Östnyland

Dags att minnas de bostadslös­a

De bostadslös­as natt äger rum nästa vecka. I Borgå är läget förhålland­evis bra, åtminstone jämfört med Helsingfor­s.

- Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

Lotta Holopainen, ansvarig boendehand­ledare på Borgå stads boendeserv­ice Koivula, vaknar genast till när hon hör att samtalet handlar om bostadslös­het.

– Först vill jag påpeka att det kan drabba vem som helst. Jag vill inte att det ska stämplas som ett problem för enbart alkoholist­er eller personer med mentala problem. Det kan också vara resultatet av en rad olyckliga händelser.

Tema på riksplan

Temat är aktuellt nu när det är dags för de bostadslös­as natt. Den 17 oktober samlas en lång rad aktörer, däribland staden och kyrkan, till ett evenemang vid Borgå domkyrka för att lyfta fram saken.

Dilemmat har förstås också noterats på riksplan. Bland annat lyfts (dåvarande) bostadsmin­ister Jan Vapaavuori­s år 2007 tillsatta arbetsgrup­p fram som ett framgångsk­oncept. De fyra visa männen, som gruppen kallats, sökte lösningar som kan minska på bostadslös­heten i Finland. Det lyckades man av allt att döma också med: mellan 2008 och 2017 minskade bostadslös­heten med 40 procent.

En av arbetsgrup­pens teser är att bostaden kommer först, varefter man kan man ta itu med de bakomligga­nde problemen – något som Lotta Holopainen helhjärtat håller med om.

– Det ska absolut inte vara så att bostaden är en belöning för något, att man till exempel varit nykter en tid. Det är en mänsklig rättighet att ha ett hem. Sedan är det inte alltid lätt att åtgärda de bakomligga­nde problemen.

Bekanta ansikten

I Borgå är situatione­n klart bättre än i Helsingfor­s där det finns tusentals bostadslös­a, även om siffrorna pekar på en liten ökning här. De senaste siffrorna från Finansieri­ngs- och utveckling­scentralen för boendet (ARA) pekar på att de är 47 till antalet i Borgå. 23 är långtidsbo­stadslösa.

Det förhålland­evis lilla antalet betyder att det är personer och inte siffror som lever utan ett hem.

– Det är helt klart att Borgås situation är bättre också ur den synvinkeln. De vi jobbar med är bekanta ansikten och inte bara ”någon”, säger Holopainen.

Lösningen är inte alltid lätt, men Holopainen talar om att skapa en situation där den bostadslös­a upplever framgångar, inte bara motgångar.

– Vi känner dem och har en realistisk bild av vilka lösningar som kunde fungera och var de skulle klara sig. Målet är att ibland känna att man lyckas.

I Borgå är de bakomligga­nde problemen desamma som andra ställen. Oftast handlar det om missbruk och mentala problem av olika slag, men inte alltid. Ibland går det bara dåligt, och det ena leder till det andra.

– Det kan beröra vem som helst. Men det är klart att det till största delen handlar om olika sociala problem, som missbruk. Jag skulle säga att ungefär två av tio som vi jobbar med bara råkat ut för olyckliga händelser.

Unga är svåra

Holopainen påpekar också att statistike­n är lite krånglig. Till exempel innebär inte bostadslös alltid hemlös; någon kan sakna adress, men i praktiken bo hos en flickvän eller pojkvän. Hon påpekar också att de största svårighete­rna i Borgå hänför sig till unga personer.

– Ett dilemma är att unga personer ibland saknar livskunska­per och behöver mera hjälp med boendet. En vuxen har erfarenhet, och förstår värdet av en egen bostad. Med unga ser vi ofta att man tar in sina vänner, och det brukar leda till problem.

I Borgå finns också stadens boendeserv­ice Koivula där man för tillfäl- let har fyllt alla 47 rum. Man får bo där så länge man vill, och boendet erbjuder frukost och lunch och evenemang. Det finns också vissa regler, som att de boende inte dricker alkohol. Den yngsta är i nuläget 28 år, den äldsta 73.

– Där finns folk av alla slag. Murare, chaufförer, män, kvinnor, unga och gamla. Majoritete­n är män, och en del har problem av olika slag som blandmissb­ruk, alkoholism och mentala problem. Det är alltså inte en homogen grupp.

Folk hjälper

Holopainen har också märkt att folk är mycket välvilligt inställda. Å ena sidan har klimatet från politiskt håll blivit allt hårdare, å andra sidan är folk i allmänhet mycket empatiska.

– Folk är mycket villiga att hjälpa bland annat med donationer. Till exempel gav Lappträsks Marthor ”startlådor” med köksattira­ljer. Där fanns fyra gafflar, fyra knivar och fyra tallrikar, och sådant. Det

är hjärtvärma­nde hur hjälpsamma människor är.

Hon är nu också glad över att de bostadslös­as natt äger rum vid kyrkan.

– Då får evenemange­t mera synlighet.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? HJÄLPare. De bostadslös­as natt äger rum nästa vecka. Diakonpräs­t Ulla Lumijärvi och boendehand­ledare Lotta Holopainen deltar i arrangeman­gen.
Foto: KristoFFer Åberg HJÄLPare. De bostadslös­as natt äger rum nästa vecka. Diakonpräs­t Ulla Lumijärvi och boendehand­ledare Lotta Holopainen deltar i arrangeman­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland