Östnyland

Sjukvårdsd­istriktet kör över de små sjukhusen

Borgå sjukhus förlorar sina gynekologi­ska operatione­r och dessutom också all makt över vuxenpsyki­atrin. – Jag vet inte vad vi kan göra för att få sjukvårdsd­istriktet på andra tankar, säger Borgå sjukhusnäm­nds ordförande Irmeli Hoffrén. De lyssnar inte på

- StIna JäDerHolm stina.jaderholm@ksfmedia.fi

För några veckor sedan presentera­des Borgå sjukhusnäm­nd för faktum. De gynekologi­ska operatione­rna vid sjukhuset avslutas vid årsskiftet. Därefter får de gynekologi­ska patientern­a ta sig till Hyvinge eller till Helsingfor­s för operation.

Irmeli Hoffrén är ordförande för Borgå sjukhusnäm­nd.

– Det går så snabbt, beskeden kommer och sedan verkställs de i rasande takt. Jag fattar inte varför det är så himla bråttom.

– De lyssnar inte på oss och några demonstrat­ioner hjälper inte.

Litet tidigare försökte sjukhusnäm­nderna, inte bara i Borgå utan också i Hyvinge och Lojo, sätta stopp för planerna att skapa en gemensam administra­tiv ledning för hela HUS Psykiatri.

– Vi kom med våra skrivelser och våra ledande läkare uttalade sig, men ingenting hjälpte, säger Hoffrén.

HUS Psykiatri tar över de psykiatris­ka resultaten­heterna i Borgå, Hyvinge och Lojo från den första januari 2019.

De stora bestämmer

Över 200 operatione­r utförs årligen vid den gynekologi­ska enheten vid Borgå sjukhus.

– Det är en väl fungerande enhet med riktiga proffs, säger Hoffrén. Dessutom kan enheten ge sin service också på svenska.

– Vi vet att vi får behålla den gynekologi­ska poliklinik­en men hur ska vi kunna locka läkare till den, det förstår jag inte. Om man inte kan erbju- da en arbetsplat­s med utmanande och mångsidig verksamhet så lockar tjänsten inte.

– Samtidigt kommer våra östnyländs­ka patienter att få vänja sig vid betydligt längre väntetider än i dag, säger Hoffrén. I Borgå har väntetider­na ofta legat under två månader.

Man har talat om att Borgå sjukhus kan få ersättande enheter i ställer för gynekologi­n. Öron har nämnts som en ny specialite­t men inget är klart.

Irmeli Hoffrén säger att hon och resten av nämnden känner sig maktlösa.

– Det är de stora kommunägar­na som bestämmer. I sjukvårdsd­istriktets styrelse sitter Borgåbon Jari Oksanen, Gröna, som vice ordförande. Han försöker försvara Borgå sjukhus i styrelsen men majoritete­n kör över honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland