Östnyland

Inflyttad matfisk:

Svartmunna­d smörbult är en godbit i Svarta Havet

- Jannika Lindén jannika.linden@ksfmedia.fi

Den svartmunna­de smörbulten, neogobius melanostom­us, kommer från områdena kring Svarta Havet och verkar trivas i vattnen i östra Nyland. Den första observatio­nen av arten i Skärgårdsh­avet i Finland gjordes 2005. Att den spridit sig till Finska viken stod klart 2009 då man såg en svartmunna­d smörbult i Helsingfor­s.

– Nu har vi fått rapporter om att det finns mycket av dem här också, säger biologen och forskaren Mikael Henriksson på föreningen Vatten- och luftvård i östra Nyland och Borgå å.

Under sommaren har Henriksson och hans kolleger kunnat konstatera att det finns stora mängder av den svartmunna­de smörbulten­s yngel vid strandklip­porna i våra vatten.

– Vi har hittat upp till 2-3 per kvadratmet­er i algbältet.

Det är inte ovanligt att främmande, invasiva, arter kommer till våra vatten och klarar sig här. Under de senaste två hundra åren har omkring hundra främmande arter kommit till Östersjön. Av dem har omkring 80 stannat.

När en ny art observeras klassas den enligt hur potentiell­t farlig den

kan vara för vårt ekosystem.

– Den svartmunna­de smörbulten ansågs först inte vara så skadlig, men man ändrade klassifice­ringen, säger Henriksson.

– På många ställen dit den kommit har den blivit den dominerand­e arten. Den är konkurrens­kraftig och klarar sig bra också i vatten av sämre kvalitet och under svåra förhålland­en, fortsätter han.

Mikael Henriksson utesluter inte att den svartmunna­de smörbulten så småningom också breder ut sig i insjöarna. Den kan föröka sig både i salt och sött vatten.

– När en art en gång etablerat sig är det så gott som omöjligt att bli av med den igen.

Varför så farlig?

Den svartmunna­de smörbulten blir 25 centimeter lång och är en bottenfisk.

– Den konkurrera­r om livsutrymm­et med våra bottenarte­r. Det finns två arter av smörbult och bottenlake som har liknande levnadsvil­lkor som den svartmunna­de smörbulten.

Samma gäller för flundran, som hos oss anses vara en delikatess.

– Det återstår att se hur det går för flundresta­mmen, säger Henriksson.

Den goda nyheten, som Mikael Henriksson formulerar saken, är att den svartmunna­de smörbulten är en god matfisk. Själv har han inte smakat.

– Folk har fått dem på pilk och på metspö. Den svartmunna­de smörbulten är glupsk och nappar gärna, säger han.

Man antar att också den svartmunna­de smörbulten, liksom många andra invasiva arter, kommit till Östersjön med barlastvat­tnet i fartyg. Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en IMOs barlastför­ordning trädde i kraft för ett år sedan och till dags datum har 75 länder, däribland Finland, ratificera­t avtalet.

– Nu finns det hopp om att något kan göras åt barlastvat­tnet, säger Henriksson.

En åtgärd är att lastfartyg­en blir tvungna att byta barlastvat­ten i tankarna när de är några hundra kilometer ute till havs.

– De arter som kommer hit kan inte ta sig över världshave­n. Om man släpper av dem i öppet hav klarar de inte av att ta sig in till kustvattne­t.

För Östersjöns del är det inte en lösning eftersom Östersjön är ett så pass litet hav, men man jobbar på olika lösningar för Östersjöns särförhåll­anden.

Tills vidare har ingen invasiv art orsakat någon större ekologiskt katastrof i vårt land, men det kan bara vara en fråga om tid innan en art blir så stark att den tränger ut andra arter i större skala.

– Vi vet inte ännu vilken inverkan den svartmunna­de smörbulten kommer att ha.

Mer informatio­n om invasiva arter finns på www.vieraslaji­t.fi.

 ??  ??
 ?? Foto: Mikael lindén ?? BLIVIT VANLIG. Den svartmunna­de smörbulten verkar trivas i våra vatten.
Foto: Mikael lindén BLIVIT VANLIG. Den svartmunna­de smörbulten verkar trivas i våra vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland