Östnyland

Lovisa står värd för stormässa år 2023

– Jag agerar med hjärtat och eftersträv­ar ingen personlig ekonomisk vinning. Det handlar om barn och unga. Så säger Harri Kokkomäki, den hittills anonyma filantrop som är redo att köpa teaterhuse­t i Finnby.

- Tora MaTTHeISze­n tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Staden har gått ned från 220 000 euro och är redo att sälja huset för 190 000. Harri Kokkomäkis nya anbud är på 103 000 euro. Gapet är således fortfarand­e rätt stort och parterna förhandlar vidare. Andra potentiell­a köpare finns inte i detta skede.

ÖN rapportera­de förra veckan om att staden vill ha ut den teaterverk­samhet för barn och unga som

Pentti Kinosmaa basar för. Teaterbygg­naden ligger intill byns daghem som igen fuktsanera­s efter att ha stått tomt en tid. Borgå har haft teatern som hyresgäst uppe på kullen i elva år.

Teaterhuse­t, som förr var en del av gamla finska skolan i Finnby, ska säljas och medierna har rapportera­t om en välgörare som är villig att köpa fastighete­n. Nu är Harri Kokkomäki redo att gå ut i offentligh­eten för att förklara vad han egentligen är ute efter.

Inget eget behov

Första anbudet låg på under 100 000 euro och var enligt lokalitets­direktör

Börje Boström alldeles för lågt. Nu har det alltså höjts en aning medan stadens pris sänkts något.

Harri Kokkomäki är en känd Borgåprofi­l som bland annat utvecklar lokstallso­mrådet väster om ån. Han förklarar att han inte ens hört om teaterhuse­t då en person som känner både honom och Kinosmaa tog kontakt och förde samman de två.

– Personen vet att jag har ett stort hjärta och även tidigare jobbat för främst barn och ungdomar, exempelvis i anslutning till Alvahuset. Där hörde jag till dem som lade in både pengar och arbetstid bara för att projektet var så behjärtans­värt.

Kokkomäki säger att han själv vid det här laget har det han behöver.

– Jag har ingen egen nytta av teaterhuse­t men är redo att investera i det för att verksamhet­en ska kunna fortsätta. Någon avkastning behöver jag inte och teatern får ett långt hyreskontr­akt.

Å andra sidan framhåller han att han inte kan punga ut med hur mycket pengar som helst.

– Bara att få elgrejerna i skick kostar ytterligar­e cirka 100 000 euro.

Han förstår att en kommun måste vara genomskinl­ig och behandla till exempel alla köpare likvärdigt.

– Frågan är hur mycket den aktuella fastighete­n verkligen är värd med tanke på främst skicket. Och tänk nu efter hur mycket det är värt med verksamhet som håller barn och unga borta från gatorna. Går det snett för en ung person blir också samhällets kostnader stora.

Se till framtiden

Han tycker att man måste kunna se tillräckli­gt långt in i framtiden.

– Det kunde min numera bortgångne svärfar Ensio Miettinen som investerad­e i många fina projekt här i stan, bland annat i Konstfabri­ken. Borgå vill vara en kulturstad och teater är kultur.

Harri Kokkomäki tycker att dagens människor är onödigt giriga.

– Enbart pengar gäller för många, även om de skulle ha råd att tänka annorlunda. Jag anser att även kommuner borde kunna resonera lite bredare.

Han hoppas på en överenskom­melse kring teaterhuse­t.

– Nästa vecka ska jag träffa stadsdirek­tören, vi kämpar vidare.

Som en kuriositet kan nämnas att också Finnby gamla folkskola, som senare var daghem och efter det såldes åt en privatpers­on nu är till salu för närmare 500 000 euro. Huset på 294 kvadratmet­er bostadsyta har totalrenov­erats. Tomten är på drygt 5 000 kvadratmet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland