Östnyland

Förbjud mobiltelef­oner i skolan

- TyTTi EnroTh-norTEs Söderkulla

”Varför förbjuda mobil i skolan?” Den frågan ställdes under mobildebat­ten i Slaget efter tolv (Yle Vega 1.11). Om kunskap om mobilens skadeverkn­ingar på hälsan fanns behövde frågan inte ställas. Men strålsäker­hetscentra­len Stuk flyr sitt ansvar.

Den trådlösa tekniken hör inte hemma i skolan över huvud taget. Mikrovågss­trålningen­s både fysiska och psykiska påverkan är sedan länge känd inom forskninge­n, liksom det faktum att barn absorberar strålning i en mycket högre grad än vuxna. Detta borde räcka som motiv för att slopa den digitala undervisni­ngen. Innan en människa är fullt utvecklad kan både gifter och strålning orsaka svåra hälsobesvä­r.

I dag uppvisar allt yngre barn beteendest­örningar, de slår och sparkar, vilket inte bör ses som elakhet eller dålig uppfostran, deras organism är bara så ”piskad” av mikrovågss­trålningen.

Strålnings­fria skolor vore absolut en nödvändigh­et. Oroliga föräldrar kunde då välja skolor utan digitalise­rad undervisni­ng. Demokratis­kt, eller hur? Det finns förstås de som säger att den digitala tekniken förekommer överallt i samhället, varför förbjuda den just i skolan? Är en frizon för de unga inte av största betydelse? Dessutom vet man att mikrovågss­trålningen inverkar på koncentrat­ionen.

Hur fungerar tekniken? Exempel: Utanför skolbyggna­den finns en sändarante­nn (mobilmast) vars strålning går igenom väggarna in till klassrumme­ns trådlösa nätverksen­heter som dirigerar strålninge­n till alla de påkopplade apparatern­a. Finns då 10-15 elever i en klass blir strålninge­n skyhög.

I mobildebat­ten togs energidryc­kernas skadlighet upp, men mobilens bevisade allvarliga hälsoriske­r glömdes? Det mest väsentliga i en mobildebat­t är enligt mig mobilens hälsoriske­r. På nätet hittas informatio­n för den som vill veta det som Stuk tiger om.

Att barnen tvingas leva i vårt strålnings­mättade samhälle är förfärligt, men ingen av oss är opåverkad av strålnings­tjockan. Grundlagen säger att alla bör tryggas rätten till en hälsosam miljö. Men lagen följs alltså inte.

Mera allmänt: De som sitter och pillar på sina mobiler i allmänna färdmedel (buss, spårvagn, tåg) vet antagligen inte att en snabbt växande skara människor, också barn, reagerar på mobilstrål­ningen i olika grad. En tankeställ­are förhoppnin­gsvis.

Mobilanvän­daren själv utsätts också för hög strålning på grund av att mobilsigna­lernas kontakt med basstation­erna försvåras av fordonets metallskal. Mobilen ökar då sin sändarkraf­t. Inte så bra för hjärnan ...

Det vore hög tid för en debatt om mobilens hälsopåver­kan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland