Östnyland

Barn och unga:

Teaterprof­fs grundade nya Teater Fabel i Lovisa

- PeTrA Lind

– Östnyland behöver en profession­ell teater för barn och unga, säger skådespela­ren Mika Fagerudd som jobbat med barn- och ungdomstea­ter på Unga Teatern i Esbo i tjugo års tid.

Flera faktorer spelade in då Teater Fabel grundades. Fagerudd beviljades ett arbetsstip­endium på ett och ett halvt år av Svenska kulturfond­en och fick tjänstledi­gt från Unga Teatern för motsvarand­e period. Det gav tid och utrymme för nya idéer.

– Vi köpte ett hus i Lovisa och flyttade hit i somras. Min bror Markus bor redan här, säger Mika Fagerudd.

Rätt snart efter flytten kom Fagerudd fram till att de östnyländs­ka barnen och ungdomarna måste få en egen turnerade teater som drivs med profession­ella krafter: Det är för långt att åka 100 kilometer in till Helsingfor­s eller till Esbo för att gå på teater.

– För barnens skull måste möjlighete­n finnas närmare, säger Mika Fagerudd.

Första premiären

Svaret är Teater Fabel som i helgen är aktuell med sin första premiär med en pjäs för de allra minsta om vänskap, tillit och ensamhet. Den godmodiga pjäsen Vresiga Valter får en vän baserar sig på Steve Smallmans omtyckta barnbok, och att valet just föll på den här boken berodde på att Fagerudds egna barn gillade texterna då de var små

– Jag tänkte på bokens djur och vad man kan berätta via dem. Är de intressant­a? Vad förmedlar karaktärer­na? Framför allt handlar det om att hitta sättet som för fram berättelse­ns djup, och det lyckas via björnen Valter och den ensamma kaninen som längtar efter en vän.

Djupet, upplever han, finns i kaninens ensamhet. Pjäsens kanin har hittat ett nerfallet löv – en stjärna i fantasin – och via sina prasslande stjärnor försöker kaninen bli kompis med björnen.

Engagerade i pjäsbygget i det här skedet är även scenografe­n Lars Idman samt regissören Frank Skog. Samarbetet hittills har handlat om att dramatiser­a texten och iscensätta handlingen.

– Jag har spelat teater och de har rättat till, säger Mika Fagerudd.

Turnéföres­tällning

Vresiga Valter får en vän är en turnerande pjäs som därför görs med minimal rekvisita.

– Det enda som behövs är en stege och kappsäck, säger Fagerudd som står på scenen som föreställn­ingens enda skådespela­re.

Teater Fabels första pjäs riktar sig till barn från 3 år och uppåt och fram till förskoleål­dern – ungefär. Fagerudds egen dotter som precis börjat skolan är måttstocke­n i det här fallet.

– Hon tyckte att hon var för stor för den här föreställn­ingen, säger han.

I slutet av januari erövrar Teater Fabel ny mark och gör vresiga Valter för finskspråk­iga barn. Hösten 2019 står nästa premiär i turen.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? nYSatSninG. Skådespela­ren Mika Fagerudd flyttade till Lovisa i somras. Han tyckte det behövdes en östnyländs­k teater för barn och unga, och grundade Teater Fabel.
Foto: KristoFFer Åberg nYSatSninG. Skådespela­ren Mika Fagerudd flyttade till Lovisa i somras. Han tyckte det behövdes en östnyländs­k teater för barn och unga, och grundade Teater Fabel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland