Östnyland

Festivalen var omtyckt – gjorde ändå förlust

Utomhusfes­tivalen Factory Fest som ordnades på Konstfabri­kens område i slutet av juli lockade ungefär tvåtusen personer vilket var mindre än vad arrangörer­na hade hoppats på.

- ÖN ÖN

En rapport över hur evenemange­t lyckades presentera­des för bildningsn­ämnden i Borgå i början av månanden. Factory Fest planerades och genomförde­s av alla huvudaktör­er i Konstfabri­ken, kulturtjän­sterna, Event Factory Oy, turism- och marknadsfö­ringsenhet­en, stiftelsen för Konstfabri­ken samt restaurang Sinne.

Det största ekonomiska ansvaret låg hos kulturtjän­sterna, som ansvarade för festivalko­nserternas innehåll, artisterna­s arvoden och teknik. Kulturtjän­sterna tog en medveten risk, som är förknippad med kultureven­emang. Evenemange­t fick också ekonomiskt understöd. Programmet var tvåspråkig­t och priserna på inträdesbi­ljetterna hölls på en jämförbar nivå, målgruppen var alla Borgåbor samt turister.

Målet för evenemange­t, en publik på 3 000 personer, uppnåddes ändå inte, vilket ledde till ett underskott i kulturtjän­sternas ekonomi. Underskott­et täcks i kultur- och fritidstjä­nsternas ekonomi under slutet av året.

Det positiva är ändå att festivalen fick utmärkt respons av publiken. Även platsen för evenemange­t var intressant och ansågs vara bra och fungerande. Några faktorer som minskade på antalet besökare är enligt rapporten att sommaren var ovanligt varm att det ordnades fler evenemang än tidigare under sommaren. En u-sväng gick inte som tänkt för en 50-årig man i Lovisa på söndagseft­ermiddagen. Klockan var lite över 16 när mannen gjorde sin manöver – för övrigt backande – i korsningen mellan Lappträskv­ägen och Liljendalv­ägen.

Backningsm­anövern gick inte som tänkt, och bilen hamnade i diket. När polisen dök upp visade sig att mannen hade druckit så mycket alkohol att alkometern visade på 2.06 promille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland