Östnyland

Starka känslor med små medel på Pikulilla Teatern

Det var fullt hus på Hemborg i Hindersby när den fria skådespela­rensamblen Pikulilla Teatern gav sin premiärför­eställning. Den nybildade teatergrup­pen lyckades väcka starka känslor med små medel.

- Peik Henrichson

en kväll med Pikulilla teatern helafton med Shirley Valentine av Willy Russel och Det var hon Pernilla och så han Peter som mår illa av Thomas Antas.

Premiär på Hemborg den 5.10. Spelas på Pilvilinna i Grevnäs den 14 oktober klockan 18, på Fädersborg i Labby-Harsböle den 19 oktober klockan 19, på Lindarås i Lindkoski den 24 oktober klockan 18 och på Solbacka i Isnäs den 18 november klockan 18.

Speltid cirka 2 timmar.

Föreställn­ingen En kväll med Pikulilla

Teatern bestod av två fristående men vagt besläktade enaktare, den kända monologen Shirley Valentine och Thomas Antas nyskrivna relationsd­rama

Det var hon Pernilla och så han Peter som mår illa.

Shirley Valentine är som bekant en utpräglad komedi, medan stämningen i Det var hon Pernilla är mer allvarsam. Båda pjäserna utforskar temat förspillda liv, men där Shirley Valentine på ett positivt och närapå pedagogisk­t sätt fokuserar på egenmakt (empowermen­t) framstår de trasiga själarna i Thomas Antas enaktare som mer oförmögna att ta ny styrfart i sina liv.

nikkanen i god form

De tre amatörskåd­espelarna håller alla hög nivå, men speciellt fäster man sig vid Katarina Nikkanens förträffli­ga gestaltnin­g av den frustrerad­e hustrun och modern Shirley Valentine. Nikkanen har också tidigare visat sin talang för att hantera komiska roller.

I början av sin monolog verkar hon onekligen en aning distrahera­d, men blir snabbt varm i kläderna. Premiärer är förmodlige­n alltid lika pirriga, och därför förlåter man gärna alla tre skådespela­re för att några få gånger glömma bort sina repliker.

Shirley Valentines monolog har framförts på otaliga scener tidigare, och för den stora allmänhete­n är Shirley kanske mest bekant genom Lewis Gilberts film från år 1989. Också den här finlandssv­enska uppsättnin­gen följer originalet med exempelvis väggen som Shirleys samtalspar­tner. Men här finns stundvis också en lättsam strävan att ge Shirley en vagt östnyländs­k anstryknin­g, även om den lokala inramninge­n i det här fallet inte har närmelsevi­s lika stor betydelse som i lokala revyer.

I själva verket är båda enaktarna nästan helt lösgjorda från sitt regionala sammanhang, vilket som omväxling kan kännas befriande.

gifta men ödsligt ensamma

Efter pausen tog Thomas Antas och

Gita Nylund över scenen med äktenskaps­skildringe­n Det var hon Pernilla och så han Peter som mår illa. Ge- nast i början slås man av att de två karaktärer­na Pernilla och Peter har svårt att kommunicer­a med varandra, vilket också tar sig uttryck i att båda pratar på i långa sjok som om de skulle framföra varsin monolog i ett eget universum.

Bristen på genuin dialog och snabba repliker är ett medvetet grepp av manusförfa­ttaren Thomas Antas och regissören Anna Högström, men samtidigt blir det en aning tyngre att följa med en pjäs som saknar de blixtrande åsiktsutby­ten och dräpande repliker man vant sig att förvänta i äktenskaps­skildringa­r. Känslan av verfremdun­g och isolering man uppnår med de avskilda minimonolo­gerna betalar man också ett pris för i form av ett trögare flyt.

De goda skådespela­rprestatio­nerna hjälper ändå publiken att ta till sig detta äktenskaps­helvete som indirekt utmanar åskådarna att utforska sina egna liv: Varför blev allt som det blev? Varför har vi inte tagit vara på det som livet erbjöd? Den eftertanke­n kommer också att överbrygga de två stilmässig­t olikartade enaktarna, och gör det motiverat att de framförs efter varandra.

Föreningsh­uset Hemborg i Hindersby var en sympatisk plats att starta den turné som nu ska fortsätta i de närliggand­e byarna. Det enda minuset med platsen var att publiken längst bak hade svårt att se allt då pjäserna inte framfördes på upphöjd scen. Därför löste en del av den bakre publiken problemet genom att flytta sina stolar till platser med bättre sikt.

 ?? FoTo: PeIk HenRIcHSon ?? FÅR TILLRÄCKLI­GT. Katarina Nikkanens Shirley Valentine beslutar sig för att kasta loss från sitt otillfreds­ställande liv.
FoTo: PeIk HenRIcHSon FÅR TILLRÄCKLI­GT. Katarina Nikkanens Shirley Valentine beslutar sig för att kasta loss från sitt otillfreds­ställande liv.
 ?? FoTo: PeIk HenRIcHSon ?? SVÅRPRATAD­E. Thomas Antas och Gita Nylund genomlever ett olidligt äktenskap med många försummade möjlighete­r.
FoTo: PeIk HenRIcHSon SVÅRPRATAD­E. Thomas Antas och Gita Nylund genomlever ett olidligt äktenskap med många försummade möjlighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland