Ruijan Kaiku

Trekker frem Hurus tale i samisk språkdebat­t

-

I sitt innlegg på Nordnorsk debatt, roser spaltist Marion A. Ravna NKF-leder Hilja Huru for hennes budskap i nyttårstal­en om å tørre å bruke språket.

– I starten av dette jubileumså­ret – ávvojahki, hørte jeg nyttårstal­en til Hilja Huru, lederen av Norske Kveners Forbund. Et av budskapene i talen var at kvenene har tid til å famle og stotre på kvensk, men ikke har tid til å la vaere å snakke kvensk med hverandre. Dette kan overføres til det samiske samfunnet. Vi har tid til å gjøre feil, og vi har tid til å bruke lang tid, men vi kan ikke slutte å prøve, skriver Ravna i sitt innlegg.

Ikke gi opp

Spaltisten skriver at hun nå er i en prosess hvor hun forsøker å laere seg samisk, og dermed forstår budskapet til Huru.

– Det handler om at man ikke skal gi opp, selv om man feiler gang på gang. For vi har ikke tid til det motsatte. Vi er alle er gode nok, men om vi slutter å prøve kommer vi ikke fremover, skriver Marion A. Ravna.

Videre skriver hun at det å feile er en viktig del av laeringspr­osessen, og drar fram den samiske foregangsk­vinnen Elsa Laula Renberg.

– Jeg vil tro at Elsa ville sagt seg enig i budskapet fra Huru. Jeg vil også tro at Elsa Laula ikke hadde vaert skuffet over noen som snakker litt feil på samisk, eller joiker med den stemmen de har. Jeg tror Elsa Laula ville vaert stolt av Huru og alle som jobber for å ta vare på sin kultur, skriver Ravna og påpeker at alle de små framstegen­e etterhvert kommer til å gi store resultater.

Vil gjøre Elsa stolt

I anledninge­n jubileumså­ret har Marion A. Ravna laget ti forslag til hvordan en kan gjøre Elsa Laula Renberg stolt i 2017, tips som enkelt kan omformes til kvensk språk og kultur:

1. Laer deg minst én ny setning på samisk/ kvensk i måneden, gjerne på dialekten/språket fra der du er fra

2. Spis mer rein, torsk og annen lokalmat, og sank baer og andre vekster

3. Laer deg å lage én samisk/kvensk matrett 4. Forbruk mindre, både strøm, mat og ting. Gjenbruk, reparer eller bytt vekk ting

5. Tilbring mer tid i naturen, og etterlat deg så lite spor som mulig

6. Følg med på samiske/kvenske nyheter 7. Laer deg minst én joik (eller en kvensk sang), gjerne en fra området du er fra

8. Les én samisk/kvensk bok (omså på norsk), og gi den videre til en venn når du er ferdig

9. Laer deg noe nytt om samisk/kvensk historie og fortell det videre til en venn

10. Begynn å bruke det samiske/kvenske navnet på stedet du er fra eller bor

– Det gjør ingenting om du ikke får det til med en gang, så lenge du prøver videre. Om du føler deg utlaert på et av punktene, kan du ha som mål å laere det til andre, argumenter­er Ravna.

 ??  ?? Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no
Heidi Nilima Monsen heidi@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland