Östnyland

Borgåborna är nöjda idrottare

Stadens utredning kring idrottstjä­nsterna beskrivs som ovanligt stor också ur en nationell synvinkel. Den tog nästan ett år att färdigstäl­la. Kort sagt är Borgåborna mycket nöjda med det mesta.

- Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

För en tid sedan bestämde man sig för att reda ut hur idrotten och motioneran­det mår i Borgå. Det resulterad­e i en utredning och en mycket omfattande rapport som publicerad­es på fredagen.

Man har inte bara sett hur Borgåborna rör på sig och vad de anser om idrottstjä­nsterna, utan också hur idrottstjä­nsterna borde utvecklas under det kommande årtiondet.

– Vi ville ha en grund för utveckling­en av idrottsver­ksamheten i Borgå. Målet är att erbjuda bra tjänster till vettiga priser. Då behöver vi fakta som den här utredninge­n erbjuder, säger Per Högström, chef för idrottstjä­nster.

Berör tusentals

Anton Ahonen från Urhes som gjorde utredninge­n har kollat hur Borgåborna rör på sig och hur de uppfattar stadens idrottstjä­nster (se faktaruta). Totalt svarade över 3 000 Borgåbor, en siffra som närmar sig 15 000 om man räknar med att föreningar­na också represente­rar medlemmarn­a.

Ett av de mest anmärkning­svärda, om än inte överraskan­de, resultaten är att barn, och särskilt unga, rör på sig alldeles för lite. Av barn som inte nått skolåldern rör bara var femte på sig enligt rekommenda­tionerna, alltså tre timmar per dag. Intressant är också att bara var tionde förälder uppfattar att barnet rör på sig för lite.

– Det är en viktig målgrupp. Det är i barndomen som man börjar bygga sitt förhålland­e till motion och idrott. Siffran återspegla­r hur det ser ut nationellt, säger Ahonen.

När barnen väl rör på sig är de populärast­e ställena den egna gården och miljön i närheten.

– Det överraskan­de var att naturstiga­r också var mycket populära. Det visade sig också att föräldrarn­a är mycket nöjda med möjlighete­rna som finns, säger Ahonen.

Allt är ändå inte bara rosor: föräldrarn­a önskar fler lekparker nära det egna hemmet.

– Det gäller inte bara barnen. Föräldrarn­a önskar också att de kunde motionera där, till exempel med en närmotions­plats så att man inte bara sitter där och ser på när barnen leker. Många vill använda tiden aktivt.

Högstadiet förändrar

Bland lågstadieb­arnen rör ungefär var tredje på sig enligt rekommenda­tionerna. Siffran är lite högre än medeltalet i Finland, men Ahonen påpekar att något händer i högstadiet.

– Var tredje uppfyller rekommenda­tionerna på sjunde klass. Två år senare är inte ens var femte. Det händer alltså en radikal förändring på två år. Detsamma gäller idrottsför­eningar. På sjunde klass deltar nästan 60 procent i någon aktivitet. Två år senare har siffran sjunkit till 34 procent. Rasterna innebär också mera sittande med telefonen.

Det betyder också en utmaning för skolorna. Bildningsd­irektör Hilding Mattsson påpekar att dilemmat främst gäller högstadier­na. I lågstadiet innebär rasterna ännu lek och rörlighet.

– En möjlighet är att ha något på kvällar. Men det kräver resurser i någon form. Det är bara att titta på högstadier­nas skolgårdar för att se vilka möjlighete­r det finns att röra på sig på rasterna i den åldern, säger Mattsson.

Vuxna i Borgå rör på sig lite mera än genomsnitt­et i Finland. Där finns ändå utmaningar: fler än varannan lider av övervikt, medan nästan var femte lider av sjuklig övervikt.

– Utmaningen är att fånga upp dem som behöver motionen mest. Det är också de som har mest nytta, säger Ahonen.

Kritiken mot idrottstjä­nsterna fokuserar främst på informeran­det. 40 procent är missnöjda med hur staden sköter informatio­nsgången.

– Det intressant­a är att många visste så lite om hur idrottstjä­nsterna informerar att de inte kunde ha någon åsikt. Borgå har en del möjlighete­r och lösningar, som att kunna kontakta någon om lamporna inte lyser vid motionssli­ngan. Men folk vet inte om dem, säger Ahonen.

Sikte mot framtiden

Staden ämnar nu ta sig an resultaten från utredninge­n för att göra förbättrin­gar och utveckling­sarbete. Ahonen kommer själv med några förslag för det kommande årtiondet. En tanke är att utveckla möjlighete­rna till motion, och hur invånarna får påverka saken.

– Som många andra kommuner så använder Borgå en modell från 1970och 1980-talen. Personlige­n tror jag att man inte får ut all potential från idrottstjä­nsterna med en gammal modell. I framtiden kommer preventiva och hälsofrämj­ande åtgärder att bli mycket viktigare.

Ahonen föreslår bland annat att ta in företag och tredje sektorn.

– Frågan är om det är nödvändigt att ha all expertis inom staden. Det är speciellt med de svåra grupperna som verklig expertis börjar spela en ännu större roll, alltså de som rör sig allra minst.

Satsa på motionspla­tserna

Ahonen förespråka­r också en satsning på motionspla­tserna – dels att renovera och moderniser­a, dels att bygga nytt. Bland annat nämner han en mångfunkti­onshall, en jätteinves­tering som stundvis också diskuterat­s inom staden.

– Den borde ge plats för också annat än sport, till exempel konserter, för att förbättra lönsamhete­n. En hall kräver utomståend­e finansieri­ng, men det finns ändå möjlighete­r för staden att subvention­era idrottstur­er genom att köpa upp turerna och sälja vidare.

Också antalet gång- och cykelvägar borde bli fler, anser många av de som deltog i utredninge­n.

– Många har frågat efter dem, sär-

skilt utanför centrum. Det är också den mest använda motionsfor­men.

Sammantage­t är ändå idrottstjä­nsterna i mycket bra skick.

– Det är så bra att Borgå inte borde sikta på det nationella medeltalet. Här kunde man bli föregångar­e inom idrottstjä­nster.

 ?? Foto: Max Nyberg ?? UTREDARE. Anton Ahonen från Urhes Oy har gjort undersökni­ngen som kartlägger Borgåborna­s idrottsvan­or och åsikter om stadens tjänster.
Foto: Max Nyberg UTREDARE. Anton Ahonen från Urhes Oy har gjort undersökni­ngen som kartlägger Borgåborna­s idrottsvan­or och åsikter om stadens tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland