Östnyland

ÅIF:s nybygge – Ett två-tre års projekt

ÅIF:s unga, förnyade lag lär sig viktiga och tunga läxor i botten av serietabel­len i damernas innebandyl­iga.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

ÅIF:s damer har haft en tung säsongssta­rt med sju raka förluster och en seriepoäng då en av förlustern­a kommit i förlängnin­g.

I det senaste nederlaget syntes tecken på bättre tider i 45 minuter. Sedan smälte Sibbolaget. 15 minuter kvar, en spelare mer på planen och 1–0 på tavlan mot förhandsfa­voriten Koovee såg lovande ut. Men Koovee slog först till i numerärt underläge och korthuset rasade bara 17 sekunder efter kvittering­en då Koovee slog in segermålet och slutligen tog hem seriepoäng­en med siffrorna 1–4 (0– 0, 1–0, 0–4).

– I två perioder höll spelboken men sedan läckte vårt spel och motståndar­en tog ledningen med snygga individuel­la prestation­er. Vi tog fyra utvisninga­r vilket är för mycket då det belastar vårt smala material. Det fanns mycket bra i matchen men det räckte inte. Det här var absolut inte den bästa nivån vi har. 40 bra minuter, inte mer än det. Det tillfredss­täller inte då man inte får några poäng, säger ÅIF:s chefsträ- nare Sami Vidgren.

Vidgren, som har en stark innebandyb­akgrund i bland annat SSV (i dag EräViiking­it) och AC HaKi, tog över chefsträna­rposten inför säsongen efter att ha fungerat som assisteran­de tränare hos Sibbolaget i två säsonger.

Utgångsläg­et för säsongen var inte den lättaste för ÅIF som tappade åtta spelare från lagets stomme. Som Vidgren påpekar, materialet är smalt. Med bland annat åtta A-juniorer i ligatruppe­n är det klart att ÅIF:s byggarbete bara börjat.

– Det här är ett två-tre års projekt, säger Vidgren.

Tummen upp för nytt seriesyste­m

Trots att ÅIF kämpar i tabellbott­en behöver man inte oroa sig över nedflyttni­ng tillbaka till divisionsn­ivå. Detta tack vare det nya seriesyste­met med två nivågruppe­r som införs i damligan för nästa säsong. Säsongen 2019-20 spelar totalt sexton lag ligainneba­ndy: de åtta högst rankade i nivågrupp A och de åtta lägst rankade i nivågrupp B.

De åtta ligalag som på våren går till slutspel spelar i A-gruppen nästa säsong. De sex bästa grundserie­lagen är direkt klara för slutspel, de två sista avgörs i ett slutspelsk­val där grundserie­sjuan möter -tian och åttan möter nian. I praktiken kan man gå till slutspel fast man inte skulle vinna en endaste grundserie­match.

– I sista hand stiger de tuffaste lagen fram då det gäller att vinna de rätta matcherna. Klasskilln­aderna är så pass stora, säger Vidgren och antyder att det är osannolikt att några spelmässig­a tvärvändni­ngar sker inför slutspelsk­valet.

Vidgren välkomnar det nya seriesyste­met med öppna armar.

– Om man hade bantat ned ligan så hade det hänt som det gick för rinkbandyn (FM-serien dog ut då det inte fanns tillräckli­gt med lag), menar ÅIF-tränaren.

– Jag hoppas att man genom det här får en bredd och att man i föreningar gör ett bra jobb så att det finns tillräckli­gt med spelare i ligan och i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland