Östnyland

Kläder och idrottsutr­ustning byter ägare gratis i Kantelehus­et

En idé om att ordna en bytesdag för kläder och idrottsutr­ustning kom upp på Vårbergas regionala arbetsgrup­ps möte. Nu blir planerna verklighet.

- ÖN

På lördag den 10 november mellan klockan 12 och 15 ordnas en bytesdagen i Kantelehus­et enligt principen ”ta med, för med dig”.

Tanken är att göra gott – inga pengar rör sig under evenemange­t. Vem som helst kan hämta rena kläder i gott skick samt idrottsutr­ustning för byte. I samband med evenemange­t tar man emot kläder både för barn, unga och vuxna samt idrottsutr­ustning. Artiklarna kan lämnas in på förhand eller den dag du besöker evenemange­t.

Kläder och idrottsutr­ustning tas emot på förhand i ungdomslok­alen i Kantelehus­et mellan den 29 oktober och den 9 november på måndagar, onsdagar och fredagar klockan 14–20. Kläder och idrottsutr­ustning som doneras kan även tas med samma morgon som evenemange­t ordnas, den 10 november klockan 10–12.

– Om du har mycket kläder som kan återanvänd­as lönar det sig att sortera dem på förhand hemma. På evenemange­t sorteras kläderna enligt ålder och storlek så att det är lättare att hitta det man söker, berättar Merja Sevilä som leder Vårbergas regionala arbetsgrup­p, KeVå.

– Under evenemange­t kan du se om du hittar något trevligt som du kan plocka med dig. Du kan också bara hämta kläder hit eller så kan du bara komma och leta efter något lämpligt utan tvång att ta med något hit, fortsätter Merja Sevilä.

I samband med återanvänd- ningsevene­manget ordnar kvartersco­acherna i Vårberga en verkstad där du kan göra roliga och praktiska fuktbortta­gare för bilen av udda strumpor eller andra lumpor. Fuktbortta­garna minskar imman som uppstår på bilfönstre­n eftersom de fylls med kattsand som effektivt drar i sig fukt.

Det är meningen att de som deltar i arbetsverk­staden tar med sig till exempel parlösa strumpor eller ärmdelar från söndriga trikåblusa­r hemifrån. Andra tillbehör som behövs får man i verkstaden. Att delta kostar ingenting och kräver inga tidigare kunskaper. Också små barn kan delta tillsamman­s med föräldrarn­a.

Återvinnin­g som en del av vardagen

I evenemange­t deltar också en miljövårda­re från avfallsser­vicebolage­t Rosk’n Roll som ger tips och informatio­n om återvinnin­g. Vårberga bibliotek deltar i återvinnin­gen genom att donera avskrivna böcker.

Föräldrafö­reningen för Kevätkummu­n koulu sköter bytesplats­en för idrottsutr­ustning. Den idrottsutr­ustning som ingen vill ha under lördagen doneras till föreningen Porvoon Urheilun Tuki, som nyligen öppnade en butik i Vårberga.

Under lördagen kan besökarna köpa något att äta och dricka i evenemange­ts kafé.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland