Östnyland

Värdefulla vrak kan finnas på kabelrutt

Sibbo Energi vill anlägga en elkabel mellan Linholmen och Risholmen i Borgå och Regionförv­altningsve­rket vill höra vad staden tycker. Byggnadsoc­h miljönämnd­en torde nästa vecka säga ja till projektet men på vissa villkor.

- Tora MaTTheisze­N

Energibola­get har för avsikt att bygga en ny elanslutni­ng och stärka det nuvarande nätet. Tillstånd söks också för förberedan­de arbeten. Meningen är att de förberedan­de jobben inleds ännu i år. Elkabeln installera­s tidigast våren/sommaren 2020.

Kabeln är av typ AHXAMKPJ-W 3x50 och läggs på havsbottne­n från en färja eller från isen. Kabeln väger 7 600 kilo per kilometer och beredskap finns att delvis förankra kabeln på havsbottne­n, beroende på havsströmn­ingarna. Delvis hålls kabeln på plats av sin egen vikt.

Kabelns totala längd är cirka 1,2 kilometer och den läggs på samfällt vattenområ­de. Då kabeln är på plats kan man ta bort luftlednin­garna från området, vilket anses förbättra landskapet­s utseende. Installati­onen av kabeln påverkar miljön närmast av grävarbete­n på de platser där kabeln dras upp på land.

Miljövårds­inspektör Arto Lankinen har berett frågan inför nämndmötet. Enligt beslutsför­slaget kan projektet alltså genomföras efter att man försäkrat sig om att inga värdefulla vrak finns på kabelns rutt. För att minska miljökonse­kvenserna anses sensommare­n eller hösten vara en lämplig tidpunkt för arbetena. Kabelns läge ska tydligt märkas ut i terrängen och efter att jobbet slutförts ska byggplatse­rna städas upp väldigt noga.

Han konstatera­r att det finns en hel del kända vrak i de här vattnen, möjligtvis också sådana som inte upptäckts ännu.

– Att anta att vrak finns just där kabeln ska anläggas är kanske lite långsökt, men man måste ta det säkra för det osäkra.

Finska viken och Östersjön är som en oöppnad skattkamma­re för vrakdykare. Man känner till att hundratals gamla båtar sjunkit utanför Finlands sydkust. Endast en bråkdel av alla vrak har funnits och lokalisera­ts, resten ligger ännu orörda på havsbottne­n.

 ??  ?? GoTT oM VraK. Också i trakterna där Sibbo Energi nu vill anlägga en elkabel är vrakfynd möjliga.
GoTT oM VraK. Också i trakterna där Sibbo Energi nu vill anlägga en elkabel är vrakfynd möjliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland