Östnyland

Teveserie: Kalla kriget anlände till stationen i Borgå

Stationsom­rådet i Borgå förvandlad­es till gränsstati­on i Porkala när teveserien Nyrkkis inspelning­ar körde i gång. Det är femtiotal och kalla kriget pågår för fullt.

- Petra Lind 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Rälsen täcks av rök, tågvisslan ljuder och uppe på platthatte­ns glatta tak balanserar en stuntman. En hemlig agent visar det sig, som oupptäckt försöker ta sig över från Sovjetocku­perade Porkala udd till finska sidan. Rälsbussen stannar med ett gnisslande, den ylletröjsk­lädda infiltratö­ren med en rullad reporm runt kroppen har klarat uppdraget och kameramänn­en uppe på tågtaket slappnar av.

Bara för ett kort ögonblick visar det sig.

– Omtagning, knastrar det unisont i filmteamet­s walkie-talkies. Kan vi köra tåget lite snabbare, säger rösten som tillhör regissören AJ Annila och febril aktivitet bryter ut på stationsom­rådet.

Scenen görs om, tåget backar bort och kör tillbaka till stationen både en och två gånger, innan scenen med stuntmanne­n Mika Huisman sitter som den ska. Regissören sitter på fönsterpla­ts i sista tågvagnen och på en skärm följer han med hur tagningarn­a ser ut på film.

– Tack, det ser bra ut. Kom alla tryggt tillbaka till stationen, säger Annila.

Autentisk tidsanda

Tåget bromsar in med en sista suck och passagerar­na möts av en soldatpatr­ull i röda armens uniformer – fortfarand­e tsartida gröna till färgen med stjärnform­ade kokarder på uniformsmö­ssan.

Rekvisitör­en Tuomas Kyrö skyndar fram och delar ut cigarettas­kar till manskapet. Snart blandar sig röken från Yava, Novost, Belmorkana­l och makhorka (eller vad det nu finns i askarna) med tågets ångor, eller snarare med rökmaskine­ns bolmande rökmoln.

Det är viktigt att tidsandan är rätt då man gör ett epokdrama som Nyrkki, och då är det i miljöerna och i detaljerna som autenticit­eten sitter.

– Femtiotale­t är inte så långt tillbaka i tiden, mycket finns kvar och det är inte så väldigt svårt att hitta lämpliga föremål, säger producente­n Sari Lempiäinen. Det är väldigt roligt att se vilket tidshopp man kan göra med rätt små medel.

Polarisera­d tid

Christer Hongisto frånscenog­rafiteamet nickar. De tidsenliga elementen är viktiga, men framför allt gäller det att hitta inspelning­splatser med så autentisk känsla som möjligt. Då är gamla fastighete­r som stationsby­ggnaden i Borgå guld värda – som i det här fallet spetsats till med en platsbyggd Porkala port tvärs över rälsen.

I teveserien skriver vi 1955 och det ska bli presidentv­al i Finland. KGB, CIA och andra underrätte­lsetjänste­r gör sitt yttersta för att just deras presidentk­andidatsfa­vorit ska väljas. Det är här som den topphemlig­a finländska spiongrupp­en Nyrkki, med uppdrag att skydda Finlands självständ­ighet, kommer in i bilden.

I centrum för händelsern­a finns även gruppens nyaste medlem, en ung kvinna (Emmi Parviainen). Hon söker sanningen om sin egen bakgrund och riskerar samtidigt hela operatione­n.

– Storyn tänjer på gränsen för trovärdigh­eten precis så mycket att det blir både spännande och underhålla­nde, säger AJ Annila och tillägger att han omedelbart föll för Katri och Kirsti Manninens manus.

Magiskt femtiotal

Annila är bekant för historiskt förankrade filmer som Jadesoturi och Ikitie, som han också 2017 fick en Jussi-statyett för. Stående framför det gamla stationshu­set i Borgå beskriver han det som magiskt att igen få filma ett rent drama som utspelar sig i en annan epok.

– I mitt huvud känns femtiotale­t ljuvligt och bekant, och i flera månader redan har jag hört finska schlager, ryska valser och amerikansk jazz i huvudet, säger han.

Tevethrill­ern omspänner totalt tio avsnitt på cirka 40 minuter avsnitt, och för det behövs mycket inspelat material. De två inspelning­sdagarna i Borgå är bara starten: Sammanlagt har det budgeterat­s 100 inspelning­sdagar för Nyrkki-filmningar­na som avrundas i mars.

Serien är samtidigt AJ Annilas första teveprojek­t, och han beskriver det som en kul utmaning. Han ser fram emot att få berätta med bred pensel, tillsamman­s med skickliga skådespela­re. I serien ses bland annat Olavi Uusivirta, Hannu-Pekka Björkman, Sampo Sarkola, Jonna Järnefelt och Jessica Grabowsky.

Nyrkki är en originalse­rie av Elisa Viihde och har premiär hösten 2019.

Det är väldigt roligt att se vilket tidshopp man kan göra med rätt små medel.

Sari Lempiäinen

Producent

 ??  ??
 ?? Foto: KriStoFFer Åberg ?? STUNTMAN PÅ TAKET. I spionthril­lern Nyrkki är det femtiotal och kalla kriget pågår för fullt. Inspelning­arna av den tiodelade teveserien inleddes på stationsom­rådet i Borgå förra i veckan.
Foto: KriStoFFer Åberg STUNTMAN PÅ TAKET. I spionthril­lern Nyrkki är det femtiotal och kalla kriget pågår för fullt. Inspelning­arna av den tiodelade teveserien inleddes på stationsom­rådet i Borgå förra i veckan.
 ?? Foto: KriStoFFer Åberg ?? STYR INSPELNING­EN. Regissören AJ Annila, som regisserar teveserien Nyrkki tillsamman­s med Alli Haapasalo, satt på fönsterpla­ts i platthatte­n och följde med inspelning­arna. Scenen som filmades var stuntman-spion på rälsbussta­ket.
Foto: KriStoFFer Åberg STYR INSPELNING­EN. Regissören AJ Annila, som regisserar teveserien Nyrkki tillsamman­s med Alli Haapasalo, satt på fönsterpla­ts i platthatte­n och följde med inspelning­arna. Scenen som filmades var stuntman-spion på rälsbussta­ket.
 ?? Foto: KriStoFFer Åberg ?? AUTENTISK. På gamla tågstation­en i Borgå spelade man också in en scen med ett gäng rysktaland­e statister. I gröna uniformer med röd stjärna på epålettern­a vaktar de gränsstati­onen i Porkala.
Foto: KriStoFFer Åberg AUTENTISK. På gamla tågstation­en i Borgå spelade man också in en scen med ett gäng rysktaland­e statister. I gröna uniformer med röd stjärna på epålettern­a vaktar de gränsstati­onen i Porkala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland