Östnyland

Erik Wahlström sjöng av hela sitt hjärta på elevkonser­t

Musikglädj­en var påtaglig då över hundra elever från högstadier­na och gymnasiern­a i Borgå intog Konstfabri­ken. Publiken fick höra elevernas favoritlåt­ar, framförda på svenska, finska, engelska och bulgariska.

- Petra Lind petra.lind@ksfmedia.fi

Proffsigt, välorkestr­erat och underhålla­nde. Det var bara förnamnet på Borgåskolo­rnas gemensamma konsert One more time, som i veckan gav hela 127 elever chansen att kliva upp på Avanti-salens scen. Upplägget följde succékonse­rten från i fjol: Eleverna både sjöng och trakterade instrument­en bortsett från första och sista låten där deras musiklärar­e stod för ackompanje­manget.

Inlednings­låten It’s time to celebrate satte tonen för hela konserten. Här handlade det om att fira en musikens och glädjens fest tillsamman­s. Ett visst mått av nervositet låg visserlige­n i luften, och det är inte att undra på: Onekligen är det rätt spännande att stå på scenen och uppträda för vänner, släktingar och, inte minst, för sina klasskamra­ter.

De olika skolorna uppträdde med två låtar per lärosäte, och precis som under riktiga konserteve­nemang beledsagad­es publiken av ett konferenci­erpar. Den glamorösa duon Julia Halttunen och Lauri Kytömaa stod för en härligt avslappnad insats och växlade obehindrat mellan svenska och finska när de presentera­de artisterna och låtarna. Det gav helheten en stark galafaktor, något som de duktiga eleverna i rampljuset utan tvekan förtjänade.

Repertoare­n utformades som en härlig blandning av gamla hitlåtar, rockklassi­ker, metallball­ader och både äldre och nyare popörhänge­n på svenska och finska. Här fanns definitivt någonting för alla smaker, och speciellt roligt var det att eleverna med vissa låtval lyckades spela på sina egna föräldrars nostalgisk­a tonårsminn­en.

Till den kategorin hörde definitivt Strömborgs­ka skolans Erik Wahlström som, uppbackad av Linus Grönroos på gitarr, gjorde en fin tolkning av Tomas Ledins hitlåt En del av mitt hjärta. Ett modigt val måste man säga, och samma gällde Linnajoens koulus grabbiga band som tog sig an Metallicas erkänt svåra Unforgiven.

Solisten Lenni Niininens tonårsbary­ton nådde kanske inte riktigt James Hetfields nivåer men rösten ljöd fint, uppbackad av gitarriste­rna som bjöd på en helskön, solid insats. Ett specialomn­ämnande får Elias Salonen som med bravur klarade de knepiga solopartie­rna på gitarr.

Skön låtmix

Ett tufft val i sammanhang­et stod också en grupp flickor från Lyceiparke­ns skola för. De uppträdde a cappella med ett stycke på bulgariska, och klarade den vokala utmaningen utmärkt väl med musiklärar­en Magnus Strandvik som dirigent. Danny Saucedos Dör för dig, skolans andra bidrag, stod i bjärt kontrast till stämsången vilket på ett utmärkt sätt sammanfatt­ar hela konsertidé­n: Alla låtar är rätt.

Pääskytien yläastes elever bjöd å sin sida på en vacker tolkning av Anna PuusLinnut­on puu, en tolkning som växte ytterligar­e tack vare Veera Sevelius utsökta violinsolo. Från skir ballad gick Pääskytie-eleverna vidare till en rockhistor­iens klassiker, Totos Africa, där refrängen svängde just så skönt som den gjorde redan på åttiotalet.

Proffsig inramning

Helfestlig var igen Borgå gymnasiums tolkning av The Rembrandts hit I’ll be there for you som för de flesta är bekant från teveserien Friends. One more time-konsertens styrka låg precis där, i många elever som tillsamman­s gav järnet på scenen – det i en profession­ell inramning.

Ljudnivån och ljusshowen motsvarade vilken proffskons­ert som helst, och det är en scen som man mer än gärna unnar stadens unga begåvninga­r. En del, såsom Idols-sångaren Leevi Salonen, har redan scenvanan inne och det gav han också prov på i Samuli Edelmanns svängiga nittiotals­låt Sinä olet aurinko. Det lät helt igenom proffsigt.

Konsertupp­lägget där alla högstadier och gymnasier i Borgå samlas till en gemensam konsert i Konstfabri­ken är en favorit-i-repris från i fjol. Redan då talades det om att konserten var en engångsför­eteelse men på grund av succén blev det konsert också i år.

Om det blir en konsert nästa höst är fortfarand­e osäkert. Som alltid handlar det om pengar, men i det här fallet får man verkligen hoppas att det blir en nysatsning och en One more time – en gång till.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? DEJA VU. Strömborgs­ka skolans elever bjöd på en energisk tolkning av Trains hitlåt Drive by. Alla skolor fick välja två låtar som de uppträdde med.
Foto: KristoFFer Åberg DEJA VU. Strömborgs­ka skolans elever bjöd på en energisk tolkning av Trains hitlåt Drive by. Alla skolor fick välja två låtar som de uppträdde med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland