Östnyland

Lotta Åberg fotografer­ar naturens eget trassel

Trassligt och dramatiskt är det på fotografie­rna i Lotta Åbergs utställnin­g på Galleri Hörnan i Konstfabri­ken, och det är också avsikten. Bakom trasslet ligger noggrann planering och struktur.

- Åsa NyMaN kultur@ostnyland.fi

– Idén kom från att jag i mitt jobb ofta kryper omkring i buskar och diken i skogen. Det fastnar alltid kvistar och strån i mitt långa hår, i synnerhet om det också är blåsigt, berättar Borgåfotog­rafen Lotta Åberg.

Och kvistar och strån har det också fastnat i håret på hennes modeller. Varje bild är noga uppbyggd.

– Ibland kände jag mig som en riktig pysseltant när jag stod och petade in grejor i modellerna­s hår.

Fotona är tagna för ett år sedan i Lotta Åbergs studio i Konstfabri­ken.

– Jag har inte brutit några kvistar enkom för detta. Kvistarna har jag plockat när man ansade träden vid åstranden och halmen fick jag från en bekant som har fårfarm i Askola.

Modellfynd

Modellerna hittade Åberg via en sluten grupp på Facebook, där modeller och konstnärer hittar varandra och där inga pengar byter ägare. En av modellerna kom ända från Uleåborg, medan några är lokala. Hon fotografer­ade över 20 varianter, varav 8 är med på denna utställnin­g.

Bilderna har Åberg låtit trycka upp på tunna skivor av björkfaner, hos företaget Plywood Print i Helsingfor­s.

– Det var lite av en risktagnin­g, eftersom jag inte tidigare sett foton upptryckta på faner annat än på nätet, aldrig med egna ögon. Först hade jag tänkt mig plåt med akrylyta, men faner passar bättre till skogstemat. – Bilderna har mörk bakgrund, och i trycket användes ingen vit färg över huvud taget, men kontrasten mellan det svarta och den ljusa björkfaner­en är så stor att de ljusa partierna ändå ser vita ut om man tittar på håll, säger Lotta Åberg.

Djupa blickar

Ett av fotografie­rna har två modeller, medan de andra är porträtt med en enda modell med trasslig hårman i fokus. I mitt minne fastnade i synnerhet modellerna­s djupa och lugna blickar, som går rakt in i betraktare­ns egen blick, trots att det omgivande håret i fotografie­rna är oredigt och trassligt och allt annat än lugnt.

Konstverke­n är stora och kommer att kräva utrymme på de väggar de småningom ska pryda. Fanerskivo­rna har hängts upp i stadiga tänger, för att undvika hål i bilderna.

– Det finns förstås en liten risk att skivorna buktar lite, beroende på luftfuktig­hetshalten i utrymmet, men det är också en del av konstverke­t, liksom den strukturer­ade ytan, som ger en extra dimension till bilderna.

Utställnin­gen Trassel visas på Galleri Hörnan till och med den 25 november.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? VINDEN VINER. Kvistar och strån biter sig fast i håret om man går ut i skogen en blåsig dag.
Foto: KristoFFer Åberg VINDEN VINER. Kvistar och strån biter sig fast i håret om man går ut i skogen en blåsig dag.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? LYHÖRT OCH TIDLÖST. Lotta Åberg anser att en bild säger mer än tusen ord.
Foto: KristoFFer Åberg LYHÖRT OCH TIDLÖST. Lotta Åberg anser att en bild säger mer än tusen ord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland