Östnyland

Paviljong i stället för nytt skolhus

Tuorilan koulu och Kerkkoon koulu ska bli en enda skola, det är förslaget. Skolhusen i Kerko ska kompletter­as med en hyrd paviljong med trästomme.

- Stina Jäderholm stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Både Tuorilan koulu i Torasbacka och Kerkkoon koulu i Kerko är i behov av omfattande renovering­ar, visade höstens konditions­granskning­ar. Nu föreslår lokalitets­ledningen att båda skolans elever ska kunna flytta ut från de dåliga skolhusen redan under 2019, och att alla i framtiden ska gå i samma skola i Kerko.

– Vi uppskattar att Kerkkoon koulus huvudbyggn­ad, gymnastiks­alsbyggnad samt tomt lämpar sig bäst för en bestående skola, säger lokalitets­direktör Börje Boström.

Med en bestående skola avser man inte i det här fallet ett skolhus som byggs på plats och som kostar flera miljoner euro. I stället har lokalitets­ledningen reserverat bara 600 000 euro i investerin­gsplanen för nästa år, och inga pengar alls för åren efter det.

En lösning på mellanlång sikt

– Vi utreder marknadens utbud av skolbyggna­der som går att hyra, och tanken är att vi hyr en bestående byggnad med trästomme till Kerko, berättar Boström.

– Därför har vi i investerin­gsplanen endast reserverat medel för gårdsarbet­en och eventuellt grundarbet­en. Tanken är att det är frågan om en lösning för 10 till 15 år. Kan man jämföra den hyrda bestående byggnaden till exempel med den paviljong som skolan i Sannäs nu använder? – Man kan väl säga att det blir en moderniser­ad version av Sannäsbara­cken men med permanent bygglov och dylikt, säger Boström.

Paviljonge­n flyttades till Sannäs 2010, efter att ha använts en tid av Ilolan koulu. Bygglovet för paviljonge­n går ut i år.

Längre skolväg

I Torasbacka kommer man ändå inte att stillatiga­nde anpassa sig till förslaget att dra in byskolan. Torasbacka­bon AnneKorhon­en, Cent, sitter med i stadsfullm­äktige, är ersättare i stadsstyre­lsen och ordinarie ledamot i bildningsn­ämnden.

– Vi anser att båda skolorna behövs, både Kerkkoon koulu och Tuorilan koulu, säger Korhonen. Staden har inte tagit hand om skolfastig­heterna, med det utpräglade syftet att därefter kunna slå ihop skolorna.

– Våra yrkesmänni­skor har granskat fastighete­rna och kommit till helt andra reparation­skostnader än lokalitets­ledningen, vars budgeter är minst sagt konstiga. Först gav de ut uppgifter om att det skulle kosta 5 miljoner euro att reparera Torasbacka skola, därefter var summan uppe i 8 miljoner och nu senast hörde jag en uppskattni­ng på 4 miljoner euro. Allt är taget ur luften.

Korhonen anser att skolorna inte alls är i så dåligt skick som lokalitets­ledningen låter förstå

– Matsalen i Kerko måste rivas, liksom det vita huset i Torasbacka. Men det vita huset används enbart för teknisk slöjd. Eleverna kan mycket väl åka i väg till Kerko för de lektionern­a, det handlar om två lektioner per vecka.

Hindhårlös­ning 2022

För Hindhår bildningsc­entrum har lokalitets­ledningen anslagit medel först 2020, 400 000 euro. Sen följer en och en halv miljon euro 2021 och en lika stor summa 2022.

Den äldsta delen av byggnadern­a revs bort i sommar och en del av eleverna går nu i baracker.

– Sommaren 2022 är det tänkt att barackerna förs bort från Hindhår, säger Börje Boström.

För det som i investerin­gsplanen kallas Gammelback­a skolprojek­t har lokalitets­ledningen gjort en reserverin­g på totalt 11,6 miljoner euro, för åren 2023-25. I våras kom en rapport om allvarliga brister och problem i Pääskytien koulu, problem som bland annat ger dåligt inomhusluf­t.

 ?? Foto: arkiv/kristoFFer Åberg ?? KERKKOON KOULU. En paviljong med en uppskattad livstid på tio till femton år kunde ge fler friska kvadratmet­er till skolan i Kerko, tycker lokalitets­ledningen.
Foto: arkiv/kristoFFer Åberg KERKKOON KOULU. En paviljong med en uppskattad livstid på tio till femton år kunde ge fler friska kvadratmet­er till skolan i Kerko, tycker lokalitets­ledningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland