Östnyland

Goda råd var gratis på seniorsurf­ens dag

Äldre är intressera­de av att läsa tidningar på nätet och sköta sina ärenden digitalt. Ibland behövs det bara lite hjälp att komma i gång.

- HeLén kurrI helen.kurri@ksfmedia.fi

Allt fler seniorer läser nyheter på läsplattan eller på smarttelef­onen, många uträttar banktjänst­er och köper biljetter på nätet. Även sociala medier som Facebook, Instagram och Whatsapp är bekanta för många.

Trots det finns det många frågetecke­n, och en del av dem kunde rätas ut under Seniorsurf­dagen på tisdagen, som arrangerad­es i Äppelbacke­n.

Många passade på att utnyttja chansen till digirådgiv­ning, bland andra Anita och Hans Sundell. De hade hört om Seniorsurf­dagen via pensionärs­föreningen, och samtidigt var de nyfikna på att se nyrenovera­de Äppelbacke­n.

– Facebook, Instagram och Whatsapp, räknar Anita upp de sociala medier som hon använder.

– Det är enkelt och behändigt att hålla kontakt med folk via sociala medier, och syjuntans Whatsappgr­upp är praktisk för att komma överens när och var vi ska träffas, fortsätter Anita och tilllägger att det ändå är viktigt att träffas på riktigt också.

På stugan läser de Östnylands e-tidning, den digitala tidningen av papperstid­ningen, även om Hans säger att papperstid­ningen passar bäst för honom.

– TV och radio följer vi med på traditione­llt vis, men bandar hemskt mycket. Då kan man titta på programmen när man vill, säger Hans.

Anita och Hans Sandell är relativt färska pensionäre­r, och redan vana vid att mycket av dagliga ärenden är enklast att sköta via nätet. Men vad tänker de om framtiden, när de själva är mycket äldre och nya tekniska lösningar slår ut sådant man har lärt sig att använda?

– Man måste bara hänga med. Det är ju möjligt att man inte är så rörlig och då kan till exempel sociala medier vara ett sätt att hålla kontakt med andra. Frågan är hur enkelt det sedan är att hålla sig ajour med allt nytt som kommer.

I Finland finns en stor grupp äldre som behöver få bekanta sig med datorer och internet, och få handlednin­g i hur de kan utnyttja de möjlighete­r som nätet erbjuder.

Under tisdagens Seniorsurf deltog ett tjugotal aktörer från lokalmedie­rna till Borgå stad, banker och försäkring­sbolag.

Petra Bärlund-Hämäläinen, Borgå stads koordinato­r av frivilliga­rbete, är något av en spindel i nätet för att få dagen att fungera. Hon är väldigt glad över att så många tar chansen och besöker Seniorsurf­dagen. Intresset bland äldre att lära sig mer är stort, och bäst går budskapet fram om lärarna också är lite äldre.

– Digirådgiv­ningen som sköts av frivilliga varje tisdag mellan 10 och 12 här på Äppelbacke­n är mycket väl besökt. Sedan i våras har vi haft omkring 250 besökare, och varje gång har vi 7-8 personer som fungerar som digitala rådgivare.

 ?? FoTo: Helén Kurri ?? FÅR RÅD. Hans och Anita Sandell får hjälp av KSF Medias kundrådgiv­are Daniel Björklöf att öppna Östnylands e-tidning i telefonen.
FoTo: Helén Kurri FÅR RÅD. Hans och Anita Sandell får hjälp av KSF Medias kundrådgiv­are Daniel Björklöf att öppna Östnylands e-tidning i telefonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland