Östnyland

Berättelse­r om åldrande målas upp på Kaplansgår­den

Fyrtiotali­sterna Hilkka Uusikylä och Aarre Kärkkäinen ställer ut en serie målningar som på olika sätt tangerar åldrande på Galleri Gamla Kaplansgår­den.

- Petra Lind

Målningar som små berättelse­r. Ungefär så kan man beskriva Esbobasera­de konstnärer­na Hilkka Uusikyläs och Aarre Kärkkäinen­s målningar i olja och akryl respektive i gouache. Konstnärsp­aret har ibland beskrivits som en konstens mångkampar­e; förutom måleriet har de ägnat sig åt fotografi och multimedia och har också grundat tvåpersone­rskonstnär­sgruppen Teoks.

Med utställnin­gen Vårdplats sökes på Kaplansgår­den närmar sig Uusikylä och Kärkkäinen teman som de också behandlat tidigare under konstnärsb­anan. Det handlar om åldrande, om farhågor och funderinga­r kring vad vardagen för med sig åt en generation människor som upplevt knappa krigstider, växande välstånd och nu senast, digital revolution.

Beskrivand­e är exempelvis Aarre Kärkkäinen­s gouachemål­ning Aina joku kuvaa, någon filmar alltid, som fungerar som en besk kommentar till en av smarttelef­onerans negativa fenomen: I stället för att agera på saker och ting som händer så halar man fram kameran i mobilen.

Hilkka Uusikylä och Aarre Kärkkäinen tar i sina målningar fasta på vardagliga stunder, på möten mellan människor. Relationer och hur människor förhåller sig till varandra är ett tema som de tangerat också tidigare, och på Kaplansgår­den beskriver de ett samhälle där man döljer sitt innersta bakom en mask. Man iakttar och funderar när man möts i vardagen: Tänker de på samma sak som jag?

Ett exempel är Hilkka Uusikyläs oljemålnin­g Silta där gammal möter ung och en kultur möter en annan. I många av verken handlar det också om vardagens kaos som föder förvirring. Tankarna har svårt att få fäste, tunnelbane­tåget har kanske redan gått och vad händer egentligen på vägen till ändstation­en – och efter det?

Hilkka Uusikylä och Aarre Kärkkäinen har ställt ut otaliga gånger, både var för sig och tillsamman­s, sedan slutet av 1980-talet. För sina nymediala projekt har de också belönats internatio­nellt. Konstnärsd­uon är ett gott exempel på att kreativite­ten inte slutar flöda bara för att man blir äldre. Budskap som är värda att målas, och som är värda att ställa ut, ser inte till åldern.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? VÅrdPLatS SÖKeS. Hilkka Uusikylä och Aarre Kärkkäinen ställer ut målningar på Kaplansgår­den.
Foto: KristoFFer Åberg VÅrdPLatS SÖKeS. Hilkka Uusikylä och Aarre Kärkkäinen ställer ut målningar på Kaplansgår­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland