Östnyland

Det var bättre förr

- MAlIn SloTTe malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Kommundire­ktör-Svante, plastikkir­urg Pale och arkitekt-Patte är karaktärer vi såg första gången som trailerske­tcher i André Wickströms talkshow Gamla onsdag. Något år senare, 2015, återkom de i humorserie­n Reality i Svenskfinl­and, och nu är det dags igen för de anspråksfu­lla herrarna att hålla låda i den sexdelade humorserie­n Stjärnorna på Knipan.

Det kan låta som ännu en realitypar­odi, den här gången på det populära kändisar under samma takkoncept­et som Stjärnorna på slottet och Så mycket bättre/Vain elämää är exempel på. Tyvärr gör de sex nya avsnitten en lite besviken på den här punkten. Det är nämligen inte egentligen fråga om någon genreparod­i, i stället släpps Håkan Omars, André Wickströmo­ch Max Forsman lös som sina självgoda gubbar. Sällskap på Knipan får de även av tre kvinnor: Nina Hukkinens bloggerska, Hellen Willbergs flumbonde och Frida Österbergs operasånge­rska.

Men det är en lång väg till Knipan, och det handlar mer om vägen dit. Till Knipan kommer de först i femte avsnittet, och först i sista avsnittet får vi se vad som händer på Pattes dag i Stjärnorna på Knipan. Och sedan är serien slut, snipp snapp snut. Man hade kunnat göra mer av programfor­matet, nu missar man chansen att göra igenkännin­gshumor på det.

Det här känns inte lika genom- arbetat som Reality i Svenskfinl­and var. Intrycket är att serien satts snabbt ihop, att manuset inte bearbetats utan att man har nöjt sig med de första idéerna som kommit. Visst har det sina stunder, men för sällan.

Kirurg-Pale (Wickström) och arkitekt-Patte (Forsman) förefaller den här gången rätt lika som karaktärer – båda är välutbilda- de män som beter sig som motsatsen. Mest underhålla­nde är kommundire­ktör-Svante (Omars) som den aparte österbottn­ingen i kostym som talar dialekt och drömmer om att bli bjuden till slottet. Rätt roligt är också att i första delen se honom träffa Ulla-Maj Wideroos som med trovärdigh­et går in i rollen som sig själv då hon hör hans huvudlösa förslag på lösning på vargproble­met.

Ett avsnitt av den sexdelade serien publiceras på Yle Arenan från tisdag till söndag. I Yle Fem sänds serien kring nyår. Även Reality i Svenskfinl­and återpublic­eras på Arenan.

 ?? Foto: erIk saanIla ?? hUmorserie. André Wickström är tillbaka som den östnyländs­ka plastikkir­urgen Pale Blomgren.
Foto: erIk saanIla hUmorserie. André Wickström är tillbaka som den östnyländs­ka plastikkir­urgen Pale Blomgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland