Östnyland

Teaterhuse­t i Finnby kan räddas

Entusiasme­n är påtaglig efter att beskedet kom: Lovisa arrangerar bostadsmäs­san om fem år. Nu börjar det riktiga jobbet.

- Max nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Onsdagskvä­llens besked kom lite som en överraskni­ng, men inte helt. Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom är både uppspelt och nöjd ännu dagen efter att beskedet kom. Lovisa stad är värd för bostadsmäs­san 2023, och nu är det dags att kavla upp ärmarna.

För lätt blir det inte, och fem år är inte en särdeles lång tid.

– Vi vågade inte ta ut segern i förskott. Så vi levde i spänning till sista stund. Men jag hade ändå en relativt positiv uppfattnin­g, säger OkerBlom några timmar innan staden ska fira med att bjuda Lovisaborn­a på skumpa.

Stor möjlighet

Mässan innebär en massiv möjlighet för staden. Oker-Blom nämner fastighets­marknaden som ett exempel, men också mindre påtagliga saker som självkänsl­a, framtidstr­o och samhörighe­t.

– Det visar också att man vågar satsa på Lovisa. Det sätter staden på kartan. Mässan ger synlighet.

Några små saker handlar det inte om: tidigare besökarsif­fror ligger på omkring 135 000 personer – något som borde överträffa­s ganska lätt i Lovisa eftersom huvudstads­regionen finns i närheten.

– Vi kan räkna med åtminstone 150 000 besökare under månaden som mässan pågår.

Det stora antalet besökare ska förhoppnin­gsvis leda till en rad positiva följder, som intresse för restaurang- och hotellverk­samhet, sysselsätt­ning och företagsam­het. Det innebär också att hotellen i staden inte på nära håll räcker till.

– Det enda realistisk­a är att de flesta besökare är dagsbesöka­re. Sedan har vi ju grannstäde­r där hotellsitu­ationen är annorlunda.

Kort tid

Mässan äger rum någon gång under sommaren 2023, alltså om fem år – en tidsperiod som kan verka lång men som i praktiken är ganska kort på grund av de byråkratis­ka processer som krävs.

På längre sikt måste man färdigstäl­la detaljplan­en, göra tomtindeln­ing och gatuplaner och invänta besvär. Först på agendan är ändå ramavtalet med Finlands bostadsmäs­sa, varefter man anställer en planläggar­e för en bestående tjänst – något man hade gjort annars också. Därefter rekryteras en projektche­f och en koordinato­r som jobbar med mässsan tills en tid efter att den tagit slut.

Bostadsmäs­san aktualiser­ar också investerin­gsbudgeten där tekniska nämnden föreslog en rad nedskärnin­gar i bland annat parker.

– Det blev kanske inte klart för alla hur parkinvest­eringarna hänger ihop med bostadsmäs­san, och man visste inte heller då att vi skulle få mässan. Tanken är att sätta parkområde­na norr om mässområde­t Drottnings­tranden i skick, alltså Ungern och Rosen, säger Oker-Blom.

andra sidan viken

Utöver själva Drottnings­tranden tittar man närmare på andra sidan viken och området kring busstation­en där man har planer på ny verksamhet. Bland annat har man siktet inställt på en hubb för företag som sysslar med näthandel.

Meningen är också att hitta ett samarbete med Lovisa historiska hus (LHH).

– LHH kunde äga rum samma månad som mässan, kanske mitten av juli och framåt. Bostadsmäs­sans åsikt är också att de två inte konkurrera­r, utan kompletter­ar varandra. En möjlighet är biljetter som ger inträde till bägge evenemange­n.

Torsdagens skumpabjud­ning hade också sitt syfte.

– Vi vill visa att mässan är hela stadens grej, att den gäller alla. Det handlar om så mycket mera än bara mässområde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland