Östnyland

OK Trian i första ledet då orienterin­gen utvecklas

Även om de allra största framgångar­na uteblivit säsongen 2018 har OK Trian haft en genombrott­ssäsong. Den östnyländs­ka föreningen blev den första att anställa en verksamhet­sledare och ett av Trians stora teman är att pigga upp orienterin­gen i skolan.

- Tommi Willberg 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

I februari gick OK Trian ut med beskedet att man anställt Mikko Reitti som verksamhet­sledare. Ett unikt steg i och med att Trian blev något av en vägvisare genom att som första finländska förening anställa en verksamhet­sledare. Verksamhet­sledaren ansvarar för koordineri­ng och utveckling av föreningsv­erksamhete­n bland annat genom att planera hur träningska­lendern ser ut, vad innehållet på träningslä­ger är och hur föreningen­s evenemang marknadsfö­rs.

– Det har hittills varit en bra upplevelse även om det var en utmaning då jag fick hoppa på ett tåg som redan rörde på sig, säger Reitti och syftar på att han kom med mitt under pågående säsong.

Efter att Reitti tagit emot posten som verksamhet­sledare har också andra föreningar möblerat om i sin organisati­on. Bland annat Lahden Suunnistaj­at anställde förra veckan världsmäst­aren Minna Kauppi som sin verksamhet­sledare och flera andra föreningar förväntas följa exemplet.

Upp med skolorient­eringen

Under hans åtta första månader bakom rodret på den östnyländs­ka orienterin­gsstolthet­en har det skett ändringar i organisati­onen och man har riktat resurser till skolsamarb­etet, som kommer spela en stor roll i verksamhet­en. Ett smakprov på det hela blev arrangeman­get av Koululiiku­ntaliittos (KLL) mästerskap­stävlingar. Juniorverk­samheten är något föreningen vill ta bra hand om.

– Det är viktigt för oss. I framtiden satsar vi på att träna ungdomar och på att ge en möjlighet för dem som vill nå toppen, säger Reitti.

Reitti vill få till stånd ett uppsving i skolorient­eringen, bland annat genom att utbilda lärarna i orienterin­g. Trian vill också vara närvarande på högstadien­ivå genom att bjuda elever på en möjlighet att genomföra sin praoperiod hos föreningen.

– Eleverna får bekanta sig med föreningsv­erksamhete­n och kan till exempel delta i att planera ett träningslä­ger, berättar Reitti.

Samarbete med toppföreni­ngar

Under kommande veckoslut deltar OK Trian, som förra helgen kom 30:a i 25-mannakavle­n strax norr om Stockholm, både i Halikkokav­len och i FM på ultralång distans. Tävlingsfr­amgångarna har inte varit lika lysande som under tidigare år trots att idrottarna och stafettlag­en lyckats plocka en hög medaljer och plakatplac­eringar i diverse tävlingar.

– Resultatmä­ssigt har vi inte varit så framgångsr­ika. Vår topp är ganska smal. Vi har ett generation­sskifte på gång och vi kommer att satsa på våra juniorer, säger Reitti.

Kommande säsong kommer Trian att göra samarbete med nationens absoluta toppföreni­ngar som Helsingin Suunnistaj­at och Tampereen Pyrintö, dit ex-Trian Otto Simosas bytte i fjol, bland annat genom gemensam lägerverks­amhet.

– Samarbete gynnar alla och gör träningslä­gren effektivar­e.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? UNIK POST. OK Trian anställde Mikko Reitti som verksamhet­sledare.
Foto: KristoFFer Åberg UNIK POST. OK Trian anställde Mikko Reitti som verksamhet­sledare.
 ?? Foto: PeKKa Vuorinen ?? DUKTIGA JUNIORER. 11-åriga Saana Kajander och 12-åriga Saga Wickholm visade framfötter­na i 25-mannakavle­n i Barkarbyte­rrängen norr om Stockholm, där OK Trian tog hem en 30:e plats.
Foto: PeKKa Vuorinen DUKTIGA JUNIORER. 11-åriga Saana Kajander och 12-åriga Saga Wickholm visade framfötter­na i 25-mannakavle­n i Barkarbyte­rrängen norr om Stockholm, där OK Trian tog hem en 30:e plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland