Östnyland

Kimmo Ojaniemis skulpturer intar Konsthalle­n

Himlens tecken är namnet på Åbokonstnä­ren Kimmo Ojaniemis utställnin­g med träskulptu­rer och fotografie­r, som redan visats i Åbo, Björneborg, Tammerfors och Raumo. Den sakrala stämningen förstärks av en ljudinstal­lation. Nu visas ett urval av konstverke­n p

- TexT Åsa NymaN kultur@ostnyland.fi FoTo KrisToFFer ÅBerG kristoffer.aberg@ksfmedia

Musik som påminner om gregorians­ka hymner hörs i bakgrunden när man stiger in i Konsthalle­n i Konstfabri­ken. Det första man ser är en hög trästruktu­r, en triumfbåge i bokträ som påminner om valvet i en gotisk katedral, och också har fått namnet Katedral.

Därnäst faller blicken på en liknande struktur som ligger längs golvet, och som liknar en fallen pelare. När man väl slutat fascineras av det intrikata mönster som träskulptu­rerna är uppbyggda av, och de skuggor de kastar, kan man studera de lågmälda fotografie­rna på väggarna.

Kimmo Ojaniemi (f. 1957) är en mångsidig man som jobbar med såväl bilder som ljud och skulpturer. Han är utbildad bildkonstn­är, vid Åbo konstskola, men blev i början av sin karriär under 1980- och 90-talen känd främst som maskinskul­ptör, även om han aldrig lämnat måleriet helt. Fotografer­at har han gjort sedan tonåren, och han har också gjort ljudkonstv­erk och collage.

– Ljudbilden är en viktig del av de mekaniska skulpturer­na, säger han.

Ljudverket Duomo (1991–2006), som ingår i Konsthalle­ns utställnin­g, med delar av gregorians­ka hymner som Ojaniemi samplat, är ett arv från den perioden.

Föll för trä

För cirka tio år sedan tröttnade Ojaniemi på de mekaniska skulpturer­na, som drevs med el och både rörde sig och hade ljud, och övergick till att främst jobba i trä.

– Det var en lång process att övergå till trä. Men jag tröttnade helt enkelt på maskinerna, och så blev det allt fler som jobbade med maskinkons­t. Och det ämne jag väljer för mina verk avgör också vilket material jag jobbar med.

Han delar själv upp sin konst i två- och tredimensi­onell konst, och kombinerar gärna båda. Den tredimensi­onella konsten är naturligtv­is skulpturer­na i olika material och utförande och den tvådimensi­onella är måleriet och fotografer­andet.

– Jag har också gjort en del collage och tycker om att använda fotografie­r för att stöda helheten när jag bygger upp en utställnin­g.

Träskulptu­rerna för Himlens tecken började han arbeta med för fem år sedan och de finns i ett antal olika utföranden, även om bara ett par kan ses i Borgå. De består av hoplimmade träribbor av bok.

Trolskt och dämpat

Fotografie­rna förstärker den dämpade stämningen i Konsthalle­n. Många av dem är tagna nattetid, några i dimma och alla ser trolska ut, kanske lite dimmiga men inte oskarpa. Kimmo Ojaniemi fotografer­ar numera främst på natten.

– Jag försöker medvetet att vara på fel ställe, vid fel tidpunkt. Parkerings­platsen vid till exempel en fabriksbyg­gnad ser helt annorlunda ut på natten och mörkret ställer andra krav på fotografen, konstatera­r han.

Lämpliga platser att fotografer­a på letar han ofta efter med hjälp av Google Maps.

– Och så håller jag koll på tidvattnet, månfaserna, graden av förorening­ar i luften och väderleken och försöker avgöra på förhand när det är lönt att gå ut och fotografer­a. På natten framträder helt andra saker än på dagen, säger han och visar på ett foto som är taget i ett grunt, träsklikna­nde område i Aura å nära Studentbyn i Åbo. Trots dunklet framträder detaljerna med fin skärpa och stämning.

Kimmo Ojaniemis verk finns i flera konstmusee­r, han har beviljats många konstnärss­tipendier och hans verk finns bland annat i S:t Olofsparke­n i Åbo, ett minnesmärk­e över ett dominikank­loster, och verket Gaias öga finns i Kvarntunne­ln i Åbo.

Himlens tecken visas på Konsthalle­n fram till den 25 november.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VINTERVÄG. Även om Kimmo Ojaniemi fotografer­ar mycket nattetid, är kameran med också på dagen.HIMMELSKT LJUS. Belysninge­n har en central roll för att träskulptu­ren Katedral ska komma till sin rätt. Kimmo Ojaniemi arbetar gärna i trä.
VINTERVÄG. Även om Kimmo Ojaniemi fotografer­ar mycket nattetid, är kameran med också på dagen.HIMMELSKT LJUS. Belysninge­n har en central roll för att träskulptu­ren Katedral ska komma till sin rätt. Kimmo Ojaniemi arbetar gärna i trä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland