Östnyland

Kafé och kultur ska väcka liv i societetsh­uset

Inomhusluf­tproblemen i det tidigare biblioteke­t i Lovisa ska åtgärdas med en miljonreno­vering. Därefter ska man få in nytt liv i den historiska fastighete­n.

- MAx NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

Societetsh­uset öde i Lovisa har varit ett frågetecke­n sedan biblioteke­t flyttade till annan adress på grund av problem med inomhusluf­ten. Tanken är nu att renovera och återuppliv­a den historiska byggnaden.

Saken är uppe i kulturnämn­den på onsdag i ett ärende som inte tar upp frågan i närmare detalj, utöver det faktum att stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom berättar vad man har för planer.

När ÖN ringer upp för att se vilka planer som finns nämner Oker-Blom ett förslag som för med sig en ”lättare renovering”. Tanken är bland annat att byta ut vissa ytor och att göra en fasadrenov­ering och byta stuprännor.

– Den föreslagna renovering­en kostar en knapp miljon euro. Meningen är att få byggnaden tillbaka i societetsb­ruk.

Oker-Blom säger att man gjort utredninga­r i byggnaden, och att problemen inte är så stora som det kan verka.

– Problemen är bundna till just ytmaterial, som plastmatto­r och liknande. De bärande konstrukti­onerna är i skick. Men om något allvarliga­re dyker upp med vidare utredninga­r så får man planera om. Det här ska inte göras halvdant.

Summan är inprickad i budgeten, vilket betyder att den ska godkännas i samband med behandling­en den 21 november. Jobbet ska förhoppnin­gsvis komma i gång under det första halvåret 2019.

Kafé och kultur

Bland planerna nämner Oker-Blom ett kafé, men också att utnyttja fastighete­n för möten, evenemang, middagar, konserter, konstutstä­llningar och evenemang. Det finns också tankar på ett kontorshot­ell av något slag, och att potentiell­t ha fullmäktig­es möten där.

– Vi vill värva en kaféföreta­gare som hyr en del av lokalerna. Företagare­n kunde också sköta om uthyrninge­n av möteslokal­erna och få en provision. Då skulle hyran för kaféet inte bli för stor, samtidigt som det finns incitament att jobba för resten av fastighete­n.

I nuläget är tanken att kaféet skulle vara öppet dagligen, och att man sommartid har en terrass på innergårde­n. Ännu har man inte någon företagare på radarn, men OkerBlom uppger att man snart ska börja pejla läget.

– Vi ska i ett tidigt skede engagera sådana som känner branschen, bland annat för att säkerställ­a att köket blir bra. Meningen är att bygga ett kök för småskalig tillverkni­ng av mat, till exempel sopplunche­r och liknande.

Planerna blir i sista hand en fråga för fullmäktig­e.

– Också med tanke på de känslomäss­iga aspekterna hör saken hemma där. Det kulturhist­oriska värdet gör frågan betydelsef­ull, säger OkerBlom.

Bundet till Almska

Planerna på kulturverk­samhet gör att Societetsh­uset också är bundet till Almska gården. Oker-Blom vet inte i det här skedet hur de två byggnadern­a påverkar varandras öde, eller vad som kommer att hända med Almska gården.

– Vi har inte avgjort Almska gårdens öde. Hyreskontr­aktet löper till oktober 2020, och före det måste vi ta ställning till hur vi gör.

Oavsett hur man gör upplever Oker-Blom att varken Societetsh­uset eller Almska gården riktigt lämpar sig för konstutstä­llningar. Han nämner att Almska gården passar för annan kulturell verksamhet, som till exempel konserter och utställnin­gar av typen Ralf Forsströms föremål som står fritt. Detsamma gäller Societetsh­uset.

– Men bägge saknar stora väggar som kan användas för att lätt hänga upp tavlor och där man kan betrakta verken på avstånd. Det skulle gärna få vara en hall eller liknande byggnad. Men det är en fråga som man får ta upp separat.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? RENOVERING. Societetsh­uset ska förhoppnin­gsvis återfå sitt ursprungli­ga syfte. Renovering­sarbetet inleds nästa år om beslutspro­cessen går smidigt.
Foto: KristoFFer Åberg RENOVERING. Societetsh­uset ska förhoppnin­gsvis återfå sitt ursprungli­ga syfte. Renovering­sarbetet inleds nästa år om beslutspro­cessen går smidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland