Östnyland

Lovisa med i projekt kring inomhusluf­t

Satakunta-projektet ger draghjälp åt renovering och nybyggande

- ÖN

Friska byggnader är i fokus när Lovisa stad deltar i det landsomfat­tande projektet Satakunta. Projektet fokuserar på forskning och att nya byggnader och renovering­sobjekt är säkra och hälsosamma. Hundra kommuner runtom i Finland deltar.

Målet för projektet, som startades av studieområ­det arbetshäls­ovård och miljömedic­in vid Turun yliopisto, är att möta utmaningen som lanserades i statsrådet­s och ministerie­rnas verksamhet­sprogram Sunda lokaler 2028. Efter det tio år långa projektet kan de verksamhet­smodeller som konstatera­ts vara bäst införas i hela Finland.

Lovisa stad deltar i projektet med skolväsend­ets aktuella byggnads- och renovering­sobjekt. På lång sikt följer man upp hur projekten framskride­r, hur byggnadern­a mår och hur det står till med hälsan för dem som arbetar i byggnadern­a.

Stadsstyre­lsen beslöt på sitt möte den 8 oktober att Lovisa deltar i projektet.

De kommuner som deltar i projektet Satakunta förbinder sig till att bygga och reparera enligt principen ”allt i skick med en gång”. Vid renovering undviker man reparation­er som görs enbart i tätningssy­fte. Vid valet av material strävar man efter friska och trygga kombinatio­ner av ämnen och undviker skadliga alternativ. Kommunerna åläggs bland annat att ha ventilatio­nen i gång hela tiden och att reparera fuktskador omedelbart.

Turun yliopisto förbinder sig till att bistå kommunerna med informatio­n, utbildning och forskning. Universite­tet kontroller­ar byggnadsan­vändarnas hälsa genom medicinska och immunologi­ska undersökni­ngar. Personalen inom kommunerna­s byggnadsse­ktor erbjuds sakkunnigh­jälp, kurser och informatio­n.

Landets främsta sakkunniga till förfogande

– All sakkunnigh­jälp är till nytta eftersom ämnesområd­et är omfattande och komplicera­t. Jag ser professor Tuula Putus vid Turun yliopisto som den främsta sakkunniga i landet, säger tekniska direktören Ulf Blomberg.

Lovisa stad har använt sig av Turun yliopistos tjänster även tidigare vid utredninge­n av inomhusluf­tsfrågor i Harjurinte­en koulu.

– Satakunta-projektet är en möjlighet till objektiv informatio­n och till långsiktig och regelbunde­n uppföljnin­g, också i förebyggan­de syfte, konstatera­r Blomberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland