Östnyland

Bilklassik­er: Svante Eskelin i Box har kört sin Land Rover sedan 1972.

Redan under det första tillverkni­ngsåret 1948 kom tre Land Rovrar till Finland. Under de följande årtiondena var modellen en trotjänare inom flera myndighete­r i landet. I dag tillbringa­r många av de legendaris­ka bilarna välförtjän­ta pensionärs­dagar hos ol

-

– Nog vet jag lite mera om Land Rovrar än en vanlig gårdfariha­ndlare, säger Svante Eskelin när jag ringer upp för att boka en intervju.

Väl framme på Eskelins gårdsplan i Box visar det sig att han sannerlige­n talade sanning. Detaljkuns­kapen om bilarnas tekniska egenskaper, mått och historia är imponerand­e. Men så har han ju också haft tid att läsa på. För Eskelins intresse för Land Rovrar är nästan lika gammalt som han själv.

– Min pappa jobbade på Saseka i Nordsjö och en gång fick jag följa med när de hade en utställnin­g av olika fordon och redskap i sandgropar­na. Högst uppe på en sandhög stod en bil och en av grabbarna pekade på den och sade: ”Sidu vart dom har backat Land Rovern”. Det är mitt första minne av ”Landyn”, jag var en kläpp på 3–4 år. Då visste man ännu inte hur det skulle spåra ur.

Under 1960-talet körde Eskelins pappa en Land Rover å tjänstens vägnar men det dröjde till 1972 innan Svante Eskelin blev en Land Rover-ägare.

– Det var faktiskt i Borgåblade­t som jag såg en annons om att Gesterby FBK skulle sälja sin Land Rover. Jag bjöd 1 050 mark, för jag tänkte att någon kanske bjuder tonnin. Och så fick jag den.

Gesterby FBK var långt ifrån den enda brandkåren som ägde en Land Rover.

Sammanlagt levererade­s över hundra Land Rovrar i brandkårsm­undering till Finland, något som man enligt Eskelin även på fabriken noterade var en ansenlig mängd. Men den lilla fyrhjulsdr­ivna bilen utrustad med pump, slang och vattentank var som klippt och skuren att ta sig fram till brandplats­er på 1950- och 60-talets vägar.

– På den tiden hade Finland också i allmänhet mycket handel med britterna, säger Eskelin och tillägger att bland annat kårerna i Tolkis och Hangelby fortfarand­e har kvar sin Land Rover.

Dessutom finns före detta Borgå landskommu­ns och Borgå stads Land Rovrar kvar i museibesik­tat skick i Åbo.

Säregna lösningar

Bilen som Eskelin köpte 1972 står fortfarand­e i hans garage, mörkgrön och blänkande.

– Folk brukar fråga om den är nymålad och -vaxad. Men den är faktiskt målad 1985, några år innan den blev museibesik­tad, och jag tror att svågern vaxade den 1992. Men då den hållits borta från vägsaltet så har ytan hållit sig bra.

Eskelins Land Rover hör till de första Serie I bilarna som producerad­es mellan 1948 och 1958, hans exemplar färdigstäl­ldes i januari 1950. Land Rovern är även i allmänhet fylld av intressant­a lösningar men det tidiga tillverkni­ngsdatumet gör att de här är fler än vanligt.

Till exempel är stålkastar­na, som lär ska härstamma från Nuffields traktorer, monterade bakom kylargille­n.

– Den här versionen kallas ”full grill” men 1950 fick grillen formen av ett upp- och nervänt T för att ge plats för lamporna som fortfarand­e fanns framför kylaren. Men jenkarna tyckte inte om att lamporna var så nära mitten så 1969 flyttades de ut till skärmarna.

Gemensamt för Land Rovrarna i Serie I, II och III, som tillverkad­es mellan 1948 och 1985, är att så gott som alla plåtdelar förutom brandplåte­n är tillverkad­e i aluminium. Eftersom aluminium inte kan formas på samma sätt som stål gav materialva­let också bilen sin säregna form: raka ytor var vad som gällde.

– Tack vare flygtillve­rkningen fanns det mängder av aluminium i England efter andra världskrig­et. Land Rovern var ju också tänkt som en nödlösning för biltillver­karen Rover, för att hålla i gång företaget tills försäljnin­gen av personbila­r återhämtad­e sig. Men Land Rovern blev en storsäljar­e, ett år efter att tillverkni­ngen började såldes två Land Rovrar för varje Rover personbil.

Eskelin öppnar motorhuven för att förevisa maskinrumm­et. Här hittar man en halvtoppsm­otor på 1,6 liter som plockades direkt från personbile­n Rover P3. Något otippat finns här också en elektrisk bensinpump. I andra bilar var mekaniska

 ?? Foto: oskar skogberg ??
Foto: oskar skogberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland