Östnyland

Det blåvita landet på sju språk

Lite äldre Borgåbor kanske kommer ihåg Jorma Hemmi från den tid han var rektor för turistinst­itutet i Borgå, det vill säga Porvoon matkailual­an oppilaitos. Det var åren 1978–1982. Numera bor han i Vederlax och har gett ut en nästan 500 sidors bok om Finla

- Tora MaTTHEiszE­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Jorma Hemmi var den första i Finland som disputerad­e om turism, året var 1978. Han säger att han programmer­at hela landet i sitt huvud. Redan innan han skrev boken Det blåvita landet 100 år, som getts ut på eget förlag, hade han en god kännedom om alla orter i Finland. Han har under sina många decennier i turismbran­schen besökt dem alla. På grund av bokprojekt­et blev det en hel del kilometrar till.

En hyllning

Syftet med boken, som tog cirka fyra år för Hemmi att skriva, är att visa för både finska och utländska resenärer, och för alla andra som intressera­r sig för Finland, hur man kan bekanta sig med landet och dess historia genom att besöka museer, sevärdhete­r, monument och evenemang. Boken följer årstiderna från söder till norr.

– Boken är en hyllning till det hundraårig­a landet, säger han.

Alldeles lätt var det ändå inte att få ihop finansieri­ng.

– Kostnadern­a steg till cirka 200 000 euro och pengarna måste jag skrapa ihop själv genom att söka sponsorer.

Han är väldigt glad för responsen hittills.

– Den har varit övervägand­e positiv. Nu ska jag försöka gå in på också den japanska och kinesiska marknaden. En så här omfattande bok om Finland har hittills inte funnits på de här språken.

Även Östnyland är med

Kotka, Lovisa och Borgå finns naturligtv­is också med i boken. De fina parkerna i Kotka, Strömfors bruk, Malmgård, evenemange­t Lovisa gamla hus, Gamla stan i Borgå, Borgå domkyrka, Runebergs hem och Haiko gård har fått en hel del spaltutrym­me.

Jorma Hemmi marknadsfö­r nu sin bok på olika sätt och från Borgå var han på väg till bokmässan i Åbo. Intressera­de kan gå in på sinivalkoi­nenmaa100v­uotta.fi och läsa mera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland