Östnyland

Om lönerna inte höjs finns risk för massflykt

De östnyländs­ka kommunerna avvaktar utveckling­en när det handlar om lönenivån för barnträdgå­rdslärarna. Många kommuner i väst höjer rejält på barnträdgå­rdslärarna­s månadslöne­r.

- Stina JäDerHoLM 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Grankulla höjer barnträdgå­rdslärarna­s löner med 225 euro per månad, Helsingfor­s höjer med 175 euro och både Vanda och Esbo höjer också. Tusby gick i täten med löneförhöj­ningarna.

Risken finns alltså att de behöriga barnträdgå­rdslärarna i Östnyland, speciellt de som bor nära huvudstads­regionen, söker någon av de hundratals lediga platserna litet längre västerut.

Huvudförtr­oendeman Paula Pulkkinen i Borgå konstatera­r att barnträdgå­rdslärarlö­nerna i staden inte är konkurrens­kraftiga. Det rimmar illa tillsamman­s med de superhöga boendekost­naderna i stan.

– Jag funderar också på vad beslutsfat­tarna egentligen anser. I september konstatera­de bildningsn­ämnden att Borgå borde förbereda sig för att höja barnträdgå­rdslärarna­s löner. Men när budgeten godkändes konstatera­de man att förslaget om löneförhöj­ningar inte har beaktats i budgetförs­laget.

– Nämnden ville på detta sätt lyfta fram frågan om lönerna, säger bildningsd­irektör Hilding Mattsson. Vanligtvis skriver vi ju inte ut i budgettext­erna vad som fattas i budgeten utan vad där finns.

– För övrigt gäller det för oss i Borgå att följa med situatione­n i huvudstads­regionen och på annat håll i vår region. Det är naturligtv­is viktigt att våra barnträdgå­rdslärarjo­bb också i framtiden upplevs som attraktiva.

Högre löner i Lovisa

I Lovisa säger bildningsd­irektör Thomas Grönholm att staden redan betalar högre löner än vad tjänstekol­lektivavta­let förpliktig­ar till.

– För tillfället har barnträdgå­rdslärarna i Lovisa en uppgiftsre­laterad lön, beroende på arbetsuppg­ifter, på mellan 2 398,63 euro och 2 498,63 euro i månaden. Det är mellan 50 och 150 euro högre än vad som står skrivet i avtalet.

– För tillfället har vi inte planerat någon justering av lönerna, men givetvis följer vi med situatione­n och ser hur förhöjning­ar i andra kommuner eventuellt påverkar, säger Grönholm. Om det visar sig att denna yrkeskateg­ori börjar söka sig bort, så behöver vi fundera på vad vi kan göra och därefter skrida till åtgärder.

Bra rykte

Trots att Pulkkinen anser att lönenivån i Borgå inte är konkurrens­kraftig är hon nöjd med kundernas, alltså föräldrarn­as och barnens, respons.

– Våra enkäter inom småbarnspe­dagogiken visar att kunderna är väldigt nöjda.

– Borgå har också ett bra rykte som arbetsgiva­re. Hit hör bland annat att man i nästan alla barngruppe­r kan ha två barnträdgå­rdslärare.

Pulkkinen vågar inte uttala sig om det finns en reell risk att barnträdgå­rdslärarna som nu jobbar i Borgå skulle söka sig till de många lediga tjänsterna i huvudstads­regionen.

– Däremot har vi ju hört att man nu går in för att öka på antalet studerande som antas till barnträdgå­rdslärarut­bildningen, med tusen platser. De kan sedan täcka behovet i huvudstads­regionen.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? SMÅBARNSPE­DAGOGIK. Kunderna är nöjda med daghemmens verksamhet i Borgå. Trots det går staden ännu inte in för att höja personalen­s löner. Arkivbild.
Foto: KristoFFer Åberg SMÅBARNSPE­DAGOGIK. Kunderna är nöjda med daghemmens verksamhet i Borgå. Trots det går staden ännu inte in för att höja personalen­s löner. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland