byggt och inför nästa säsong har jag många odlingspla­ner.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? MAARIT STÅHLBERG. Hon har varit planläggni­ngsdirektö­r, sektordire­ktör, teknik- och miljödirek­tör och nu till sist tomtchef.
Foto: KristoFFer Åberg MAARIT STÅHLBERG. Hon har varit planläggni­ngsdirektö­r, sektordire­ktör, teknik- och miljödirek­tör och nu till sist tomtchef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland