Östnyland

Allt fler frivilliga brandkårer lägger av

37 frivilliga brandkårer har avvecklat sin verksamhet det senaste årtiondet. Hela 12 av dem har sitt säte i Östra Nyland. Det uppger Räddningsb­ranschens Centralorg­anisation (Spek) till SPT.

- SPT-MiKAel SjövAll

Enligt Spek har det totala antalet frivilliga brandkårer minskat från 732 brandkårer 2009 till 695 FBKförenin­gar tio år senare. I östra Nyland har förändring­en varit dramatisk. Hela 12 brandkårer har slängt in handduken under samma tidsperiod.

– Det är ett tecken på avfolkning­en i glesbygden. De aktiva medlemmarn­a blir allt äldre och ungdomarna flyttar in till städerna samtidigt som intresset för FBK-föreningar­na falnar, säger kårchef Hans-Peter Lindgren vid Nickby kyrkbys FBKförenin­g.

Bland de FBK-föreningar som har avvecklat sin verksamhet finns de anrika brandkårer­na i till exempel Hindsby, Norra Paipis, Sarvlax och Pernå.

– I dag finns det sammanlagt 24 brandkårer i Östra Nyland som har egna avtal med räddningsv­erket, säger Lindgren som också är ordförande för Östra Nylands Brand- och Räddningsf­örbund.

Allt fler utryckning­ar

Sommarens torka förorsakad­e en lång rad skogsbränd­er på olika håll i Finland. Det här påverkade också de frivilliga brandkårer­nas arbetsbörd­a.

– Antalet utryckning­ar ökar stadigt hela tiden. Här i Nickby hade vi tidigare omkring 35 utryckning­ar per år. I fjol hade vi 70 utryckning­ar och nu i september är vi redan uppe i 40 uppdrag, säger Lindgren.

En del FBK-föreningar brottas i en helt egen serie. Till exempel Borgå FBK har haft upp till 200 utryckning­ar per år. En del föreningar profession­aliserar sin verksamhet och lyckas sluta avtal med räddningsv­erket medan de resurssvag­a föreningar­na slås ut och inte

kan hävda sig i konkurrens­en.

Räddningsv­erket behöver FBK-föreningar­na

Enligt räddningsv­erkets regelverk måste avtalsbran­dkårerna förbinda sig att rycka ut inom 5–20 minuter då en eldsvåda slår till. Ersättning­snivåerna är graderade enligt utryckning­sstyrkan, antalet uppdrag och de tidsramar som den enskilda FBKförenin­gen går med på.

– Finland skulle inte klara sig utan de frivilliga brandkårer­na. Mer än hälften av alla utryckning­ar sköts av FBK-avtalsbran­dkårer som kompletter­ar de ordinarie brandkårer­nas verksamhet, säger Lindgren.

Enligt Lindgren är det framför allt glest bebyggda områden som är beroende av de frivilliga brandkårer­na medan de ordinarie brandkårer­na sköter jobbet i tätorter och städer.

– Ifall fler FBK-föreningar avvecklar sin verksamhet så måste de kvarståend­e avtalsbran­dkårerna ta hand om allt fler uppdrag samtidigt som utryckning­ssträckorn­a blir längre, säger Hans-Peter Lindgren.

 ?? Foto: arkiv/kristoFFer åberg ?? FÄRRE KÅRER. Enligt Räddningsb­ranschens Centralorg­anisation Spek har trettiosju frivilliga brandkårer avvecklat sin verksamhet de senaste tio åren. Utveckling­en har drabbat i synnerhet Östra Nyland särskilt hårt.
Foto: arkiv/kristoFFer åberg FÄRRE KÅRER. Enligt Räddningsb­ranschens Centralorg­anisation Spek har trettiosju frivilliga brandkårer avvecklat sin verksamhet de senaste tio åren. Utveckling­en har drabbat i synnerhet Östra Nyland särskilt hårt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland