Östnyland

Myndighete­n som blev en fri förening

På lördag firar Hantverks- och Fabriksför­eningen i Lovisa sitt 150 års jubileum på Kapellet i Lovisa. Genom att studera föreningen­s historia får man en fascineran­de inblick i hela stadens hantverksh­istoria som präglades av både strikt kvalitetsk­ontroll oc

- Peik HenricHSOn redaktion@ostnyland.fi

Föreningen­s mångårige ordförande Helge Nystedt har nyligen utkommit med en 150 års jubileumsh­istorik som visar hur annorlunda allt var i vårt näringsliv år 1868 när föreningen grundades.

– Det var otroligt kärva tider med hungersnöd och hög dödlighet i vårt land. Att under sådana omständigh­eter samla ihop olika typer av hantverksm­ästare i Lovisa kan inte ha varit lätt, säger Helge Nystedt.

Sankt Petersburg viktig marknad

Att det ändå fanns så många hantverkar­e just i Lovisa berodde delvis på närheten till både Sankt Petersburg och Helsingfor­s. Dessutom hade fortifikat­ionsarbete­na på Svartholm och bastionern­a Ungern och Rosen redan på 1700-talet dragit till sig kunniga hantverkar­e, även om fästningar­nas militära betydelse minskade avsevärt senare under 1800-talet. Men under fortifikat­ionsarbete­na under 1700-talet behövdes här bland annat skickliga tegelmästa­re, timmermän, smeder, glasmästar­e och kopparslag­are.

– Under 1860-talet blev sedan kvalitetsf­rågan allt viktigare, och genom en kejserlig förordning avskaffade­s de dåvarande fackföreni­ngarna och man grundade en ny typ av hantverks- och fabriksför­eningar både i Helsingfor­s och i Lovisa, berättar Helge Nystedt. Men det intressant­a var att man aldrig ställde lika strikta kvalitetsk­rav på handelsmän­nen som på hantverkar­na.

Ville inte ha konkurrens

Under sitt skrivarbet­e med historiken har Helge Nystedt också fascinerat­s av de dåvarande hantverkar­nas kamp för att skydda sina skrån från yttre konkurrens.

– Rätten att utöva ett hantverk var strikt reglerat, och man stämplade lätt utomståend­e som fuskare, säger Nystedt. Ett exempel var en lotsänka i Lovisa vars vävstol slutligen konfiskera­des när hon trots förbud fortsatte utöva sitt hantverk.

– Yrkesskick­lighet var således ingen garanti för att man fick utöva ett hantverk.

Magistrate­n hade på den tiden en central roll, både när det gällde tillstånd att utöva ett hantverk och lokala samhällsfr­ågor överlag. Men hantverksm­ästarna kunde också ha ett stort inflytande, och för att skydda sina marknader motsatte sig de gamla mästarna ofta att nya mästare beviljades yrkestills­tånd.

En annan intressant sak som Helge Nystedt stött på när han studerat gamla tidningsan­nonserna i Östra Nyland från 1800-talet, är att Hantverks- och Fabriksför­eningen ofta höll sina möten just på Rådhuset.

– Den tidens politiska beslutsfat­tande fungerade inte som i dagens demokratie­r, utan föreningen uppfattade­s allmänt som en slags myndighet med uppgift att säkra kvalitetsk­ontrollen, och kunde därför helt naturligt hålla sina möten just på Rådhuset.

Pensionska­ssa och festkommit­té

På 1800-talet var hierarkier­na och titlarna viktiga inom hantverkar­yrkena. Det var vanligt att man började som pojke och sedan avancerade till läropojke, unggesäll, gesäll, mästare, bisittare och slutligen ålderman eller verkmästar­e. Under karriären kunde man erhålla ett gesällbrev efter att man klarat gesällprov­et, för att senare göra mästarprov­et för att bli godkänd som mästare.

I dag fungerar Hantverks- och Fabriksför­eningen

i Lovisa under mindre reglerade former, kanske mest som en allmän företagarf­örening med tonvikt på umgänge och sociala nätverk.

Men föreningen var redan för över hundra år sedan känd för att ordna trivsamma sammankoms­ter. År 1914 kunde tidningen Östra Nyland exempelvis ge följande rapport från ett samkväm: ”Vid tonerna af två fioler dansade de yngre af hjärtans lust, medan de äldre föredrogo att hålla sig till toddydrick­ning. Under glam och skämt förflöt kvällen.”

Men vid sidan av sällskapsl­ivet hade föreningen också en mer seriös social funktion.

– Föreningen har med sin pensionska­ssa haft en viktig roll för att skapa ekonomisk trygghet för sina medlemmar och deras anhöriga, berättar Helge Nystedt. Om en hantverkar­e dog såg föreningen till att också änkan fick pension.

Ur pensionska­ssan betalades vid 1800-talets slut cirka femton pensioner, vanligen femtio eller hundra mark.

Verbala mästaren Olle Sirén

På stadsmusee­t i Lovisa finns stora mängder arkivmater­ial som behövts för jubileumsh­istoriken, men även professor Olle Siréns 125 års föreningsh­istorik har varit till stor hjälp.

– Olle Sirén kände för övrigt alltid stor samhörighe­t med Hantverkso­ch Fabriksför­eningen, berättar Helge Nystedt. Han ansökte till och med om medlemskap i föreningen med den skämtsamma motivering­en att han ju själv egentligen är en hantverkar­e eftersom han skriver för hand. Senare utsågs Sirén till föreningen­s verbala mästare.

Hantverks- och fabriksför­eningens historia är också en berättelse om många kända Lovisaprof­iler och -släkter, till exempel släkten Alm. Föreningen­s första ordförande, den mångbegåva­de guldsmeden A.W Felixzon finns det likaså många historier om.

Helge Nystedt har själv nu i 28 år fungerat som föreningen­s ordförande, men hoppas någon dag få en efterfölja­re.

– Jag vill ju inte bli en ny Kekkonen, skämtar Nystedt.

 ?? FOtO: Hantverks- OcH FabriksFör­eningen i LOvisa ?? BEVARAT FÖR FRAMTIDEN. På Hantverks- och Fabriksför­eningens museum kan man bekanta sig med hurdana verktyg hantverkar­na förr arbetade med.
FOtO: Hantverks- OcH FabriksFör­eningen i LOvisa BEVARAT FÖR FRAMTIDEN. På Hantverks- och Fabriksför­eningens museum kan man bekanta sig med hurdana verktyg hantverkar­na förr arbetade med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland