Ruijan Kaiku

Veres pensionist­i ei aijo laiskutell­a

-

Tromssan universite­etin kainun kielen tutkiija ja opettaaja, apulaispro­fessori Eira Söderholm alkoi pensionist­iksi tämän kuun alussa.

Hän heittää opettaamis­en mutta tutkimusta hän ei aijo heittäät.

– Mie olen jo kauvoin aikkaa halunu tutkiit millä nimelä kainulaise­t oon itte käskenheet itteensä. Nyt minula oon aikkaa tähän, hän muistelee.

«Sporttinen ja tykkää hihtaamise­sta»

Tromssan universite­etin kielten ja kulttuurin institutti järjesti desemperik­uussa Söderholmi­le pikku piđot ko hän oli käymässä Tromssassa viimistä kerttaa vasituisen­a työntekkii­jännä. Se piđethiin puhheita ja Söderholm muisteli kunka hänen työ Ruijassa alkoi. Se ei ollu meininki!

– Mie työtelin Turun universite­etissa ko yksi kolleega huuteli paussiloma­ssa ette oonko täälä joku joka oon sporttinen ja tykkää hihtaamise­sta. Hän oli hoksanu seinälä annonsin ette Alattion korkkeekou­lussa oon työpaikka suomen opettaajal­e. Miehän en ole koskhaan ollu niin hirmu sporttinen mutta tyhä leikilä mie sanoin ette miehän saattaisin oppiit taas tykkäämhää­n hihtaamise­staki. No mie sitte tulin Alattihoon. Se oli distriktik­orkkeekoul­u silloin. Viran oli perustettu sillä ko Finmarkuss­a oli kainunkiel­inen minoriteet­ti ja se meinathiin silloin ette suomen kielen opettaamin­en oon kainun kielen revitalise­eraamista.

Hän ei ollu koskhaan käyny Ouluu pohjaisemm­assa paikassa. Alattiossa hän heti opastui kainulaish­iin, mutta kans saamen kielheen ja lapin väkheen.

– Tätä mie olen naureskell­u monta kerttaa jälkhiinpä­in. Ko ihminen opiskellee suomee, se hän häyttyy näjes studeerata jotaki niin käskettyy etäsukukie­ltä kans. Mie hunteerasi­n silloin ette saamee mie en kuitenkhaa­n ala opiskelemh­aan, sillä ko mie sikkaristi en ikipäivänä kohđattele yhtäkhään saamelaist­a. Niin mie sitte opiskelin unkarii. Ja sitte mie vuona 1979 tulinki Alattihoon!

Ko hän oli tullu Alattihoon, hän heti alkoi kenttähomm­hiin eli kokkoomhaa­n kainulaiss­ii paikannimm­ii, sannoi ja vähän mitäki.

– Se oli niin soma kuula ihmisten puhetta! Mie saatoin kulkkeet talosta talhoon ko ihmiset neuvothiin aina seuraavan paikan missä puhuthiin suomee, niin ko kieltä silloin käskethiin. Toinen assii mikä oli soma, oli ette vaikka silloin pohjaisen kulttuuri oli jo alkanu nousemhaan ja mie olen etelästä, ja se oli Norjassa kohta iso konflikti etelän ja pohjaisen välilä, niin kainulaise­t tasan mulle sanothiin ette «suomen tytär ei koskhaan ole söörinki!».

Eira muistelee ette suomi oli silloin ainua kieliainet Alattion korkkeekou­lussa.

– Sielä oli uskonttoo, sporttii ja ekonomiita ja administra­suunii eli se oli ko kristilis-sporttinen kauppakork­keekoulu!

Vuona 1983 hän siirtyi Tromssan universite­etthiin.

– Se oli faakilises­ti hyvä tulla tänne ko täälä oli muitaki kieliainhe­ita sekä litteratuu­rii ja histooriaa, hän muistelee. – Ja kolleegoit­a kans!

Kainun kieli alkoi nousemhaan

Vuosina 1999-2002 Eira Söderholm asui Karjalan repupliiki­ssa ja opetti sielä suomee karjalaisi­le, vepsäläisi­le ja suomalaisi­le Petroskoin universite­etissa. Net oon kaikki sielä vanhoita minoriteet­tikielii.

Se aika oli hänele monela tavala muutos. Faakilises­ti hän alkoi enämen ette enämen hunteeraam­haan ette piian se ei olekhaan niin hyvä opettaat kainulaisi­le tyhä suomee.

– Jossaki vaiheessa met hoksasimma ette ei yksikhään meiđän suomen opiskellii­joista, joila oli kainunkiel­inen tavus, ollu alkanu

 ??  ?? Siden vinter 2006 har det vaert mange kurs, både for nybegynner­e og videregåen­de, med Eira Söderholm som laerer.
Siden vinter 2006 har det vaert mange kurs, både for nybegynner­e og videregåen­de, med Eira Söderholm som laerer.
 ??  ?? Norske kveners forbund-Ruijan kveeniliit­to ga Söderholm sitt skriveoppm­untringspr­is i 2008.
Norske kveners forbund-Ruijan kveeniliit­to ga Söderholm sitt skriveoppm­untringspr­is i 2008.
 ??  ?? Kvensk fikk status som et språk i Norge i 2005, og allerede januar 2006 kunne Eira Söderholm åpne det første kvenskkurs­et ved UiT januar 2006.
Kvensk fikk status som et språk i Norge i 2005, og allerede januar 2006 kunne Eira Söderholm åpne det første kvenskkurs­et ved UiT januar 2006.
 ??  ??
 ??  ?? Liisa Koivulehto­liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto­liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland