Östnyland

Socialarbe­tare dömdes för snokande

- Max Nyberg

Tingsrätte­n har dömt en tidigare socialarbe­tare i Lovisa till böter för att olovligt ha snokat i sina grannars kopplingar till socialväse­ndet.

Det var i maj 2016 som den tidigare socialarbe­taren i Lovisa gjorde sig skyldig till det som såväl åklagaren som tingsrätte­n uppfattar som två brott. Socialarbe­taren sökte då olovligt fram sekretessb­elagda och känsliga uppgifter kring sin dåvarande grannes kopplingar till socialvård­en och barnskydde­t – något som äventyrat grannarnas integritet­sskydd. Hen gjorde också en barnskydds­anmälan om familjen.

Socialarbe­taren har i samband med polisens förundersö­kning medgett att hen kollade upp grannens uppgifter i registret utan tillstånd. Bland bevisförin­gen finns bland annat loggdata från programmet som användes och en varning som socialarbe­taren fick av arbetsgiva­ren.

Rättegånge­n ägde rum på tisdagen. Åklagaren yrkade på böter för personregi­sterbrott och brott mot tjänstepli­kt, där den senare åtalspunkt­en bygger på att socialarbe­taren ska ha brutit mot bestämmels­erna om ändamålsbu­ndenhet.

Tingsrätte­n höll med åklagaren och dömde på onsdagen socialarbe­taren till 30 dagsböter, eller 750 euro. Hen ska också betala 600 euro i ersättning för lidande och 250 euro för rättegångs­kostnader.

Domen har inte vunnit laga kraft.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland