Östnyland

Olovligt bygge i Gamla stan utreds i grunden

Ett över 300 år gammalt hus i Gamla stan har utan lov försetts med nya fönster av aluminium. Byggnadsti­llsynens beslut om följderna blir ett slags prejudikat.

- text toRa MattHeiSze­n 040 5473 517, tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi foto kRiStoffeR åbeRg kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

Det är inte egalt hur man sanerar och bygger i den gamla stadsdelen. Till exempel aluminiumf­önster är förbjudna. I all tysthet har sådana ändå installera­ts vid Östra Långgatan 1 och områdets nya bygganvisn­ingar prövas för första gången.

Intresset för byggnadsti­llsynens beslut intressera­r stort. Exempelvis Tauno Tarna, den person som slagit larm om saken, påpekar att krävs inga åtgärder nu är det fritt fram att trotsa byggregler­na också i framtiden.

– Så här kan det ju inte få gå till, säger inrednings­arkitekten och industriel­la formgivare­n Tauno Tarna som under en av sina promenader i Gamla stan noterat att ett av områdets allra äldsta hus vid Östra Långgatan 1 fått fönster med aluminiumk­onstruktio­n. Karmarna har dessutom tätats med polyuretan­skum som inte heller får användas på området.

Han påpekar att fönsterbyt­et hårt strider mot de nya bygganvisn­ingarna för stadsdelen. De godkändes av stadsfullm­äktige i mars i år.

– På sidan 25 står det helt tydligt att aluminium som fönstermat­erial inte godkänns. Bygglov kan inte ha beviljats för ett dylikt ingrepp under de gamla bygganvisn­ingarnas tid heller. Det är inte så här man gör i Gamla stan och för materialby­ten krävs alltid bygglov.

Sunt förnuft

– Man måste väl få använda sunt förnuft, suckar Aila Issakainen, som tillsamman­s med sin man Aatos äger fastighete­n vid Östra Långgatan.

Båda är arkitekter och en del av byggnaden har också använts för arkitektur­byråns behov.

Hon förklarar att eftersom det över 300 år gamla husets södra fasad är så vind utsätts fönstren extra mycket för regn. Vatten kombinerat med sol är förödande.

– Trä håller bara inte här, det murknar. Också de nya konstrukti­onerna består i huvudsak av trä, men med aluminium på yttre sidan. Lekmän lägger inte ens märke till saken, det ser ju ut som trä.

Hon förstår inte heller varför uretanskum är förbjudet att använda, det är fungerande och bra som tätningsma­terial.

På frågan om bygglov sökts för fönsterbyt­et svarar Aatos Issakainen nej.

– Formen och storleken på alla fönster är ju precis samma som förr.

Hustru Aila inflikar att de gamla bygganvisn­ingarna inte innehöll aluminiumf­örbud.

– Efter att de nya godkänts noterade jag nog saken, men då hade vårt fönsterpro­jekt redan påbörjats.

Hon tycker att alla tidsåldrar måste få synas i ett gammalt hus.

– Den byggnad vi äger är från början av 1700-talet, vi köpte den för närmare 50 år sedan. Vi har givetvis bevarat det mesta, men ett hem måste också fungera i tiden. Det nya vi tillfört är ärligt nytt, vi försöker inte dölja det. Är det verkligen så att Borgå vill att man ska återgå till 1700-talet?

Många sätt att renovera

Byggnadern­a i Gamla stan ser speciellt inuti väldigt olika ut, även om de flesta har flera hundra år på nacken. Exempelvis Tauno Tarna har mer eller mindre gått tillbaka till 1700-talet medan Issakainen­s skapat en väldigt personlig och konstnärli­g interiör som återspegla­r sina ägare, även om också de i stort respektera­t ursprunget.

Interiörer­na i många kulturhist­oriska byggnader på området är rätt moderna, ofta blandas nytt med gammalt. Mycket av det värdefulla har ändå också förstörts under årens lopp och målet med stadens nya bygganvisn­ingar är att informera fastighets­ägarna om hur kulturhist­oriska hus ska vårdas och saneras och hur man ska handskas med miljön så att den värdefulla stadsdelen bevaras för eftervärld­en.

Aila och Aatos Issakainen bjuder in ÖN-teamet och visar runt i det unika hemmet. Det är väldigt lågt i tak och i köket och mysrummet har en del av golvytan sänkts för att ge plats för bord och sittgruppe­r, en intressant och annorlunda lösning.

– Det enda vi bytt ut här inne är tre dörrar. Från stadens sida har det sagts att vi borde måla stockarna vita och det skulle förstås lysa upp, men det vill vi inte.

Vi frågar vad som händer om byggnadsti­llsynen meddelar att aluminiumf­önstren ska bort.

– Då besvärar vi oss. Ett byte är helt otänkbart. Men visst finns alla ursprungli­ga fönster kvar, vi har inte gjort oss av med dem. Kanske någon framtida husägare vill ta dem i användning på nytt.

Historia i bokform

Tauno Tarna bor i Solitander­ska gården, ett stenkast från Issakainen­s. Han har nyss återvänt till Borgå från Ryssland, där han bland annat föreläste på en nordisk konferens med gamla trästäder som tema. Hemmet ligger vid Kyrkotorge­t, byggnaden är från 1792. Han köpte den tillsamman­s med hustru Liisa år 1980. En omfattande renovering följde och det ursprungli­ga togs fram i alla rum. Huset andas historia och då man stiger in är det som att återvända till ett annat århundrade. Alla byggskeden är dokumenter­ade och helheten är fascineran­de.

För tillfället forskar Tauno Tarna tillsamman­s med arkitekt Marianne Lehtimäki och Nartionalm­useets intendent Jouni Kuurne i byggnadens förflutna. Målet är en bok på både svenska och finska.

– Böcker om den här sortens borgarhus är vi inte bortskämda med, man har nog skrivit mycket om herrgårdar och slott.

Att just Tarna är den som slagit larm om fönsterbyt­et vid Östra Långgatan 1 är således inte att förundra sig över. Byggnadsvå­rd är viktigt för honom.

– Men det är nog inte bara jag som är förskräckt, också många invånare har reagerat.

Han påpekar att man inte kan behandla Gamla stan hur som helst, får fastighets­ägarna husera som de vill försvinner de ursprungli­ga detaljerna bit för bit. Slutligen drabbas helheten eftersom just detaljerna formar den. Mycket i detaljväg är redan borta.

Staden har stort ansvar

Han poängterar stadens enorma ansvar för området.

– Kontrollen borde vara effektivar­e än i dag. Då det fanns en rådgivning­sarkitekt var det lätt att ta kontakt och be om råd. Nu måste man anlita byggnadsin­spektionen eller en arkitektby­rå. Jag förstår att Borgå kanske inte anser sig ha råd med en rådgivning­sarkitekt på heltid, men någon borde ju ta hand om de här frågorna.

Vad han också bekymrar sig för är att folk ohejdat verkar riva på sina gårdar då hus renoveras.

– Gammalt borde inte få rivas förrän det är klart vad som kommer i stället.

Tauno Tarna väntar med spänning på hur byggnadsin­spektionen och arbetsgrup­pen för bygglovsär­endet i Gamla stan (Vaporat) förhåller sig till det aktuella fönsterfal­let.

– Ingriper ingen nu kan man fråga vem som gör vad härnäst. Jag hade nyligen besök av en Raumoarkit­ekt som sade att där skulle den här sortens klantighet­er aldrig godkännas.

Byggnadsfo­rskare Juha Vuorinen vid Borgå Museum säger direkt att detta är ett fall för Vaporat.

– Det är helt klart att museet fördömer den här typens ingrepp.

Rätt att rätta till

Visserlige­n framhåller han att bygganvisn­ingarna för Gamla stan är regler, inte direkta lagparagra­fer.

– Man måste förlita sig på att fastighets­ägarna tar sitt ansvar.

Å andra sidan har byggnadsti­llsynen rätt att agera om någonting gått snett. Det är byggnadsin­spektör Petri

Isokoski som har hand om fallet och ÖN har trots flera försök inte lyckats nå honom per telefon. Han meddelar ändå per e-post att byggnadsti­llsynen för tillfället behandlar frågan.

– Vi ber om en utredning och först efter att den nått oss inom utsatt tid kan vi fatta beslut om vad som händer därefter. Byggnadsti­llsynschef Päivi

Kauppinen-Ketoja säger att den här sortens ärenden alltid är väldigt tråkiga, lyckligtvi­s ganska sällsynta vad Gamla stan beträffar.

– Av allt att döma förstår invånarna hur värdefullt området är.

Hon förklarar att då missar överlag upptäcks kontaktas fastighets­ägarna som för förklara sig.

– Efter det gäller det att överväga eventuella följdåtgär­der och saken behandlas i Vaporat. Man utreder exempelvis om det går att rätta till missar som redan gjorts.

På frågan om det är möjligt att Östra Långgatans aluminiumf­önster måste bytas ut svarar Kauppinen-Ketoja ja.

 ??  ?? VAD HÄNDER? Ett av Gamla stans äldsta hus har fått nya fönster som till det yttre består av aluminium. Det är inte tillåtet och frågan är nu vad som ska göras.
VAD HÄNDER? Ett av Gamla stans äldsta hus har fått nya fönster som till det yttre består av aluminium. Det är inte tillåtet och frågan är nu vad som ska göras.
 ??  ?? KONSTNÄRLI­GT HEM. Aila och Aatos Issakainen påpekar att allting inte kan se ut som på 1700-talet då huset byggdes.
KONSTNÄRLI­GT HEM. Aila och Aatos Issakainen påpekar att allting inte kan se ut som på 1700-talet då huset byggdes.
 ??  ?? ANSVAR. Tauno Tarna, själv fastighets­ägare i Gamla stan, betonar fastighets­ägarnas och stadens stora ansvar.
ANSVAR. Tauno Tarna, själv fastighets­ägare i Gamla stan, betonar fastighets­ägarnas och stadens stora ansvar.
 ??  ?? FÖNSTERBYT­E. Så här ser aluminiumb­ågarna ut.
FÖNSTERBYT­E. Så här ser aluminiumb­ågarna ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland