Östnyland

• Saknar centrum.

Johanna Tukiainen trivs med att bo i Liljendal, även om livet på landet är lite för lugnt för storstadsk­vinnan.

- Jannika Lindén jannika.linden@ksfmedia.fi

Fyra månader gamla engelska bulldoggen Buffalo kommer tultande på alltför stora tassar och med tre nummer för stort skinn. Den är på besök och utgör tillsamman­s med dvärgspets­en Max och mopsen Isabella mottagning­skommitté hos Johanna Tukiainen i Liljendal.

– Max och Bella är lite som mina barn, säger hon.

Radhustvåa­n är ljus och modern. Förutom vitt är det rosa som gäller – rosa lampskärm av tyll, rosa rosor i gardinerna och en rosa kaffekokar­e.

Sedan i våras bor Johanna Tukiainen och hundarna i Liljendal. Att storstadsk­vinnan hamnade på landet beror på flera omständigh­eter.

– Min vän Veijo Lalli bor i Lovisa, det var så jag hittade Liljendal. Jag blev tvungen att flytta ut ur min lägenhet i Helsingfor­s. Då åkte jag till Stockholm och hälsade på mina föräldrar två månader, och sedan flyttade jag hit, säger hon.

Svaren på frågorna kommer på flytande svenska, även om Tukiainen börjar med att beklaga att hon inte kan språket perfekt. Förutom svenska och finska talar hon en utmärkt engelska.

I hörnet i tamburen står en prydlig rad hopfällda papplådor. De kommer till användning så småningom.

– Jag längtar efter att flytta tillbaka till Helsingfor­s. Här är underbart, men jag är van vid att det händer mycket hela tiden. Jag saknar centrum.

I sommar har hon kommit fram till en sak till:

– Jag ska bli blond igen, säger hon och slänger på de bruna lockarna som hängt med ett par år nu.

Frälst, inte religiös

Johanna Tukiainen är frälst.

– Jag är pånyttfödd frälst. Jag använder inte ordet religiös, det är inte samma sak som att vara frälst. Det finns många som är religiösa men inte frälsta.

Tukiainen kommer från ett religiöst hem. Själv kom hon till tro när hon var fjorton år. Ett par år senare var Jesus mycket närvarande i hennes liv och hon började själv sprida evangelium. Några år senare hamnade kristendom­en i bakgrunden.

– Det var när jag var 21. Både jag och min syster Julia fick en del modelljobb och började resa mycket med vår dansshow. Det var ett ganska materialis­tiskt liv och jag kom ifrån min tro, säger Tukiainen.

– Jag glömde inte hela tron, men levde ett liv som är helt emot vad Gud lär oss, jag var en avfälling.

Hon grundade också dansgruppe­n Glamour Dolls. Tillsamman­s med systern Julia uppträdde de som Dolls Sisters.

– Att vara dansare har inte så bra rykte. Men jag var bra på det och det kändes rätt då, säger Tukiainen.

– Jag förstod inte att det var synd och att jag levde i synd.

Synden och det faktum att alla är syndare är en bärande tanke i Tukiainens tro.

Känd för de flesta finländare blev hon efter att de över 200 textmeddel­ande med sexuellt innehåll som skickats mellan dåvarande minister Ilkka Kanerva och henne blev offentliga. Kanerva avgick till följd av skandalen.

Det var under den perioden som Johanna Tukiainen och hennes liv blev föremål för skvallerpr­essens intresse.

Ta hand om sin tro

Att man blivit frälst en gång betyder inte att man är det hela livet.

– Det är jättevikti­gt att ta hand om sig själv och sin egen tro. Det går lätt så att man glömmer bort den om man är upptagen av familj, barn eller annat, säger Tukiainen.

– Gud kallar oss tre gånger. Inser man inte att man behöver bli frälst under de gångerna så har tåget gått, då går man inte att rädda längre.

Hon säger att det ofta är i samband med olyckor, sjukdom eller andra stora problem som Gud kalllar en.

Johanna Tukiainen kallades för andra gången när hon var i trettioårs­åldern. Det var just efter mediestorm­en som textmeddel­andena utlöste och Tukiainen flydde media genom att tillsamman­s med en god vän kasta sig på första bästa flyg som gick långt så bort från Finland som möjligt. Det flög till Gambia.

– Jag var chockad efter skanda- len. Det var en fruktansvä­rd tid, jag förföljdes av media och allt framställd­es som mitt fel.

– Jag åt antidepres­siv medicin för att orka.

Efter resan insjuknade Tukiainen i malaria.

– Det stod i tidningarn­a att jag inte alls hade malaria utan att min sjukdom berodde på alkohol. Men det var malaria, den värsta sorten. En och en halv vecka efter att vi kom hem från resan var jag tillsamman­s med min syster på krog. Där föll jag ihop. Jag är tacksam mot personalen på Mejlans som förstod vad jag hade för fel.

Det tog flera månader innan Tukiainen var återställd. Hon kunde inte gå, och var nedstämd och uppgiven.

– Mina föräldrar ordnade så att fyra pastorer från Sverige kom och lade bönedukar på mitt bröst och bad för mig. Då blev jag lugnare. Sedan kallade Gud. – Jag bad till Jesus om hjälp för att kunna gå igen. När mina föräldrar kom på besök kunde jag springa emot dem, säger hon.

Hon var igen frälst, men tron vacklade.

– När jag blev frisk från malarian var jag nykter flera månader. Sedan föll jag dit igen. Då reste jag till Miami och där är det fest hela tiden. Om man har alkoholpro­blem från tidigare är det svårt att stå emot.

Skrämmande

Den tredje gången Gud kallade henne hade festandet pågått flera år och skandalern­a och löpsedlarn­a avlöst varandra.

– Jag reste jorden runt tillsamman­s med en kvinna som bjöd mig på resan. Vi var i Miami 2015 och där började jag inse att jag måste få en förändring i mitt liv.

Tukiainen berättar om hur hon började må allt sämre och hur hon kände demoner omkring sig. Demonerna ville locka henne bort från Gud genom att erbjuda henne ofantligt med pengar och enbart positiv publicitet.

– Gud lät mig få en fruktansvä­rd upplevelse, att jag fördes till i helvetet. Jag ropade på Jesus Kristus och han frälste mig därifrån.

När hon berättar om den värsta och mest skrämmande upplevelse­n hon någonsin haft blir hon märkbart berörd.

Efter det har hon haft flera starka upplevelse­r och syner. Jesus är i dag den röda tråden, den som får hen-

ne att kunna orientera sig i sitt liv.

– Det är ganska lätt att bli frälst, jag kan inte förstå att folk inte inser det. Jesus dog för våra skulder. Man behöver erkänna att vi alla är syndiga och tro på Jesus. När man tror i sitt hjärta blir man frälst.

– Allt står i Bibeln, och allt i Bibeln är sant.

På bordet i det kombinerad­e vardagsrum­met och köket ligger en tummad Bibel. Den är i flitigt bruk – Tukiainen läser Bibeln varje dag. Vid sidan om soffan ligger flera böcker, alla med kristen koppling.

Johanna Tukiainen anlitas ofta för att tala under kristna möten och vittna om sin tro Även om hon ännu hör till den evangelisk­lutherska kyrkan tar hon avstånd från gudstjänst­erna och samlingarn­a där. – Ekumenik är djävulens påfund. Hon talar under Bibelgrupp­er och deltar i frikyrklig­a möten men är inte medlem i någon församling ännu. Statskyrka­n planerar hon att lämna.

År av missbruk

Hon har alltid gärna stått i rampljuset och sökt publicitet. Hon har blivit dömd för rattfyller­i och för misshandel, bloggat, spelat in låtar, gift sig och skiljt sig under samma år och gjort reality-tv.

De flesta av skandalern­a kring Tukiainen är alkoholrel­aterade. Under åren då Tukiainen reste runt, tog modelljobb och var i underhålln­ingsbransc­hen var alkohol en del av vardagen.

Tukiainen är aktiv på sociala medier där hon bland annat sprider sitt kristna budskap. Som den färgspraka­nde person hon är delar hon åsikter ganska skarpt – det finns de som gillar hennes stil och de som starkt tar avstånd från allt hon står och stod för.

Hon upplever själv att det finns en grupp som behandlat henne speciellt illa – medierna – och känner att man spridit direkta lögner om henne, allt för att sälja lösnummer.

– Många reportrar har ingen moral och bryr sig inte om något annat än sig själv och att få sina artiklar sålda.

Kändisskap­et har ibland gjort ont.

– Då jag träffat personer som bara vill utnyttja mig.

Vill inte vara ensam

Familjen Tukiainen bodde på Degerö i Helsingfor­s och Johanna tog studenten där, med eximia cum laude appro- batur som vitsord och 9,2 i medeltal.

– Det var första året som vitsordet eximia fanns med, annars hade det blivit laudatur, minns hon.

Efter det blev det studier vid Uppsala universite­t i Sverige.

– Jag började studera svenska för att sedan studera teologi. Jag har alltid älskat att resa och ett alternativ var att bli flygvärdin­na. Jag sökte till utbildning­en, men var en centimeter för kort för att komma in.

Föräldrarn­a Marjo och Markku Tukiainen flyttade till Sverige 2004 och bor utanför Stockholm. De är frikyrklig­a, och ett stort stöd för dottern.

– De har många vänner som också är mina vänner.

Teologistu­dierna blev det inget av. I stället blev det bland annat studier vid Porvoon Matkailuop­pilaitos i Borgå, Pasadena City College i Los Angeles, yrkeshögsk­olan Diakonia i Helsingfor­s och yrkeshögsk­olan Haaga-Helia.

Hon beskriver sig själv som social, på gränsen till att ha skräck för att vara ensam och beundrar intelligen­s, även om hon skiljer på olika slags intelligen­s.

– Det bästa är om man är både bildad och känslomäss­igt intelligen­t.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg
 ?? Foto: KrIstoFFer ÅBerg ?? FRÄLST. Johanna Tukiainen är frälst. Hon vittnar gärna om sin tro och talar ofta på frikyrklig­a möten.
Foto: KrIstoFFer ÅBerg FRÄLST. Johanna Tukiainen är frälst. Hon vittnar gärna om sin tro och talar ofta på frikyrklig­a möten.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ROSA OCH VITT. Johanna Tukiainen bor nu i Liljendal i Lovisa. Så småningom hoppas hon kunna flytta tillbaka till Helsingfor­s. Hon har lämnat skandalern­a bakom sig och vigt sitt liv till Jesus.
Foto: KristoFFer Åberg ROSA OCH VITT. Johanna Tukiainen bor nu i Liljendal i Lovisa. Så småningom hoppas hon kunna flytta tillbaka till Helsingfor­s. Hon har lämnat skandalern­a bakom sig och vigt sitt liv till Jesus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland