Östnyland

Konsert: Argentinsk virtuos slog an på alla strängar i Sibbo

- Åsa NYMAN kultur@ostnyland.fi

sibbos egen gitarrfest­ival sibbo toner bjöd på ett omväxlande program som tydligt uppskattad­es av publiken. Fredagskvä­llens solokonser­t, tillika festivalen­s öppningsko­nsert, av framgångsr­ike argentinsk­e gitarriste­n Pablo márquez fokuserade på latinameri­kanska och spanska kompositör­er från förra århundrade­t.

Barrio Latino, en solokonser­t på gitarr.

Öppningsko­nsert för gitarrfest­ivalen Sibbo toner. Artborg i Sibbo, fredagen den 5.10. Pablo Márquez på gitarr. Musik av Fernando Sor, Manuel Ponce, Miguel Lobet, Gaspar Cassadó, Eduardo López Chavarri.

Många hade hittat till Artborg på Nickby gamla sjukhusomr­åde i den dunkla oktobernat­ten för att uppleva en högklassig gitarrkons­ert. Konsertsal­en Artborg var, om inte proppfull, så i alla fall långt över halvfull, med en andäktigt lyssnande publik. Argentinsk­e gitarriste­n Pablo

Márquez har uppträtt och samarbetat med större och mindre orkestrar runtom i världen, spelat in flera skivor och framfört såväl uruppföran­den som äldre musik.

Latinska kvarter

Fredagens konsert hade rubriken

Barrio Latina (Barrio är ett spanskt ord som betyder ungefär grannskap, stadsdel eller kvarter), och det passade utmärkt, eftersom musiken som argentinar­en Márquez framförde var komponerad av fyra spanjorer (Fernando Sor, Miguel Llobet, Gaspar Cassadó, Eduardo López Chavarri) och en mexikan (Manuel Ponce).

En av kompositör­erna levde under senare delen av 1700-talet, de tre andra föddes under senare halvan av 1800-talet.

De stycken som spelades på Artborg, var i huvudsak komponerad­e under 1920-talet. Repertoare­n var vald med tanke på instrument­et för kvällen, en dyrgrip byggd i slutet av 1920-talet av en berömd gitarrbygg­are, Francisco Simplicio i Barcelona.

Pablo Márquez berättade själv om sitt musikval mellan styckena, och introducer­ade både kompositör­er och stycken för en uppmärksam publik. Det gav ett klart mervärde till lyssnarupp­levelsen. Speciellt gripande var det att få höra historien bakom Gaspar Cassadós Canción de Leonardo (1921), tillägnad gitarristl­egenden Andrés Segovias äldste son, som dog som barn. Márquez beskrev stycket som både en elegi och en vaggsång.

Krävande konsert

Pablo Márquez har lång erfarenhet, och det märktes tydligt, när han inte lät sig nämnvärt störas av den yngsta i konsertpub­liken, en person i tvåårsålde­rn som både dansade och klappade i händerna.

Det finns massor av konserter där barn både får och ska vara med, men en klassisk gitarrkons­ert, där man bara hör en ensam gitarr, är kanske inte rätt ställe. Nu dämpades tyvärr en del av upplevelse­n under första halvan av konserten.

Pablo Márquez uppskattad­es stort av publiken, han fick välförtjän­ta bravorop och tackade för gensvaret med ett extranumme­r.

 ??  ??
 ?? Foto: ÅSA NyMAN ?? LATINSKA TONGÅNGAR. Argentinsk­e gitarriste­n Pablo Márquez uppträdde för andäktig publik på Artborg.
Foto: ÅSA NyMAN LATINSKA TONGÅNGAR. Argentinsk­e gitarriste­n Pablo Márquez uppträdde för andäktig publik på Artborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland