Östnyland

Dags att se upp för älg och hjort

Hälften av älgkrockar­na sker under årets fyra sista månader. Det är nu man ska vara extra försiktig när man kör – speciellt om det är mörkt, regnigt och dålig sikt.

- Jannika LinDén

Lite överraskan­de har antalet älgkrockar ökat en aning under senare år medan de flesta andra slags trafikolyc­kor minskat.

– Antalet älgolyckor i trafiken korrelerar rakt med hur stor älgstammen är, och den är nu lite större än för några år sedan, säger Erik Valros som är verkställa­nde direktör för försäkring­sbolaget Lokaltapio­la i Nyland.

Valros och marknadsfö­ringschefe­n Christoffe­r Wickholm vill passa på att påminna om att risken för att köra på en älg eller en vitsvanshj­ort är extra stor på hösten. Älgdjuren rör sig morgon och kväll, och också jakten, som börjar i oktober, gör att älgarna rör sig mer än vanligt.

– Av de älgskador som Lokaltapio­la ersatte inträffade största delen mellan klockan sju och nio på morgonen eller mellan fem och åtta på kvällen, säger Erik Valros.

Vill man undvika att krocka med en älg eller hjort gäller det att vara alert. Man ska köra enligt fartbegrän­sningarna – ju större hastighet desto större är risken för att skadas i en eventuell krock.

Den största delen av älgkrockar­na sker på landsväg. Motorvägar har ofta älgstängse­l på de områden där älgar och vitsvanshj­ortar oftast rör sig.

På vägavsnitt där det varnas för älg ska man vara extra försiktig. Om man ser en älg och lyckas väja för den är det bra att varna andra bilister så de också uppmärksam­mar faran.

Enligt Trafikskyd­det sker det omkring fem älgolyckor per hundra miljoner körda kilometer. Det är inte mycket, men för den som råkar krocka med en älg eller en hjort är det ingen tröst att vara ovanlig.

– Därför vill vi påminna om att det nu är större risk för en älgolycka. Det är försäkring­sbolagens skyldighet, säger Erik Valros.

Av de kollisione­r med älgdjur som Lokaltapio­la i Nyland ersatte i fjol hände nästan en femtedel i november. Den största enskilda ersättning­en var nästan 53 000 euro.

 ?? Foto: Arkiv/kristoFFer åberg ?? VARNAR. Just nu är risken för älgolyckor som störst. Över hälften av älgkrockar­na sker under de fyra sista månaderna på året.
Foto: Arkiv/kristoFFer åberg VARNAR. Just nu är risken för älgolyckor som störst. Över hälften av älgkrockar­na sker under de fyra sista månaderna på året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland