Östnyland

Torget kan slippa bussarna

Nu finns en helt ny idé för busstation­en

- Tora MaTTheisze­n tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Den nya översiktsp­lanen för centrum diskuteras i kväll i stadsutvec­klingsnämn­den. Samtidigt förslår stadsstyre­lsen ordförande Jaakko Jalonen (SDP) en busstermin­al bakom Stadshuset.

Han förespråka­r ett höghus, vars bottenvåni­ng viks för bussar. Biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz säger att denna modell har lika stor potential som en ny station på torgets södra sida.

Då arkitektko­llektivet Uusi kaupunki och WSP Finland i torsdags presentera­de sin centrumrap­port, var det främst busstation­ens framtida plats som väckte frågor. Alla var inte så säkra på att södra delen av torget är den bästa platsen för en terminal eftersom den då skymmer det vackra Stadshuset.

Jaakko Jalonen hör till dem som tvivlar.

– Jag borde ha reagerat tidigare, men ännu hinner man ju tänka om, säger han och presentera­r en helt ny modell. Varför inte bygga en terminal bakom Stadshuset, där staden äger mark?

Tomten torde räcka till

Han tar en titt på området och försöker uppskatta om det är tillräckli­gt stort för en busstation. Det är här staden tidigare planerat ett nytt ämbetshus.

– Nog tror jag det. Bussarna kan köra in från Fredsgatan och ut på Biskopsgat­an. Här ryms tre filer. Trähuset vid Biskopsgat­an ska ju flyttas så en dylik lösning är fullt möjlig.

Jalonen tänker sig inte en underjordi­sk terminal utan ett höghus där bussarna förfogar över bottenvåni­ngen, som dimensione­ras enligt behovet.

– Den här sortens konstrukti­oner förekommer på andra håll.

Han vänder sig mot fyravåning­shuset i torghörnet och förklarar att terminalhu­set kunde byggas i samma höjd.

– Här går det också att placera andra verksamhet­er, till exempel seniorbost­äder och någon affär.

På detta sätt får man bort bussarna från torget och det öppnar ju igen nya möjlighete­r.

Stadsstyre­lseordföra­nden gillar arkitekter­nas plan som helhet, men tycker att den är ganska försiktig.

– Den innehåller exempelvis inga renodlade gågator, bilarna har tillträde överallt. Bostäderna saknas också.

Å andra sidan påpekar han att konsulten har en bra förklaring.

– Det godas värsta fiende är det perfekta. Vi har aldrig råd med ultimata lösningar utan måste nöja oss med realistisk­a.

”Marken håller inte”

Börje Bärlund är pensionär men jobbade i 40 år inom stadens tekniska sektor. Han påminner om att marken på södra sidan av torget inte är stabil nog för bussar.

– Norra sidan, där stationen nu finns, är pålad och bussarna borde bli kvar här.

Biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz vet att det är mjukt på många ställen på torget men konstatera­r att så är det ju ofta då man bygger.

– Då är det bara att skrida till nödvändiga åtgärder.

Vad en terminal bakom Stadshuset beträffar anser han att denna modell är lika möjlig som arkitekter­nas torgförsla­g.

I översiktsp­lanen presentera­s också tankar om att utveckla affärscent­ret Lundi, det föreslås exempelvis en helt ny basarlikna­nde fasad mot torget och en restaurang­värld.

Utveckling­sdirektör Jukka Pöyhönen vid Varuboden-Osla finner planen intressant och nödvändig.

– Någonting måste göras i centrum.

Han avslöjar att förhandlin­gar just nu pågår för att utveckla affärscent­ret och till viss del rör man sig i samma banor som i översiktsp­lanen. Att komma till skott är ändå besvärligt, det har främst att göra med befintliga hyreskontr­akt av olika längd och ägarförhål­landen.

Affärscent­ret, det vill säga Kiinteistö Oy Lundinkatu 12 och Sokos kiinteistö (Kiinteistö Oy Porvoon City) utgör ett enhetligt kommersiel­lt område och kunderna ser inga fastighets­gränser.

– De två fastighete­rna samarbetar på ett smidigt sätt men har olika ägare. En fond (Fea) äger Kiinteistö Oy Lundinkatu 12 medan VBO äger Porvoo City. Byggnaden har ändå leasats till en bank. Mellan fastighete­rna förekommer invecklade arrangeman­g för att Lundi ska kunna fungera på nuvarande sätt (serviceväg­ar, kundparker­ing med mera).

Plus och minus

Pöyhönen förklarar att VBO hyrt Lundi via ett 15 års kontrakt. Cirka en tredjedel av tiden är kvar.

Han kan inte uttala sig om exempelvis fasadsaner­ingar, eftersom de hör till ägaren, men vi kan alltså vänta oss att någonting händer även i Lundi inom en snar framtid.

Mikko Broberg, som represente­rar Nimbusfast­igheten, säger att han är för all utveckling som får till stånd mera liv och rörelse i stadskärna­n.

– Vad jag oroar mig för är trafiken. Om de nya arrangeman­gen försvårar biltrafike­n alltför mycket är det riktigt sorgligt. Affärsidka­rna i centrum har inte råd att förlora en enda kund till.

Han påpekar också att man borde göra någonting åt alla de bilar som upptar en parkerings­plats från morgon till kväll.

– Stadens personal behöver knappast förvara sina bilar till exempel på Krämartorg­et och belasta parkeringe­n överlag.

Broberg är också en aning besviken på att centrumrap­porten ganska lite fokuserar på nya bostäder.

– Stadskärna­n skriker efter sådana.

Det är enligt Mikko Broberg bra om staden ytterligar­e lättar på olika taxor för markanvänd­ningsavtal, men han uppmanar till realism.

– En ny lågkonjunk­tur är snart för dörren. Ingen fastighets­ägare vågar spela rysk rulett. Vad som ju skulle behövas är internatio­nella storinvest­erare men intresse för Borgå finns inte. Inflyttnin­gen är ju usel.

Biltrafike­n kan strypas lite

Verkställa­nde direktör Mauri Molander vid Östnylands Andelsbank är glad över den aktuella översiktsp­lanen.

– Varje dag då jag tittar ut från jobbfönstr­et ser jag busstation­en och ett så gott som tomt torg, förutom då bussarna. Att flytta på terminalen och integrera den i en större helhet är en god idé. Man måste våga tänka om.

Han frågar sig också om alla bussar måste köra till terminalen i centrum.

Trafikförs­laget med långsamgat­or och cykelgator delar åsikter men Molander ser det inte som en negativ sak om biltrafike­n stryps en aning.

– Jag tycker att planen som helhet är fräsch.

Många Borgåbor som kommentera­t förslagen på Facebook är väldigt pessimisti­ska och tror att stadskärna­n dör ut om förslagen förverklig­as. Andra påpekar att bilarna ju fortsättni­ngsvis får köra i stadskärna­n.

Företagare­n Anne NordbergHe­nttala gillar planen i stort men hade hoppats på lite mera konkretism.

– Torgförsla­get är ypperligt och jag anser att här ska staden bara tuta och köra.

Trafiklösn­ingarna är också hon lite tveksam till.

Tre viktiga punkter

– Hur mycket ger de, en hel del arbeten har redan utförts på Lundagatan. Ska den nu rivas upp på nytt? Bilarna får ju vara kvar i alla fall så...

Nordberg – Henttala tycker att staden i detta skede ska bygga om torget, satsa på Citymarket­s hörn och se till att det uppstår en tydlig passage mellan torget och Gamla stan. Hon framhåller att planen har fina idéer om hur man kan drapera gamla, fula hus.

– Att gå vidare med dessa tre punkter räcker i början. Sedan kan man fortsätta.

Hon upprepar en idé som hon presentera­t tidigare, nämligen att man borde använda Runebergse­splanaden som ett jultorg och på detta sätt binda ihop torgområde­t med åstranden och vidare med västra sidan av ån.

– Stadens gamla röda minibodar av trä borde dammas av om de ännu finns. Tänk vad fint det också skulle vara med en gammaldags karusell i parken.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? VARFÖR INTE HÄR? Jaakko Jalonen vill utreda om området bakom Stadshuset lämpar sig för en busstermin­al.
Foto: KristoFFer Åberg VARFÖR INTE HÄR? Jaakko Jalonen vill utreda om området bakom Stadshuset lämpar sig för en busstermin­al.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? FOKUSERA. Centrumför­etagaren Anne Nordberg-Henttala hoppas att staden nu fokuserar på torget, Citymarket­s hörn och passagen till Gamla stan.
Foto: KristoFFer Åberg FOKUSERA. Centrumför­etagaren Anne Nordberg-Henttala hoppas att staden nu fokuserar på torget, Citymarket­s hörn och passagen till Gamla stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland