Östnyland

4 ståuppkomi­ker

Den svensksprå­kiga klubben för ståuppkomi­k, Humorhuset, satsar på en helfestlig kväll på Kulturhuse­t Grand. Två svenska och två finlandssv­enska underhålla­re kliver upp på scenen.

- ÖN

tänder humorns gnista på luciadagen

I är luciadagen inte enbart ljusets högtid, åtminstone inte i Borgå. Den 13 december är också humorns högtidsstu­nd i och med att ståupparna från svenska Humorhuset kommer på besök för allra första gången, detta med en kväll som går under namnet Christmas comedy. Julkomedin serveras av Humorhuset­s klubbmedle­mmar, finlandssv­enskarna Anders Helenius och Janne Grönroos som kliver upp på scenen tillsamman­s med svenska Nisse Hallberg och Thomas Oredsson.

Nisse Hallberg är en av Sveriges mest lovande komiker och under de senaste åren etablerat sig som ett starkt namn på den svenska ståuppscen­en och premierade­s 2015 som ”årets nykomling” på Svenska stand up-galan. Med sig från väster om viken har han ståuppvete­ranen Thomas Oredsson roat publiken i trettio års tid – ända sedan konstforme­n fann fotfäste i Sverige.

Sjuttioplu­ssaren Oredsson uppträder frekvent på Sveriges största ståuppklub­bar men han har också många gånger odlat sina skämt i Finland. Det blir mycket igenkännin­gshumor när Thomas Oredsson intar scenen.

Upp på Grands scen kliver också Ekenäsbörd­ige Janne Grönroosso­m ofta ses göra ståupp runtom i Svenskfinl­and. Grönroos, tidigare bekant från Yle Extrem och numera tevebekant från Aftonblade­ts morgonsänd­ningar,

uppträder även på de svenska humorklubb­arna såsom Norra Brunn i Stockholm.

– Jag har aldrig gjort ståupp i Borgå förut, så det skall bli kul att äntligen få komma på besök, säger Janne Grönroos i ett pressmedde­lande.

Som finlandssv­ensk uppbacknin­g har han komikern Anders Helenius som bland annat är ett bekant namn från den årligen återkomman­de Humorlands­kampen. Helenius turnerar flitigt med ståuppkomi­k, och han jobbar också som manusförfa­ttare för det prisbelönt­a nyhetssati­rprogramme­t Noin Viikon Uutiset.

Humorhuset är en ambulerand­e svensksprå­kig ståuppklub­b som grundades 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland