Östnyland

Lovisa vill bli en barnvänlig­are stad

I Lovisa vill man bli bättre på att sätta barnens rättighete­r i fokus. UniceF:s modell för Barnvänlig kommun sätter upp ramarna och ger stödet för att det ska bli verklighet.

- Ön

Lovisa är redan i dag en stad där barn och barnfamilj­er trivs och får hjälp, men nu vill man bli ännu bättre. Om stadsfullm­äktige är med på noterna så kommer Lovisa att ansöka om att få delta i FN:s barnorgani­sation UNICEF:s program och utveckla modellen för Barnvänlig kommun.

Om Lovisa kommer med innebär det två intensiva år med att utveckla samarbetet och koordineri­ngen mellan alla aktörer som arbetar med barn och unga i Lovisa. Det handlar om att utveckla främst den administra­tiva biten av stadens arbete med barn.

I dag är bristen på heltäckand­e koordineri­ng ett stort problem. I frågor som gäller barnens vardag är insatserna ofta splittrade och helhetstän­ket saknas. När gemensamma verksamhet­sprinciper saknas kan det leda till att barn och barngruppe­r inte behandlas jämlikt.

”Modellen samlar alla aktörer och från alla olika delar och nivåer i hela kommunorga­nisationen till samma bord. På så sätt gör modellen det möjligt att kommunen är konsekvent när beslut fattas om barn och i arbetet för att främja barnens välfärd. Den informatio­n och kunskap om barn som finns i kommunen kan också utnyttjas bättre”, sägs det i beredninge­n.

Det är ovanligt att barnens behov beaktas separat när kommunen fattar beslut som berör alla kommuninvå­nare, och även här vill Lovisa skärpa sig. Om Lovisa efter två år har uppnått kraven i modellen får man officiell status som Barnvänlig kommun. För att få behålla statusen måste kommunen ta hand om barnens rättighete­r varje dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland