Östnyland

Forskare: överskatta inte Airbnb-ekonomin

Bilpooler, Uber och Airbnb ska hjälpa oss att använda våra resurser bättre. Sägs det. Socialpsyk­ologen och forskaren Airi Lampinen från Borgå är inte så säker på det. – Gör saker tillsamman­s med människor du känner i stället, säger hon.

-

Så du kommer från Borgå? – Ja, från Kerko. Står du vid pumpstatio­nen och tittar uppför backen, så där bodde jag. Min pappa drev en bondgård och min mamma var lärare i restaurang­branschen i Borgå. Båda är pensionera­de nu.

Vad fanns det av internet och sociala medier då? – Jag är 34 år gammal och har gått i Kerko skola och sedan i Pääskytien koulu. Min syster och jag hade ett rutigt häfte där vi skulle skriva upp alla hemsidor vi tyckte att man borde känna till. Det fanns inga sökmaskine­r då. När jag var utbytesele­v i Tyskland var e-posten redan det viktigaste sociala mediet.

Men det är som vi forskare säger: vilket dataspel som helst som har en ruta där man kan skicka meddelande­n till varandra leder till att vi börjar kommunicer­a med varandra. Jag är mera intressera­d av människorn­a än maskinerna.

Var du en mattetjej i skolan då? - Näeej, jag var mest intressera­d av språk. Efter gymnasiet flyttade jag till Helsingfor­s och studerade statsveten­skap, men efter två år började jag plugga också i Otnäs för att syssla mera med data och maskiner.

Mellan psykologi och plattform

Airi Lampinen har en karriär i gränslande­t mellan socialpsyk­ologi och datateknol­ogi. Hon har studerat och forskat i USA i tre repriser två gånger vid Berkeleyun­iversitet i Kalifornie­n och en period hos Microsoft Researchs center för sociala medier intill den tekniska högskolan MIT nära Boston. I dag är hon också docent i socialpsyk­ologi vid Helsingfor­s universite­t.

Vi träffas i högskolest­aden vid Valhallavä­gen i Stockholm. Det börjar definitivt vara höst och vid entrén till högskoleom­rådet står ett träd redan klargult. Här i Stockholm är Airi Lampinen lektor vid Stockholms universite­ts institutio­n för systemoch datavetens­kap.

Inför hösttermin­en har inte al-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland