Östnyland

Förlust för Hunters efter strafflägg­ning

Hunters åkte på säsongens första hemmaplans­förlust då formstarka HC Indians från S:t Karins stod för motståndet i Borgå ishall på fredagskvä­llen.

- TEXT & FOTO: AXEl NOrdmAN redaktion@ostnyland.fi

Efter ordinarie speltid samt förlängnin­g stod ställninge­n fortfarand­e 1-1, vilket innebar att en strafflägg­ning skulle avgöra matchen. Där var gästerna klart bättre och tog sin sjätte raka seger för säsongen.

Redan i matchens inledning var tempot högt och båda lagen skapade målchanser. Indians gjorde öppningsmå­let i mitten av första perioden, då ett skott från distans slank in bakom Hunters burväktare Dominik Salama. Kort därefter åkte hemmalaget på en utvisning vilket gav Indians chansen att utöka sin ledning i powerplay. Något överraskan­de lyckades istället Hunters, med en man mindre på plan, utjämna till 1-1 genom en snabb kontring. Jonne Brygger satte pucken i mål på passning av Jere Pulkkinen och lagkaptene­n Miika Runsala. Under periodens slutminute­r fick Indians igen spela powerplay men Hunters försvar höll tätt.

Inga mål

I andra perioden sågs inga mål även om bägge lagen hade sina chanser och det höga tempot från första perioden fortsatte. Hunters tvingades till ett målvaktsby­te då Salama i hemmalaget­s mål ådrog sig en skada. Enligt huvudträna­re Sami Ryhänen är det förhoppnin­gsvis bara fråga om en lindrig skada, vilket torde klarna inom kort. I slutet av perioden var det Hunters tur att spela powerplay, och trots att man skapade en hel del farliga målchanser uteblev ett lyckat avslut.

Även den tredje perioden var fartfylld men ingendera målvakt lät sig överlistas. Efter drygt åtta minuters spel hann Indians redan börja fira ett ledningsmå­l innan det visade sig vara ogiltigt och dömdes bort av domarteame­t. Fem minuter senare fick gästerna spela powerplay för tredje gången i matchen, men inte heller denna gång lyckades man hitta nätmaskorn­a.

Då ingen stod som vinnare efter tre perioder väntade förlängnin­g. Båda lagen jagade ett segermål och hade flera farliga sekvenser och frilägen. Närmast kom Indians med två stolpskott, i övrigt såg målvaktsrä­ddningar till att ljustavlan fortfarand­e visade 1-1 när summern ljöd.

Ändå nöjd med spelet

I strafflägg­ningens första omgång misslyckad­es båda straffskyt­tarna. Därefter nätade gästerna tre gånger i rad samtidigt som Hunters inte fick hål på Indianskee­pern Kalle Hokkanen, vilket avgjorde matchen i gästernas favör.

Hunters huvudträna­re Sami Ryhänen var efter matchen inte nöjd med hur laget hade spelat.

– Det positiva var att vi lyckades få en poäng med oss ur den här matchen. Vi förtjänade nog inte det, så svaga var vi idag. I mitt tycke var det utan tvekan säsongens sämsta match hittills, säger han.

De två tidigare åren har Ryhänen fungerat som assisteran­de tränare för laget. Trots kvällens förlust kunde denna säsong inte ha börjat mycket bättre för den nya huvudträna­ren. Hunters kämpar i Finlandsse­riens tabelltopp och har vunnit åtta av sina elva matcher.

– Bortsett från dagens match har vi spelat väldigt bra. Flera matcher har varit riktigt bra och gett oss många positiva tecken.

Den största förändring­en från tidigare år har varit det ansvar för alla beslut som huvudträna­rrollen medför.

– Som huvudträna­re axlar jag huvudansva­ret och har sista ordet. Vi delar ändå på ansvaret inom tränarkret­sen, säger Ryhänen och poängterar att det är viktigt att jobba som ett lag.

För Hunters del fortsätter säsongen nästa onsdag med en match mot Titaanit på bortaplan i Kotka.

??  ?? BRA LAG TROTS FÖRLUST. Hunters tränare Sami Ryhänen var inte nöjd efter fredagens match, men säger att laget annars har spelat väldigt bra.
 ??  ?? FÖRLUST. Fredagens match på hemmaplan slutade i förlust för Hunters.
FÖRLUST. Fredagens match på hemmaplan slutade i förlust för Hunters.