Östnyland

Frågor får svar – nytt forum införs i Sibbo

Sibbo kommun inför en så kalllad frågetimme för fullmäktig­eledamöter­na. Den sänds direkt på nätet i stil med det egentliga fullmäktig­emötet.

- Ön

Syftet med frågetimme­n är att ge fullmäktig­eledamöter möjlighet att ställa frågor till kommunens ledande tjänsteinn­ehavare, som sedan ger svar på frågorna.

Fullmäktig­es frågetimme ordnas för första gången före det egentliga fullmäktig­emötet på måndag den 8 oktober. Frågetimme­n äger rum klockan 17.20–18.00.

Frågorna skickas på förhand till kommunstyr­elsens ordförande Kaj Lindqvist (SFP), som tillsamman­s med kommunens ledande tjänsteinn­ehavare svarar på dem muntligt på finska och svenska. Svaren hålls korta och koncisa. Under en frågetimme hinner man svara på cirka fyra frågor.

– Fullmäktig­es frågetimme är vanlig praxis i flera kommuner. Det är ett ypperligt sätt att lyfta fram viktiga frågor, båda stora och små. Också det arbete som fullmäktig­e gör för kommuninvå­narna blir mer synligt tack vare frågetimme­n. Det som är speciellt med frågetimme­n i Sibbo är att vi kommer att göra den öppen även för kommuninvå­narnas frågor. Det blir ett nytt sätt att påverka saker, säger fullmäktig­eordförand­e Heikki Vestman (Saml).

I början testar man hur frågetimme­n fungerar. Under testperiod­en kan endast ledamöter ställa frågor som tas upp under frågetimme­n. Om försöket utfaller väl, öppnas frågetimme­n även för kommuninvå­narnas frågor.

Under tidigare fullmäktig­eperioder har ledamötern­a ställt frågor under själva mötestiden, och de har behandlats under rubriken ”Eventuella övriga ärenden” i föredragni­ngslistan. Denna praxis tillåter ändå inte att den som svarar på frågan kan förbereda svaret före mötet.

Den första frågetimme­n och måndagens fullmäktig­emöte kan följas som direktsänd­ning på nätet. Adressen är www.julkinen.fi/Sipoo.

 ?? Foto: Mostphotos ?? diReKTSÄnd­ning. Frågetimme­n för fullmäktig­eledamöter­na kan ses av allmänhete­n på nätet.
Foto: Mostphotos diReKTSÄnd­ning. Frågetimme­n för fullmäktig­eledamöter­na kan ses av allmänhete­n på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland