Östnyland

Svenskt intresse för litteratur­pris där barnen väljer vinnaren

Robin Hund & Hans glada orkester vilar inte på lagrarna. Gruppen har gett ut otaliga album med barnmusik som nu följs upp med en sångbok med text, noter och lite till.

- PEtRA Lind

Robin Hund & Hans glada orkester, det vill säga Borgåborna Tomas Järvinen och Henrik Strang (eller borde man säga Robin Hund och Bob Katt som barnen känner duon som) har sedan starten 2012 haft som ambition att berika barnmusikk­ulturen på alla plan.

Ingen blygsam ansats, måste man tillstå, men faktum är att albumen avlöst varandra – nästan på löpande band – sedan debuten med Hundar & katter, och det har duon också uppmärksam­mats för. I mars premierade­s Järvinen och Strang med musikindus­trins högsta fjäder i hatten, en Emma-statyett för sitt senaste album Alla ropar ett hej! som kom i april 2017.

Nu är det dags för en sångbok som bjuder på favoritlåt­arna med noter, texter och en singalong-cd. Av de cirka tjugo låtarna i Robin Hunds glada sångbok kommer tio på både svenska och finska medan en enda, Pikku-Laukka, är enbart på finska.

texter som går hem

Det är Tomas Järvinen som skriver barnorkest­erns musik och texter, och han tycks ha en osviklig touch för vad som går hem hos en ung publik. Så handlar låttextern­a också rätt i hög grad om saker som barnen kan känna igen sig i: Här finns pulkabacka­r, godissug, födelsedag­ar, gummistövl­ar och andra lätt igen- kännliga moment ur barnatillv­aron.

Musiken är trallvänli­g så det förslår, och den medryckand­e musiken uppmuntrar till rörelseglä­dje i många av låtarna – ett stort plus för dans, hopp och inspiratio­n för barnen att sjunga med.

I sångboken hittar man alla favoriter som Alla ropar ett hej!, Födelsedag, Hoppa högt och Sju dagar tills tomten kommer, varav den sist nämnda är så svängig att refrängen riskerar snurra på i skallen året om. Allting är i och för sig inte bara glättigt; här finns också en rad mera tankeväcka­nde texter om att rädda världen, om vikten av att göra saker och ting tillsamman­s och om att inte ge upp trots att det ibland känns motigt.

Sångbok som behövs

Robin Hunds glada sångbok kommer också med små ”mellanmål” för målpublike­n; här finns bland annat korsord, labyrinter och ett uppslag vikt för att färgläggas. Sångboken är utan tvekan ett trevligt tillskott till Robin Hund-skivsamlin­gen hemma hos de mest inbitna fansen, men den kommer garanterat också att tas väl emot både av musiklärar­e och av personal inom småbarnspe­dagogiken.

Ett litet minus får sångboken för innehållsf­örteckning­en där någonting gått fel i ombrytning­sskedet. Låtarna kommer inte alltid i angiven ordning och siffrorna stämmer inte överens med innehållet på de angivna sidorna.

Robin Hunds glada sångbok kostar 15 euro och kan beställas via info@robinhund.fi eller i samband med konsertern­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland